Allmänt       Stallet       Våra hästar       Sofia Berglund       Ida Berglund       Emma Eklöf       Jonna Larsson       Sandra Holmberg-Melin       Jonna Sundgren


Babian ben och att våga bjuda på sig själv...

Publicerat 2014-01-31 23:29:58 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Kom på en grej, idag hade jag en sån ligthning moment när jag och syrran var och handlade på stan =) =)!!
 
Skulle in och köpa rakblad till min supermen gillette hyvel som jag är i stort behov av på solsemestern =P!
 
Skulle betala och expediten sa: 189 kr tack! Och helt spontant slank det ur mig
- det var då faan vad dyrt det ska va att ha håriga ben då!
 
Expediten bröt ihop fullständigt, vilket ledde till att jag följde upp med:
- Jaaa men man får ju värsta babian benen annars =)! Hon skrattade, tog betalt och jag och Ida gick....så jäkla gott att bjuda på sig själv.
 
Kommer ihåg en gång när jag tävlade på jönköpings fältrittklubb och var i omhoppning. Jag var så där galet taggad och Nisse min häst var snabb som attan. Vi låg verkligen i vinnarhålet kan jag säga....kom på sista hindret och låg flott på det. Jag var så inne på att han skulle hoppa att jag var lite före honom i avsprångspunkten. Och han VEK ÅT SIDAN... jag trillade av in i hindret. Jag blev så paff av avsittningen! Det resulterade i att jag la på bommen på hindret som jag rev ner med mig själv! Haha!!! duktigt ryttare som hjälper banpersonalen.
 
Jag skämdes inte ett dug efteråt, vi hade himla kul åt det senariot kan jag säga! Jag tycker det är härligt med personer som vågar bjuda på sig själva. Allt behöver inte vara så gravallvarligt hela tiden. 
 
En annan rolig grej var en gång när jag var i 10-12 års åldern och skulle köra ut skitkärran på gödselstacken, det var lite mycket skit på stacken just då så jag behövde en jädra fart för att komma upp med kärran. Småsprang upp med kärran och när jag satte ner fronten på kärran för att tömma skiten i farten tog det tvärstopp. Det resulerade i en volt över kärran och där satt jag nere i stacken på rumpan, Synd att ingen fick med det på film, det hade  varit en film att skicka in till funniest videos hihi!!
 
Nehe nu ska jag sova!!
 
Kram igen då ;)
 
 

Så här kommer det att bli...

Publicerat 2014-01-31 22:40:55 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

är sjukt nervös för semestern börja närma sig. Hemma lämnar jag hästar. stall och huset. Tur är väl att jag har goa vänner i hakarp som tar hand om allt..både stall, hus och hästar =)!
 
Jag längtar verkligen efter solen, värmen och lillebrorsan och hans tjej som är där och väntar på oss. Samtidigt är jag helt j**la galet taggad på hästarna just nu....det bästa med semestern är att jag kommer springa som en galning till stallet så fort jag kommer hem för att göra allt, no matter what! I ur och i skur!!
 
Jag har tyvärr inte hunnit med att knåpa ihop några tidsinställda inlägg, får helt enkelt hoppas att någon av tjejerna hemma skriver lite!
 
Ha det toppen!!
 
kramar Fia
 
 

Tankar

Publicerat 2014-01-30 21:05:13 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Igår hade jag som ni vet lite lektion för Emma, Hade tänkt att rida i ridhuset, men halkan är fortfarande ett problem. Jag vågade inte köra idag heller...säkerheten är alltid prioritet nummer 1 när det gäller mina hästar. Det gäller ju inte bara när det handlar om att köra utan även i hanteringen av hästarna.
 
Emma fick rida både Sparven och Licala efter att jag ridit båda hästarna en stund, Tycker det är bra att hon får sitta på hästarna efter att jag värmt upp och fått igenom dem. Emma är en sån otroligt mjuk ryttare, hon behöver träna på att komma till ridning med skänkel och inte låsa upp sig i handen när hästen tar skänkeln....jag känner igen mig i hennes "område hon behöver utveckla". Det är ett vanligt problem som jag fastnade i förut när mina hästar var lata och ville springa från skänkeln...då jag tänkte oj oj känslig häst, måste rida försiktigt så istället för att få hästen i arbete dämpade jag hästen istället. 
 
