Allmänt       Stallet       Våra hästar       Sofia Berglund       Ida Berglund       Emma Eklöf       Jonna Larsson       Sandra Holmberg-Melin       Jonna Sundgren


En sammanfattning av detta året skulle väl vara på sin plats!!

Publicerat 2013-12-31 16:37:26 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Kan dock inte ge er den idag, den kommer imorgon. Idag har hästar och vänner helt enkelt fyllt upp tiden och om en liten stund är det dags att ge sig iväg med familjen på nyårsfirande.
 
Ha en toppenkväll alla och gott nytt år!! Önskar vi i stall vip wins
 
 

Idag blir det....

Publicerat 2013-12-30 06:56:00 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Gör en liten avstickare på jobbet..har varit här sedan 5.50. Längtar redan hem till stallet och hästarna. Man kan säga vad man vill om detta vädret men jag tror ändå att ni som läser förstår vad jag menar när jag skriver att det motiverar mig!
 
Körde som sagt en rejäl runda med Sparven igår och tänkte faktiskt göra detsamma idag.
Kommer dock att rida Perra först idag och verkligen lägga den tid på honom som han behöver....planen är att arbeta honom mycket nu, nästan varje dag. Vi ska börja tömköra honom också.
 
Jag tror på att lägga mycket tid på hästen och variera träningen, jag tror att en varierad träning inte bara gör hästen hållbar utan även positiv inför sina uppgifter samt att man skapar ett större förtroende för hästen eftersom man utsätter den för mycket olika upplevelser i ens närvaro. Kan nämna det att jag var så himla stolt över Sparven igår, vi red förbi grisarna hos grannen, de stod precis bredvid staketet och bökade,grymtade och luktade grisd. Sparven blev tveksam en stund, liksom Mighty. Men bara efter någon minut gick han förbi. Lille plutten, han ger mig väldigt mycket självförtroende.
 
Fick till lite bra arbete ute också, red öppna på vägen hem och hade den där härliga bjudningen framåt. Det är så skönt att glida på den vågen. Jag har under flera års tid haft väldigt tittiga och spända hästar så fort jag ridit ut så det är RIKTIGT ROLIGT att fått en häst i stallet som är stadig och arbetssam och modig ute. Min lillebror har en kompis som har tävlat i landslaget i körning i flera år och dom tränar sina hästar ute jämt. Även dressyrarbetet.....han sa till mig när vi pratade om det att hans hästar sällan är skadade. Klart att träningen ute på vägarna har sin del i det!
 
Snart får jag också träffa min goa tvilling, vi ska ha stallhänget ihop idag!
 
Ha det gott KRAMAR Fia
 

Mighty sötnos <3
 

Två hästar idag, lång kvalitetstid

Publicerat 2013-12-29 19:47:37 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Idag har jag, Fia ridit Manne och Sparven. Jag red ut en lång runda med sparven som innehöll mycket skritt och mycket galopp. Vi skrittade nästan 3km innan vi började röra på hästarna i en snabbare takt =). Skritt är himla bra, skritten stärker hästarna mer än vad man tror! Vi galopperade i långa uppförsbackar också. Sparven var jätteglad och fullkomligt älskar att "blåsa ur" energin. På vägen hem gjorde vi många galoppfattningar, sparven sätter sig riktigt myckiet på bakbenen i fattningarna, en härlig känsla tycker jag,
 
manne fick trim i ridhuset idag, jag började min dag idag med sovmorgon och frukost framför tvn. Det är så skönt att ta dagen i sin egna takt när man är ledig. man jobbar verkligen med tempo de dagar man arbetar och har eftermiddag på sig med hästarna.
 
Anledningen till att jag valde Manne istället för Perra idag var för Idas skull. Jag vill skona henne från Mannes överskottsenergi han får nör han vilar för mycket. Imorgon blir det ridning på banan igen med Perra. Han ska ridas på banan även tisdag med avslutas med ridning ut. Han blir så laddad av att inte varit igång, rider man enbart ut då så ställer det till med problem, han blir alldeles för tittig och spänd....nästan lite skarp!
 
Ha en toppenkväll, själv ska jag piska familjen i Fia med knuff
 
kramar Fia
 
 
Izno som 4 åring, lite spänd ;)

En rolig heldag med sandra....

Publicerat 2013-12-28 16:45:00 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

blev det visst idag! Har ridit ut Sparven med henne. Sparven har varit som en pansarvagn i skogen idag! Inget har stoppat honom. Har är galet pigg nu, trampar fram på stigarna i full fart så stock och sten yr kring oss ;)!! Ska rida ut sparven imorgon också, galoppera honom mycket så han får ladda ur sig lite energi!
 
Perra var som vanligt väldigt ridbar, dock lite tittig och spänd....märkligt hur hästar kan tycka att saker är skumt när man sitter på hästryggen...som presenningen som ligger i ena hörnet av ridbanan. Han blir ledd förbi den 2 gånger om dagen utan att bry sig särskilt mycket!
 