Som tidigare nämnt så är ridningen en hel vetenskap där man aldrig blir fullärd och det är det som är tjusningen med denna sporten tycker jag! Nu har jag tänkt att Emma ska få denna möjligheten OFTA för att komma till ridning och utvecklas, Det hjälper oss i stallet att Emma utvecklas! Jag får så bra hjälp av henne. 
 
Snart semester, kommer inte hinna hoppa innan dess. Har tack och lov både sandra och Jonna.s som ska hjälpa till att rida sparven så att jag kan hoppträna redan veckan efter jag kommit hem.
 
Ha en bra kväll!
 
Kram Fia
 
 

Lyckligt lottad!

Publicerat 2014-01-29 23:33:44 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Nu var det väldigt längesen jag (Emma) skrev på bloggen! kände att det verkligen var dags. Kom hem för en liten stund sen från stallet med ett stort leende på läpparna som vanligt! Har alltid ett stort leende när jag åker till stallet och när jag kommer hem från stallet. Jag är lyckligt lottad.
Att få vara i ett stall runt människor som är så otroligt omtänksamma, hjälpsamma och som har hjärtat på rätt plats av guld är obeskrivligt! Jag skulle kunna räkna upp tusen olika egenskaper och ord som skulle passa in på tjejerna i stallet. På tal om vilka fina och underbara hästar som också finns i stallet, och som jag har tillgång till dygnet runt om jag så vill det.
Jag är så otroligt tacksam för all hjälp och stöd jag får i stallet, varje dag får jag lära mig något nytt. Jag har utvecklats så otroligt mycket som både person och hästmänniska. Saker som jag har lärt mig i hakarp under 1 år, skulle ta 2 år för mig att lära mig på ridskola. Jag är lycklig varje gång jag är i stallet och får gosa med alla underbara djur och om jag mår dåligt så är stallet medicinen för mig. 
Under en vecka har jag mått dåligt och varit väldigt down och ledsen, men dagen idag har varit helt toppen! När jag kom hem från stallet sa mamma till mig "skönt att få se dig glad och lycklig igen". Det är tack vare alla underbara djur och människor som finns i hakarp. 
Sofia höll i två privatlektioner för mig idag, först på Licala och sen på Sparven. Jag behöver verkligen någon som tjatar hål i huvudet på mig annars slarvrider jag och tappar ridningen eller också tröttnar. Men jag tycker att det gick bra när jag väl fick lite kläm på det mesta. Ridning ser så enkelt ut men det ligger väldigt mycket tid och jobb bakom allt! När Sofia rider ser allt så himla lätt ut och hon är verkligen en peppande tränare och man lär sig så mycket på en sån kort tid! Hon är väldigt duktig och bestämd över vad som ska göras och jag behöver en sån person som påpekar, peppar och berömmer! 

Jag trivs och älskar detta stall så otroligt mycket! Kommer aldrig att lämna vipwins! <3
 
 
 
 
 

Stjärnmötet

Publicerat 2014-01-29 14:21:20 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Sitter och motiverar mig själv en aning! Ska snart bege mig till stallet. Det blåser riktigt kallt hemma...usch!! Har bestämt mig att åka til ridhuset senare och så kommer att bli (om ingen stoppar mig dvs). 
 
Det jag höjer motivationen med just nu är stjärnmötet...sitter och tittar på Daniel Deusser (för andra gången, såg det ju live också för ett tag sedan), kollade Steve Guerdat i förmiddags....enormt imponerad av dessa ryttare..dessa stjärnor, Det jag tycker man kan se generellt på ryttarstjärnor är passion inför sina djur, ödmjukhet och tålamod. Båda ryttarna påpekar hur viktigt det är att fortsätta försöka göra ridningen bättre och att man på en mindre bra ridet bana kan analysera och ta lärdom..kanske till och med bättre än den du red bra! De ser också att de kan bli mycket bättre och Steve Guerdat (os medaljör) säger att han gör alldeles för mycket fel han måste bättra rent generellt.
 
Intressant och kul, tänkte bege mig till stallet senare som Edwina Alexander..det hade varit coolt det!! Hihi!!
 
Kram Fia
 
 
 
 
 
 

Som ni vet sticker jag snart på semester

Publicerat 2014-01-28 21:02:00 | i kategori Allmänt
1 kommentarer

Och som ni också vet är jag den som är mest intresserad av att skriva. Orkar inte skriva när jag är iväg som ni förstår. Men om någon är intresserad av att jag skriver om något speciellt ämne, säg gärna till i så fall kan jag "offra mig" och skriva några tidsinställda inlägg som dyker upp under tiden jag är iväg! 

Ha det toppen! 
Kram 
Fia 

Man får anpassa sig efter sina förutsättningar........

Publicerat 2014-01-28 10:05:41 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Blev riktigt glad idag när snön föll lite granna! Direkt blev spåret på banan mycket bättre och från och med idag kommer jag att kunna gaoppera på spåret vilket ändrar mina förutsättningar en hel del! Vi har saltat voltspår och fyrkantsspåret är väldigt brett vilket gör att man kan rida undan för skänkeln och även forma på volt! 
 
Har precis kommit hem efter en morgon i stallet. Jag har fodrat, mockat och gjort färdigt stallet till mina och Idas hästar. Jag har också hunnit med att rida Licala på banan. Andra gången nu efter hennes långa vila. 
 
Jag känner att jag verkligen klickar med Licala nu! Hon var ännu finare idag än vad hon var i förrgår. Jag rider henne med lätt hand, rätt så långa tyglar. Jag är noga med att hon tar min skänkel framåt och precis som jag skrev igår så lyssnar hon jättebra efter att jag ridit konsekvent fram för skänkeln. Jag "dunkade" till henne med skänkeln två gånger idag, noga med att ge tygeln samtidigt och berömma, Hon lyssnar så mycket bättre för skänkeln nu än i höstas för då blev hon spänd av att man gav henne starkare skänkel, Härligt!!
 
Hon la sig jättefint i en djup och stadig form i traven idag!! SUPER!! Det är precis så jag vlll ha henne, lite längre kliv framåt, djup och gärna längre hals. När hon spänner sig vill hon gärna låsa nacken och vara bakom hand så detta arbetet är TOPPEN för henne. Måste säga åter igen att hon är underbar att rida och ha att göra med, hon är verkligen en drömhäst för många!
 
I eftermiddag ska jag rida Sparven och Manne på spåret, har en plan att åka till ridhuset imorgon eftersom jag har Emma till min hjälp då! Jag har tagit det lugnt idag på morgonen, hatar att stressa med hästarna åtminstone när det gäller ridningen, Varje häst ska få den tid den behöver...jag vill bli "färdig" varje gång jag rider, det tycker jag är viktigt!
 
ha en bra dag!! Kramis Fia
 
Licala pch jag i somras, känner att jag klickar bättre med henne nu =)
 
Licala på tävling i svarttorp i somras

Planlöst i ridhuset...

Publicerat 2014-01-27 21:36:15 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

hade med mig en av mina vänner till ridhuset idag. Även om hon inte var stressad eller hade något emot att vara med kände jag mig lite stressad eftersom jag "stjäler hennes tid". Blev lite random ridning där jag fokuserade på hans form mest. Han var lite spänd i början eftersom han inte varit i detta ridhuset förut. 
 
Nästa gång jag rider inomhus med honom lär jag ha en plan....älskar när jag bara sjunker bort i arbetet tillsammans med hästen.
 
Fick beröm för Sparven idag, sist min kompis var med var innan jul, november någon gång! Alltid kul att få positiv feedback!
 
Imorgon ska jag upp riktigt tidigt, börjar jobbet lite senare så hade tänkt hinna med det mesta av stallet på morgonen!
 
Ha det toppen
 
Kram 
 
Fia
 
tycker jag börjar få honom släppa igenom i vänstersidan...nöjd =)
 
Vissa dagar är jobbigare än andra. Idag har varit en sådan dag...har knappt kunnat tänka på min lille vän....och när vi pratade om det på jobbet fick jag kämpa för att hålla tillbaka tårarna...min finaste lilla hund är den finaste hundängeln nu <3

Det kan inte bli annat än en sen kväll i ridhuset en dag som denna...

Publicerat 2014-01-27 11:42:18 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

blåsten är stark idag och man blir frusen in till märgen av att vara ute. Kommer därför att åka med Sparven och eventuellt Licala till ridhuset idag. Jag kommer förhoppningsvis kunna åka till min farbrors ridhus li Lekeryd. Då kan jag ställa den hästen jag inte rider i box så de slipper stå i kärran.
 
Ha en bra dag!
 