Manne gick jättebra! Jag travade en bomövning med honom som jag planerat. Han var jättefin!
 
Trängde lite för höger skänkel, men rättade till det snabbt genom att rida innanför spåret i vänster varv och ge honom en tydlig hjälp ett par gånger!
 
Galopperade honom en stund på volten, jag fick vara rätt hård mot honom först. Han är en latmask den där manne så när jag inte tillåter att han springer "bakom hand" med halsen som en struts så ville han slå bakut och springa från min drivande och formannde skänkel istället.....lite bakutspark och en skenmanöver...men när han förstod att det inte var någon ide blev han snabbt riktigt fin!! En jättehärlig känsla att verkligen ha honom framför mig, ihop och aktiv. Fick igenom detta fint i båda varven, så när jag kände att han jobbade på bra lät jag honom skritta av.
 
Jag hade nog kunnat både trava honom mer på bommarna och galoppera mer för att han skulle bli snäppet bättre, men eftersom han vilat ett tag får man ta det lite lugnt och nöja sig snabbt när man väl fått honom dit han ska =)!! INTE MALA,INTE BRA!! ;)
 
 

det blir visst 4 idag

Publicerat 2013-12-28 10:12:00 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

idag har jag,Fia fullt upp. Sitter för stunden inne och dricker en kaffe. Har överraskat med att väga allt foder och fixat Idas och mammas boxar. idag ska jag rida licala ,Manne och perra på banan, sparven ska ridas utordentligt.
 
Jag kommer att lägga upp två upphöjdà bommar på mitten av banan. Det kommer bli så att jag rider rakt igenom ser till att hästen rundar min inner skänkel i svängen och lyssnar upp ordentligt på min ytterskänkel när jag vänder och hästen ska gå rakt överbommen och mitt på bommen. det jag kommer tänkaextra på som jag vet redan nu är blicken fram och mellan hästens öron, och att komma fram ordentligt i sadeln nära hästen. samt att ha hästen fram för skänkeln helatiden. Kommer ha cavaletti på rakt spår också och få hästen avslappnad och hålla en jämn takt! 
 
Ska åka en sväng till charlies idag, köpa foder till sparven och lite annat!
 
Har fått info om täckestvätt nu! Så himla bra och billigt, 10 mil inom jkpg området! Hör av en till mig för mer info.
 
Ha en toppendag! Kram Fia 
 
 

Leker lite =)

Publicerat 2013-12-27 20:45:40 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

 

1. Om du hade fått en dotter nu, vad hade du döpt henne till? -Tänkte på Siri, Judit eller Edith. Fick två bonusdöttrar som heter Siri och Judit så Edith skulle det väl bli då =)

2. Bästa stunden i ett idrottsligt sammanhang?-När jag vann smålandsmästerskapet med Iznogood

3. Vilken var den senaste filmen du såg?-games of trones, men det är väl egentligen en serie 

4. Har du bra självförtroende?-Ja det tycker jag absolut att jag har

5. Vad skulle du egentligen vilja göra just nu?-Rida i ett fancy ridhus någonstans med mina hästar 

6. Nämn tre saker på din att-göra-lista?-skicka in ansökan om lärarleg,betala räkningar och skicka iväg ett par ridbyxor jag sålt.

7. Beskriv ditt drömutseende-Är nöjd, skulle kanske velat ha lite längre ben, det är så snyggt när man är ryttare tycker jag, långa och slanka ben.

8. Skriv namnet på någon du ser upp till -Ben maher

9. Någon du har kysst-Gunnar

10. Har du kvar klädesplagg från då du var liten?-Ja en tröja med möss på, den lånar Judit ibland

11. Den du senast sov över hos?- Oj, det kommer jag inte ihåg, men borta var det sist med Ida på hotell.

12. Vem skrev du senast med på Facebook?- Angelika Flyckt

13. Är du nöjd med din profilbild på Facebook? -Ja jätte =)

14. Vad väljer du, godis eller chips? -Helst naturgodis 

15. Pinsammaste minnet från skoltiden? -När jag gick på gymnasiet, tyckte jag var tuff. Smygrökte utanför ladugården(gick på naturbtuksgymnasium) och min farbror körde förbi med sin brödbil och såg oss. Hökkl

16. Någon mat du inte gillar? -Ost

17. Favoritställe att vara på?-Thailand, stallet

18. Din absolut sämsta egenskap? -För snäll

19. Din bästa egenskap? -Har ett extremt tålamod och är väldigt envis

20. En låt du är beroende av? Hallelujah

21. Vad stod det i ditt senaste sms? -I love you Ida

22. Vem skulle du ta med dig till en öde ö? -Gunnar såklart

23. Kan man vara vän med sitt ex?-nej

24. Har du kysst en kompis? -ja

25. Hur ofta dricker du alkohol? -svårt att säga, lite då och då

26. Vad är din åsikt om droger/folk som tar droger? -jag tar helt avstånd från droger och tycker synd om dem som drogar

27. Vad hatar du? -orättvisor

28. Hade du kunnat ha distansförhållande?-nej jag är en väldigt fysisk person

29. Vad handlade din senaste dröm om? att klockan ringde och att jag ville znooza, sa till syster att vi skulle ställa om klockan, då hade den inte ens ringt

30. Vad väger du? Är du nöjd med det? 63 kilo, min vintervikt...sådär nöjd :S 

31. Hur lång är du? 167 ca

32. Vilken är den bästa svenska filmen? Åhhh...vad hette den nu igen....handlade iaf om en kille som hamnade i rullstol

33. De bästa svenska skådespelarna? -pass på den eller? Fast Joel Kinnaman e ju snygg

34. Vilken väljer du, Harry Potter eller Twilight?-ingen av dem 

35. Ditt humör för tillfället? -motiverad och glad

36. En vacker person?-Gunnar helt klart

37.Har du instagram? -ja

38. Vem kramade du senast?-Judit

39. Vem träffade du senast?-Judit 

40. När slog du dig senast?-nyss, i grytan som står på bordet

41. Någon du vill träffa?-Min farfar jag saknar honom grymt mycket

42. När grät du senast? Varför?- I fredags när svenska hjältar galan var på tv, blev rörd över vilka fina människor det finns

43. Sminkar du dig varje dag?-nej

44. Vem är du mest lik, mamma eller pappa? -mamma till utseende och pappa till sättet

45. Är du helsvensk? -vad menas med helsvensk? min pappa har ryskt långt bak i släkten och mamma vallon

47. En artist du inte gillar? - Kent

48. En artist du gillar?-Bono  

49. Vad är det bästa som hänt dig? -att jag träffade Gunnar och att jag har kvar min pappa i livet

50. Vad vill du bli när du blir äldre? -Livsnjutare

 

Min profilbild på fejjan =)

Vila idag och på et imorgon

Publicerat 2013-12-27 19:52:00 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Hästarna har som sagt vilat idag! Kände mig inte jättemotiverad att rida. Men under eftermiddagen och kvällen har motivationen höjts bra mycket! 
 
Fick ett jättefint bälte från Ariat av min sambo. tyvärr var det för kort....får helt enkelt önska mig ett annat. Fick också hem en bok jag har beställt som handlar om en god hästhållning. Kunde inte hejda mig och läste 100 sidor direkt. Kan säga att allt är gammalt för mig, men ibland är det bra att påminna sig om allt man lärt sig en gång till. 
 
Jag kan säga att det kapitel som jag bland annat hann med handlade om säker hästhållning.....allt som förespråkades i boken gör jag idag......är nog en relativt noggrann person när det kommer till säkerhetstänket kring hästarna. Det roliga var att ALLT som stod i boken som jag redan kan har inte lästs in i någon bok förut....ne för allt det där har min pappa lärt mig genom åren. Min pappa är en SANN HÄSTKARL och sådana växer inte på träd=)!! Tur jag har!
 
Hade ett riktigt youtuberace också, kollade in clinics med och för olika kända ryttare...kollade in hippsons hemsida....kollade hästnet...ja å sen helt plötsligt så vill jag att nästa dag ska komma! Då jag ska rida 3 hästar, varav två på banan och en ut! 
 
Ha en toppenkväll!! KRAM Fia
 
 
Hur snyggt är inte det här då? Klockan fick jag i julklapp också, liksom kavajen. Det roliga är att det finns nog ingen gång som jag känner mig så snygg som när jag är tävlingsklädd....på något sätt inspirerar det min känsla när jag går på fest också. Känner mig alltid snyggast i skjorta,jeans,snygg klocka, shysst skärp och ett par jordpurs...lite pojkaktig kanske? ;) eller bara hästnörd (;

Gutten dag!

Publicerat 2013-12-27 15:49:19 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Många säger att det är svårt att motivera sig i dessa tider. De är mörkt och grått och varmt....jag gillar inte mörkret men värmen välkomnar jag. Har ridit på banan hemma ett par dagar nu. Det känns verkligen som rena lyxen!
 
Imorgon ska jag rida ut med Sandra...sen får vi se om det blir någon sväng till ridhuset framöver. Ha det toppen!! Mer intressant än så här blev det inte idag! Kram Fia
 
 

Den heta potatisen....

Publicerat 2013-12-25 21:53:00 | i kategori Allmänt
1 kommentarer

Jag sitter fortfarande och klurar på den heta potatisen.....kan nämna att den i stora drag handlar om bemötelse, tolerans och förståelse..vet dock inte riktigt hur jag ska forma ihop inlägget, det är ett starkt, stort och intressant ämne tycker jag. Som faktiskt berör oss ALLA, inte enbart hästmänniskor utan alla!
Jag ser mig själv som en människa som ser världen och andra människor med vidvinkelkameran. Tycker jag är fördomsfri för det mesta och kan sätta mig in i människors olikheter! 
 