Kram Fia
 
Tänkte ta bild på hur Licala ser ut idag, sedan ta en bild om ett någon månad för att se om det blir någon märkbar skillnad =)

Hängiven eller lättroad?

Publicerat 2014-01-26 20:58:24 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Red hemma på spåret idag. La ungerfär 1 timma på att ordna med spåret igår, saltade och sladdade så jag ändrade min plan idag och red på spåret istället för att åka iväg. Red Licala och Sparven i skritt och trav. Jag tyckte båda hästarna var väldigt fina. Jag måste säga att jag tycker det är riktigt roligt att rida hemma med, även om jag inte kan trimma "fullt ut"! Kanske är lite lättroad? 
 
Licala skrittade jag mestadels av passet, hon är under igångsättning och jag har fått äran att ansvara för det. Jag arbetade henne för att få henne att gå fram för skänkeln och lägga sig på bettet. Tycker att hon gjorde det väldigt bra! Hon är en liten och känslig häst som man verkligen kan rida med yttersta fingertopparna om man vill. JÄTTEDUKTIG liten pålle idag! Ljuvligt snäll och gör allt för att vara en till lags. Det jag gjorde när hon inte tog min skänkel framåt tillräckligt i skritten var att dunka till ordentligt med skänkeln, då hon de tre gånger som jag gjorde detta svarade framåt var jag noga med att lägga tygeln framåt så hon inte fick något ryck eller hårt stöd i munnen. Efter det lyssnade hon mycket bättre utan att vara spänd, Tränade lite på halter också vilket hon gjorde kanon! Myspysan...älskar såna härligt snälla hästar som hon!
 
Sparven arbetade jag lite mer i traven och han var jättefin! Framåt som vanligt och var mjuk och fin i båda sidorna idag! Guldsjärna till honom fina fina pålle!
 
 
Har köpt en fårskinnsfäll på Ikea till sparven som jag lägger under schabraket nu när jag rider för att han ska ha det mjukt och gott om ryggen nu när han är lite skavd vid klippningen.
 
Pappa filmade, som ni märker är han en riktig mästare på filma. hihi
 
ha en bra kväll! kram Fia
 
 

Ridhustrim

Publicerat 2014-01-26 12:32:36 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Hej hej!
 
Idag ska jag,Fia rida på spåret med Licala. Hon har inte blivit riden så mycket på sistone så hon är under igångsättning nu. 
 
Ska åka med Sparven till ridhuset vilket jag verkligen ser fram emot. Perra ska jag hantera en hel del idag, det känns som att man känner en häst mycket mer överlag om man är nära den i olika situationer. Tänkte följa med en kompis idag också när hon ska jogga sin unghäst. Tycker det är skönt när man kan hjälpas åt...allt blir mycket lättare då =)!
 
Nu är det inte länge kvar till semestern, jag längtar verkligen! Samtidigt känner jag mig grymt taggad på hästarna! Men men som sagt året är långt och jag kommer förmodligen hinna med en hel del ridning och tävling ändå!
 
Kram på er!
 
 

Mys med massa hästsnack :)

Publicerat 2014-01-25 20:32:23 | i kategori Allmänt
0 kommentarerLugn morgon med ärenden på stan....

Publicerat 2014-01-25 14:13:04 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Har handlat foder till Sparven idag. Har märkt att kraftfodret tar för mycket plats i magen. Därför har jag valt att dela upp även kraftgivorna. Han får kraft tre gånger om dagen nu...eller snarare sagt kraften som lunch och lusern till morgon och kväll. Han får ju som tidigare nämnt olja i fodret också...oljan är mycket energi och tar lite plats i magen.
 
Dagens ridning idag blir spåret med alla hästarna. Jag hoppas på att kunna åka till ridhuset imorgon. Motivationen går ju lite upp och ner så här års..men sen onsdagens hoppträning är jag GALET laddad! =)
 
Ha en bra dag...ikväll blir det tjejfest...wohoooo
 
Kram fia
 

en av stjärnorna jag ska rida idag =)

Jag har många hästar att rida nu......

Publicerat 2014-01-24 18:49:56 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

önskar bara att jag hade lite mer tid! Men vem önskar sig inte mer tid på dygnet?
 
Red Sparven på spåret idag, det var mysigt om än lite kallt om man får klaga. Han var som vanligt framåt och positiv. Gjorde stallet noga och ryktade och gosade mycket med Sparven. 
 