Tanken om ämnet slog mig när jag och min underbara syster var i stockholm nu juletid....det är klart att ämnet berör en som person hela tiden, vi arbetar med det som ett prioriterat mål på mitt arbete, normer möter man hela tiden överallt, men i stockholm tycker jag ändå jag blev påmind om det här med olikheter.... Jag själv är en person som kanske inte alltid passar in i normen, bryr mig inte alltid om normer heller. Jag skulle nästan kunna kalla min familj för familjen annorlunda. Vi bor i ett som jag tycker fint område.....villorna är lite dyrare där vi bor, jag antar att de flesta har relativt fina jobb för att kunna bo här. Trädgårdarna är fina, folk lever sina liv efter normen här....vår trädgård är inte den finaste, huset är väldigt mycket 70-tal med sina bruna lister och allt annat som hör till. Vi har inte matchande krukor i varje fönster....vi är en väldigt aktiv familj. Vi satsar mycket på sport...vår familj är väldigt sällan hemma.....det känns inte som att vi följer normen. 
 
Att ämnet slog mig i stockholm var att när vi var inne i tv4 sminkrum träffade vi en sminkös där. Kände mig inte särskilt trevligt bemött av henne eftersom hon bara hälsade på syster som skulle få sin make lagd. Hon var också noga med att tala om för oss hur häftigt hennes yrke var, att hon sminkade till och med stadsministern...wow! Jag läste av henne på det sätt att i den branschen där slår man sig fram! Tur jag inte var däruppe och sökte jobb, min ödmjuhet hade slagit mig rakt på käften direkt! Vi kom in i studion....wow, coolt med alla kameror, så här ser det ut. I green room satt massa kändisar och där satt vi....I studion gick allt snabbt och jag fick en känsla av att vi var bara en daglig rutin. Man behöver inte anstränga sig och vara trevlig mot en daglig rutin, för vem är vi...nobody(kan dock nämnas att både trisvärdarna och fotografen var jättetrevliga människor)
 
Efter dragningen kluckade sminkösen ur sig något halvdrygt om vad programledaren tänkte om de som inte vann storvinst, hon kanske inte menade något illa med det...vad vet jag, men sättet hon uttryckte sig på var verkligen inte trevligt..bara klumpigt eller drygt!
Jag menar inte att man behöver bemöta någon på ett överdrivet trevligt sätt, men något som jag har väldigt svårt för, det är när folk gör skillnad.....Är du rik, då behandlas du på ett sätt, är du proffs på något då behandlas du på ett annat.....joavsett vad man försorjer sig på, vad man gör och vem man är tycker jag att ödmjukhet är viktigt. Jag kan till exempel bli vansinnig på kollegor som klagar på städningen på mitt jobb utan att se till deras situation.....det är inte alltid så lätt att sköta allt tipp topp om man inte har förutsättningar för det.
 
Vi är lever alla under samma himmel och den person man är, den är man oavsett!!! 
 
Tack för mig! Kärlek till världen! // Fia
 
 
 
 

håller på att klurar på en riktigt het potatis....

Publicerat 2013-12-25 15:17:26 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

 
orkar dock inte ladda ur mig den idag, suger på karamellen ett tag till =)!
 
Perra har skött sig utmärkt idag! Har inte ridit honom på ett par veckor nu, han var bra laddad kan jag säga. Efter ridpasset utbrast pappa att Perra troligtvis är den finaste hästen vi haft i stallet! KUL!!
 
Sparven var underbar som vanligt, red lite lätt på banan i skritt och trav.Imorgon ska jag förska få till en ridtur i skogen med honom och ladda ur riktigt!!
 
Ha en fin juldag! Kramar <3 Fia
 
 

Action på hög nivå!

Publicerat 2013-12-22 19:58:24 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

 
Idag har både Ida och jag,Fia fått gå hem till fots från uteritten. Sparven blev jätterädd för ett rådjur och tvärvände på gärdet. Det var så blött och halt så han trillade omkull, la sig. Jag åkte av och Sparven sprang blåsande iväg med svansen rätt upp som en ekorre. Manne blev hetsig, och efter en stunds stimmande reste han sig rakt upp. Ida hoppade av och båda hästarna skenade hem.
 
Slutade med att jag och Ida traskade hem och avslutade båda hästarna på banan. Sparven var jättefin och Manne med, men man kan ju inte låta bli att bli lite sur över att man knappt kan rida ut utan livet som instats nu när hästarna har så mycket överskottsenergi.
 
Ha en bra kväll! Kram Fia
 
 

Laddat och laddat och laddat

Publicerat 2013-12-21 21:44:30 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Kan liksom inte riktigt hålla mig, trots förkylningen från helvetet och mycket att göra med julstöket kan jag inte låta bli....Ida bästa syster ringde mig igår och frågade om jag ville rida ut idag....å ja jag kunde verkligen inte säga nej!
 
Ett tips till er som vill kolla tempo och sträcka, ladda ner sportstracker app om ni har en smartphone. Vi red idag ca 8km med hästarna. Det blev mest skritt och lite trav.
 
Jag läste en intressant artikel med Anders (eller Niklas kommer inte ihåg) Lidbeck som skrev om hållbarheten hos hästen. Just nu tänker jag bygga upp och kondition kring mina hästar...Jag vet att Lidbäck skrev om en igångsättning då man red länge och långt varje dag i 8 veckor...hinner kanske inte med denna typen helt, men tänker man kondition och uppbyggnad så är nog mängdträning bra!
 
Ungefär som en annan när man går till gymmet, jag kör cardio på löpbandet eller crosstrainern för att få bättte kondition och minska vikt, kör styrketräning för att bygga muskler och då blir passen rätt korta...ungefär samma med hästen. Trim i ridhuset, stämmer allt och man sätter press behöver man ju inte nöta, ibland kanske 20 min intensivt med hästen räcker.. Sen hänger ju allt givetvis ihop...
 
Snappade också upp litegrann från Patrik Kittel, han är pratade just om det här med att skritta fram, han har anställda till att leda hästarna i manegen först 20min sen skrittar han själv fram i 20, hans hästar skrittar alltså 40min innan han börjar kräva och trava. Nu har ju jag varken tid eller anställda men visst är det en intressant tanke. 
 
Är ju väldigt sugen på en skrittmaskin, jag vet ju att hästarna vid dåligt väder på vintern framförallt bara står och hänger i sina hagar, man kan se spåren i snön fram till mathögen och sen är det nog med det.....NU SNÖAR JAG IN PÅ ANNAT KÄNNER JAG!
 
 
SÅ, IDAG DÅ! Ida fick verkligen hålla i hatten när hon red en överladdad Manne, Sparven dock är bara så underbart snäll, fast laddad oxå ;)!! Manne gjorde både bakutsparkar, skenmanövrar och tvärvändningar...puh...jag förstår verkligen Ida nu! Det gäller verkligen att vara på sin vakt och inte sitta och drömma för då ligger man där på marken!
 
Imorgon ska jag åka och handla den sista julmaten, mat till sparven och sen blir det uteritt igen och mys med familjen. 
 
Hoppas ni får en bra kväll och en bra helg. Kramar Fia
 
Satt och tittade på WC från London. Visst är Sparven väldigt lik Peder Fredricsons Cash in! Inte bara i kroppen utom i huvudet också!
 
 
Hur mycket längtar man inte efter detta då? <3 <3

Att hålla fokus går inge bra.....

Publicerat 2013-12-20 12:07:58 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Här snackar jag fokus på klappar och annat myspys inför julen...Satt och tittade på jul med Ernst igår, han är verkligen mysig den där mannen. Han kan ALLT och lite till....förmodligen var kvinnas dröm (i den övre medelåldern obs...). Han var så händig och pysslig minsann, han målade till och med sitt egna julklappspapper (OMFG)!! 
 
Jag har försökt att klä granen fint, började med att jag tog sönder två kulor och lyckades riva bort den där pluppen man hänger upp kulorna i, blev skitarg och svor på den pilliga skiten...men efter en stund gick det över =)!
 
Jag måste säga att jag älskar att ha fint runtomkring mig, men pyssel i all ära...jag får DAMP, jag orkar inte koncentrera mig länge, tröttnar och vill egentligen hellre göra annat...som tex rida! Idag skulle jag börja slå in klapparna, började titta på youtube klipp med malin baryard och peder fredricssonm istället......så helt plötsligt är man som kalle...i kalle och hobbe...drömmer sig bort någon helt annanstans.....inte som någon superhjälte direkt, men som en stjärna, i ett fint ridhus som står där utanför stallet......
 
JÄJÄ Fia, drömmar det ska man ha....men det är lika bra att komma tillbaka till verkligenheten, sätta på lite agrressiv musik få klappskiten färdig innan familjen kommer hem, åka till stallet och nöja mig med lite rykt......för jag är förkyld, hästarna ska vila tills efter jul.....
 
galet sugen på att rida, galet sugen på att tävla....galet sugen på att landa bort i drömmarna på en vacker anlläggning...som en världsstjärna!!! Tur att det är tillåtet att drömma och tur att julen är rätt mysig trots allt!
 
Puss på er!! <3
 
 

Julstress

Publicerat 2013-12-19 12:29:29 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Det är så jag, fia känner just nu. Hästarna får som sagt ta det lugnt och vi pysslar för fullt inför julen, med städ, mat, pynt och julklappar. Hoppas ni får en fin jul! Kommer köra igång lite mer info efter julen när hästarna körs igång igen!
 
KRAM Fia
 
 

Er vill jag tacka!!

Publicerat 2013-12-17 21:09:00 | i kategori Allmänt
1 kommentarer

Nu börjar 2013 närma sig sitt slut. Under slutet på säsongen då hästarna har fått varva ner har jag haft mycket tid för eftertanke, reflektion.....
 