Imorgon är det fullt upp. Jag ska åka och handla foder till sparven, rida Licala, Sparven och Manne eventuellt, Sen när kvällen kommer ska Ida ha lite tjejfest, vilket jag verkligen längtar till!
 
Ha en fin kväll
 
Kramis Fia
 
Sparven har fått lite päls bortskavd vid sadeln så jag har bytt plats på padden och lagt den under schabraket istället som ni ser =)
Han var så söt lille shickaka som satt i hinken =), å sparven han har varit väldigt sugen på gos idag
 
 

Puss på dig!

Publicerat 2014-01-24 11:32:01 | i kategori Allmänt
0 kommentarer


Känns som zeth kommit tillbaka i ny form. I sparven ❤️

Det är just därför som jag ofta skriver om att stallet är mitt mekka

Publicerat 2014-01-24 09:36:37 | i kategori Allmänt
1 kommentarer

Jag har under den senaste tiden haft det tufft på det personliga planet. I somras gick min farfar bort....det var ju ett tag nu, sorgen bleknar och de ljusa minnena tar plats i hålrummet efter honom. Har laddat på med hästarna i höst och faktiskt varit driven av tanken att min farfar hade stått bredvid och klappat händerna, han älskade hästar precis som jag!
 
2014 skulle bli det bästa året någonsin...vi skålade in det i goda vänners närvaro och mina förhoppningar om massa kärlek och glädje detta året har varit stora.
 
Inledde som jag skrivit om tidigare att min älskade bästis, Zeth...
 
.....
 
som följt mina fotspår under 7,5 års tid hastigt gick bort! Nu två veckor senare har jag och Ida hunnit rädda livet på min morfar som fått en pacemaker precis....än är dock inte komplikationerna över och jag lever med en ständigt oro att något ska hända. Det finns inget värre när någon man älskar och bryr sig om mår dåligt eller försvinner från en.
 
Här kommer mitt MEKKA in, när min pappa var svårt sjuk hjälpte hästarna mig att tänka positivt, när farfar gick bort la jag tankarna på hästarna för att inte drunkna i sorg, när jag jobbat skiten ur mig och haft långa dagar ger hästarna mig ett andrum...stallet är ett ställe där fokus kommer på en sak, hästarna. För mig har det alltid varit samma sak, även när problem i relationer uppstått..då har hästarna fått extra av min tid. Hästarna möter mig med glädje varje dag, hästarna får mig att tänka tillsammans med dem för att nå ett samspel.
 
Hästarna är mitt MEKKA, underbara hästar <3 <3
 
/ Fia
 
 

Jag saknar dig så hjärtat spricker!!

Publicerat 2014-01-23 22:52:00 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

 Fina lilla Zeth
 

Jag kan inte vara annat än nöjd!!

Publicerat 2014-01-23 22:13:20 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Sitter hemma i soffan och degar efter årets hopp-premiär. Med mig till träningen hade jag min lilla favoritsparv! Ikväll skötte han sig riktigt bra och han känns mer färdig på hinder nu än vad han gjorde vid avslutningen 2013. 
 
Jens hade lagt upp en relativt enkel träning med styrkeövningar för hästarna, vilket passade alla oss på träningen väldigt bra! Vi fick börja att värma själva och efter det fick vi rida serpentinbågar i trav, Vi fick jobba extra med den sidan hästen är stark i och gärna faller in på. Han var noga med böjning i hörnen och rakriktningen mellan vändningarna. 
 
Efter det fick vi rida ut i hörnen ordentligt, för att vi verkligen skulle göra det hade han lagt cavalettiblock nära hörnen. Jag tycker sparven klarade det fint, blev lite spänd för dem i början men det släppte snabbt. Vi tränade på linjer där vi fick sätta tillbaka hästarna, och vi fick också rida bågar som gick från vägg till vägg. 
 
Det jag var mindre nöjd med var att jag kom ur sadeln lite och flöt ovanpå när han var lite väl "guppig"...han brallade en del och studsade...tanken är att rida honom mer framåt nästa gång han brallar. I övrigt trampade han på bra, lyssnade på förhållningar, satte bytena...Det är en sån här häst som får mig att tycka det är riktigt roligt att rida! Välutbildad och trevlig!
 