Året har haft sina ups and downs kan man säga, antar att det är så för alla! Jag tycker dock att jag lyckats med mycket med mina hästar och även med andra saker. Jag har lyckats ändra min sits till det bättre, kommit till ridning på ett bättre sätt, hoppat stora hinder och känt mig trygg med det, har kommit till ro med mig själv och lyckats hitta min stil mer i ridningen! Jag har bytt hästar, i början av året hade jag Manne och Izno, nu har jag Sparven och Perra!!
 
Under resans gång detta år har jag en rad personer som jag skulle vilja tacka!
 
Angelika Flyckt, tack för alla givande ridpass. Du är pedagogisk, kunnig och otroligt motiverande att rida för, du har tagit min ridning till en annan nivå!
 
Jens Wickström, tack för alla givande hoppträningar. Du har fått mig trygg i mig själv mot hinder, dina träningar är alltid roliga och utvecklande oavsett om man rider ung eller gammal häst, tack för all support och alla råd du givit angående träning och tävling!
 
Anders Lundgren, tack för alla motiverande samtal och all rådgivning om träning och hälsa samt påminnelser om att jag ska ta hand om min stressade hästmänniskokropp som man så lätt glömmer! Bätrre pt finns inte!!
 
Min familj, tack mamma för att jag får vara i ditt hem varje dag, sno kaffe och ägg, att du paniktvättar mina tävlingskläder och ställer upp på alla sätt du gör! Tack pappa för att du alltid ställer upp och delar din värdefulla kunskap om hästar till ALLA i stallet och många fler!! Tack Ida för att du är min tvilling och tvillingsjäl! tack alla andra i stall vip wins som alltid kommer med ert stöd och er uppmuntran. Tack Gunnar för att du har tålamod med mitt tidsakrävande intresse, du klagar aldrig och finns alltid för mig!
Tack mattleasing för ert support och proffsiga täckestvätt.
Tack bluerange för sponsring!
Tack Nettan på Charlies för bästa och trevligaste bemötande både i ditt fina ridhus och i din affär!
 
Slutligen tack alla ni hästfolk som jag träffar för alla trevliga stunder och härliga bemötande!!
 
Ingen glömd hoppas jag!! 
 
ha en underbar kväll! Kram fia
 

Eftermiddag i lunk

Publicerat 2013-12-16 09:05:55 | i kategori Allmänt
0 kommentarer


I eftermiddag blir det lugnt i stallet!! Är dock sjukt sugen på att rida nu!!

Vintervila i all ära

Publicerat 2013-12-15 16:03:35 | i kategori Allmänt
1 kommentarer

Mina (Ida) hästar harsin vintervila nu, tanken är att Manne skallsättas igång efter jul och börja tränas inför sina uppgifter i vår. Locantus skall bara skrittas då han fortfarande inte är bra, jag har beställt tid till honom hosSveriges landslagsveterinär och hoppas nu att vi kan gå till botten med de problem som han hela tiden drar på sig. Vi skallåka till veterinären i januari och jag har förhoppningar om att han kommer att bli bra och att vi kommer kunna satsa fullt ut i frmtiden, tills dess får jag bara vänta och ta hand om honom så mycket som möjligt med mycket mys och pyssel. 
 
Ser fram emot våren och längtar väldigt mycket efter nästa års tävlingssäsong. Tycker vintern känns sålång och jag skall dessutom inte börja tävla igen förens i April, så det känns som en hel evighet!! Nästa år skall jag och mina stallkamrater ha en annan tävlingsadress, det känns jättekul! Vi skalltävla för Hakarps ryttarförening. Det är ju trots allt i Hakarp vi har våra hästar, så det känns som ett helt naturligt byte, dessutom så finns det så många helt fantastiska och trevliga människor i den klubben och det är ju ett stort plus =D
 
Idag har jag och Fia myst i stallet, det var längesedan vi prickade våra scheman, jag trivs såhimla mycket nu, att bara ta allt i min egna takt, utan stress och jäkt! Nu skall jag strax på kalas, ska bli super!!! Ha det bra alla kära vänner därute <3
 
kram Ida
 
Min fina Locantus <3 önskar av hela mitt hjärta att han blir bra <3
 
Älskade Manne <3 <3 Min fina dunderponny 

Perra

Publicerat 2013-12-15 12:10:34 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

 
Den här herren är laddad bara man leder honom in och ut ur hagen. Går och blåser, tittar och spänner sig. Ska bli spännande att rida igång honom efter jul =)
 
 

kalasdag och myspys i stallet

Publicerat 2013-12-15 11:58:50 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Idag ska vi ha kalas hemma, vi har kalas för mina två bonustjejer och för min sambo som alla fyller år nu. Innan alla kommer ska det städas och slås in julklappar. Sambon och en av flickorna får fixa granen också medans jag åker ut till stallet och fixar. 
 
Det blir nog inte massa extrafix i stallet idag, det blir en lugn dag med enbart mockning och fixa maten.
 
ha en skön söndag! Kram fia
 

Sparven

Publicerat 2013-12-15 07:30:00 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Här kommer en film från när jag provred sparven för andra gången. och även en kortis från när jag red lite markarbete efter att haft honom i ca 2 månader
 
 

tillbakablick

Publicerat 2013-12-14 16:03:44 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

 
Izno på träning, hoppar oxrar på 140cm, duktig pålle
 
 
 
Det har varit ett bra år med mycket förändringar. Izno har jobbat på bra under året, bytt hem, Manne har också han tagit många placeringar med mig. Tävlade honom upp till 125cm. Sen har Ida tagit över honom och började strålande i Halmstad där hon plockade placeringar i VARJE klass!! Och dessutom vann cupen!! Efter det har det varit prisregn över dem....längtar till att se dem på banorna nästa år!
 
Kram Fia

sjuk....

Publicerat 2013-12-14 12:51:00 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Jag, Fia har problem med mina öron. Detta är något som hängt i hela hösten. Därför har jag bestämt mig fört att varva ner och försöka bli frisk nån jäkla gång! Även om underlag och väder just nu är alldeles ypperligt för att hålla igång hästarna så väljer jag att ställa av dem helt fram till jul! 
 
Perra har därmed fått en höst med lugn ridning och relativ mycket vila. Det känns ändå rätt bra eftersom han bara är fyra år. Jag har bestämt mig för att matcha honom lugnt nästa år. Han ska få utvecklas i sin egna takt och målet är att han ska bli en modig häst med massa självförtroende!
 
Sparven ska som sagt byggas upp under vintern och det som är så spännande är att man har ingen aning om vilka klasser man kommer rida nästa år...det har jag ju iofs ingen aning om gällande Perra heller. Jag kommer att ta hjälp med att lägga upp en plan med varje häst. Förra året var det Anita Sande som låg bakom planen på mina hästar under vintern vilket kändes väldigt seriöst och bra! Hästarna var nästan för fräscha när tävlingarna drog igång. 
 
Denna gången ska min dressyr tränare Angelika vara med i planen vilket känns toppen. Jag har ju också min hopptränare Jens Wickström som jag har fullt förtroende för och som jag känner att jag kan rådfråga när jag vill. 
 
Sparven är en typiskt "curlad" häst! Jag har en tjej som jag hjälper med hennes häst och uttrycket "curlad" kom helt spontant från mig,.Jag sa till henne att hennes häst är curlad som ett litet barn,,,får bästa maten, finaste utrustningen och får bara åka runt och göra massa roliga saker!! Det roliga är att den hästen som bara får göra roliga saker, bra markarbete, varierande träning, gott omhändertagande på alla plan. den hästen har utvecklats enormt...detta är något jag tror på. Att hela tiden lyssna av hästen och ge den det bästa!!! Dessutom att hantera mycket och ge hästen en positiv känsla hela tiden.....göra den lycklig helt enkelt!!
 
Här är en film från den curlade hästen =)! På videon arbetar jag henne på ett par enkla bomövningar där jag får in innerskänkel, möta med ytterskänkel, träna på att få henne rak och tränna på takt och rytm =). som ni också kan se låter jag henne själv välja formen, alltså jag tvingar inte ner huvudet på henne. vissa hästar kräver lite tid under passet då man rider. Jag tror på att rida hästen ner i formen från skänkel. Det är väldigt lätt att man startar från handen till skänkeln och särkilt då man sitter på en så stor häst som denna (nästan 180). 
 
 
 
Ha en bra dag! Kramar Fia

Jösses vilka fina hästar =)

Publicerat 2013-12-12 12:00:00 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

 
 
 

Varför kallar jag sparven för sparven?

Publicerat 2013-12-12 06:30:00 | i kategori Allmänt
1 kommentarer

Sparven heter egentligen Best Way, tycker det är ett långt namn när man ska prata om honom och när man ska ropa på honom. Sparven kallades för 7an när han kom till mig. Inte helt tokigt eftersom han är född 7/7 -07! MEN jag tycker att 7an låter som en kossa, bara en siffra! Sen var Sparven tunn när han kom hem till mig på grund av att han haft ont i munnen....så han såg faktsikt ut som en liten sparv...söt, tunn och rar.....som en liten sparv <3 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

De bästa jag snappat upp på sistone

Publicerat 2013-12-11 23:17:18 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

"Problemet för många svenskar är att de hamnar för långt bak i sadeln, försök komma ner i sadeln närmre manken" Pether Markne
 

"Jag vill att hästen ska reagera för skänkeln och handen. Jag vill varken ha dragkamp eller gnid-vm"
Patrik Kittel
 

"det huvudsakliga målet är en avslappnad häst, det är när hästen är avslappnad den tar till sig och lär sig"
Patrik Kittel
 
"Naveln ska vara framåt, mellan hästens öron, liksom blicken"
Angelica Flyckt
 

"Genom att hoppa ett högt hinder kollar man om en häst kan hoppa, för att kolla om en ryttare kan rida lägger man en bom på marken 
Arnold Assarsson
 
 
 
 
 

Tack för allt!

Publicerat 2013-12-11 19:45:00 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

åtta år! Ja så många års samarbete blev det mellan mig och min lilla favorit Izno. Jag köpte Izno när han i novemner när han var 3 år gammal. Han var fortfarande hingst, liten, svart och rapp som tusan! Han mätte bara 156cm och jag tror att det var därför jag fick lov att köpa honom. Han var för liten för att visas på 3 års testet. 
 
Jag red in Izno under julen där när han blev 4. Izno var en väldigt vaken och spänd häst i unga år. Den enda hästen de senaste 10 åren som jag trillat av från skritt och när jag ridit ut, det har varit Izno!
Izno var väldigt spänd länge på tävling också, jag kommer ihåg att han skulle debutera 130 som 6 åring men fick vänta ett år extra eftersom han ibland kunde få in ett extra galoppsprång eller att han tittade på något hinder,
 
Nu 8 år senare har han vunnit 130cm, smålandsmästerskapet och startat 135cm. 
 
Om jag fick beskriva honom med tre ord skulle det vara: Finurlig, charmig och innovativ. Kommer ihåg att pappa fick jaga Izno en halv dag när han hoppade in och ut ur olika hagar vi hade på gården.
 
 
Under året som har gått har Izno gått många tävlingar med bra resultat. Bästa resultat i 130cm har varit ett ner som jag helt tar på mig(höll lite hårt i honom in i en trekombination eftersom jag var nervös).
 
Av en slump hittade jag sparven och fastnade för honom direkt, en ambitiös, snäll häst med bra möderne och endast 6 år. Jag älskar att arbeta med unghästar och utvecklingen av hästarna känns som den största moroten för mig. Hur mycket jag än älskar en häst så sätter jag strävan efter utveckling  högre. Hade jag strävat efter mer utveckling med Izno hade 140 varit ett mål, ett mål som jag tror jag hade haft svårt att uppnå med honom. 
 
Izno är en liten häst 159cm och han får ta i väldigt mycket om jag lägger honom för djupt eller för långt ifrån hinder. Därför har jag valt att gå vidare med sparven som jag hoppas,tror på och vill utvecklas med. 
 
Izno är nu hos en tjej där han får vara läromästare vilket jag tror kommer passa honom ypperligt.
 
 
Jag och Sparven har verkligen hittat varanndra, men jag måste säga att jag har väldigt lätt för att hitta positiva sidor hos hästar, lätt att tycka om dem och det är min styrka!
 

Godmorgon godmorgon!!

Publicerat 2013-12-11 09:10:01 | i kategori Allmänt
1 kommentarer

Jag är grymt taggad att åka till stallet idag. Igår blev det ingen ridning, kände mig inte alls pigg. Men idag så får jag, Fia ta igen lite igen.... Kommer rida ut Sparven en sväng, Perra kommer att få gå på ridbanan.
 
Känner mig riktigt taggad på ridningen och hästarna nu, har precis löst ridhuskort =)!
 
Håller på att förkovrar mig inom ämnet ridning en hel del nu när intresset är i en "brinnande" fas som jag skulle vilja kalla det! Tittar mycket på clinics med olika toppryttare, läser olika artiklar om forskning inom ämnet....mm!
 
Det är ju det som ger ridningen det där lilla extra...man blir aldrig fullärd.
 
Har varit lite i shoppartagen med på sistone, handlat lite ridkläder. Känner att det är en del av motorn just nu med, att känna sig proper ii stallet eller framförallt när jag åker iväg till ridhuset!
 
Ha en toppendag!
 
KRAM Fia
 
Som ni förstått så finns inte Izno kvar i stallet längre, tänkte skriva i bloggen här om vad som hänt och varför det har blivit så.
 

Igång igen

Publicerat 2013-12-10 21:44:27 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

vi har varit lite dåliga allihopa under hösten att uppdatera här. Jag tänkte börja bli bättre på det då jag tror att bloggen kan vara en sporre för många under "den jobbiga delen av året". 
 
Jag, Fia har inte riktigt bestämt hur jag ska jobba med mina hästar i vinter. Vad jag vet än är dock att jag kommer lägga mycket tid på att bygga upp Sparven. Jag HOPPAS VERKLIGEN att vi får en lagom kall och jämn vinter temperaturmässigt. Jag tycker att det är optimalt med ett par dm snö och -5 grader hela tiden. Blir det en sådan vinter bygger det ju väldigt bra när man är ute och jobbar i snön. 
 
Red sparven för Angelica i söndags...han var underbar! Arbetade honom i låg och djup form. Kommer att göra det nu rätt mycket under passen i vinter så att han får sträcka ut sin länd ordentligt.
 
Imorgon ska jag försöka hinna rida ut innan mörkret kommer. 
 
Ha en fin kväll!! Kram Fia