Jag längtar redan tills imorgon, det blir mycket ridning då. Ska lägga lite extra krut på Manne också innan semestern. Och om ni undrar, Perra har jag valt att vila lite till...Detta beror på att jag inte har någon som kan hjälpa mig med lastning och vara med mig i ridhuset. Ut rider jag inte nu i halkan efter min avsittning på honom på uteritten för ett par veckor sedan. Mot min vilja, men ibland har man inget val! Så det blir upp på krutburken efter thailand..huga ;)!
 
Ha en toppen kväll!!
 
P & K 
 
Fia
 
 

Jens träning

Publicerat 2014-01-22 23:15:13 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Imorgon åker jag, Fia och tränar för Jens Wickström. Det blir årets hopp premiär och ska verkligen bli jättekul! Jag kommer dock tala om för Jens att vi får ta det lite lugnt med Sparven eftersom jag inte kunnat rida honom enligt planen den här veckan utan att han har fått ta det väldigt lugnt, 
 
Det är inte långt kvar till semestern nu, så jag får hänga i så mycket som det finns möjlighet till....önskar jag hade ett ridhus hemma, allt hade varit så mycket enklare då. Men, men det är som det är och man måste helt enkelt göra det bästa av situationen.
 
Ha en bra natt med go sömn får jag väl säga nu då eftersom det är sent =)!
 
Kram Fia
 
 
 
 
 
 
 

Häst är bäst!

Publicerat 2014-01-21 23:18:42 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Bjuder på en bildbomb på mina tre bruna ögonstenar<3 
Sambrina 2, 12år e: Sambucco
Vip wins Mighty Heart, 5år e: Heart Beat
Vip Wins Don Vito, 2år e:Cabachon

 Som Fia tidigare nämt är det isgata i stallet, därför har mina hästar fått lite ofrivillig vila i en vecka och kommer troligtvis ha det tills vädret bättrat sig och mina hästar fått nya dojjor med snösulor och brodd! Mer detaljerad plan om mina hästar kommer! 
Ha en fortsatt toppen kväll såhär på kramardagen!
Massa kramar Sandra

Hur kul kan ett skrittpass på en halvmörk isig ridbana vara?

Publicerat 2014-01-21 21:42:04 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Som tidigare nämnt så är det inte så enkelt att följa planen, Jag hade ju tänkt att åka och hoppa lite i ridhuset idag. MEN, vädrets makter rår jag inte för tyvärr....det är fortfarande farligt halt ute och pappa avrådde mig från att åka idag. Pappa tyckte att jag skulle rida i spåret istället. Vad gör man då? Turligt nog så har jag "coolat" ner nerverna lite på senare år, hade det varit ett par år sedan (eller typ förra..hihi) så hade jag förmodligen slitit bort håret från huvet som matadoren i ferdinand. 

Tänkte göra det mysigt istället. La en lång stund på rykt at Sparven, Gunnar var med och fjäskade med slicksten medans jag broddade. La på honom ett tjockt mysigt Ulltäcke, 
 
Väl på spåret upptäckte jag till min fasa att saltet behöver fyllas på, det var bara lite halvt som halv tinat. Det slutade med att jag skrittade Sparven i 40 minuter. Hur kul kan det va då?
 
Faktiskt jättekul. Jag red honom på ett tvådelat bett idag, som jag tisigare nämnt så kan det vara bra att byta bett ibland för att inte få ett alldeles för "montomt" tryck på lanerna (kan skryta med att Torbjörn Lundström, tandexpert på häst sa att Sparven hade en väldigt fin mun och att jag gör helt rätt med honom). Jag varierar inte betten särskilt mycket, tredelat, tvådelat och vid kravlös uteritt hackamore.
 
För sparvens del är det bra att skritta mycket eftersom han är så glad i att tåga på framåt att han måste lära sig att hejda sig lite i takt och tempo i skritt...han är så sugen på att jobba framåt att han gärna börjar trava så fort jag kortat tyglarna...söt =)! Jobbade igenom vänstersidan bra idag och i höger varv var bogen riktigt bra med! Hade en sån där GALET bra känsla, ett "sug" i handen..han la sig jämnt på båda tyglarna, sög på bettet och frustade....DÄR VAR JAG RIKTIGT SUGEN PÅ ATT JOBBA I TRAV OCH GALOPP OCKSÅ!! Men jag fick helt enketl nöja mig med en liten teaser inför morgondagen då jag faktiskt har blivit lovad att få skjuts till ridhuset,
 
Har en dag med nästabn 13 timmar på jobbet....och det är då man känner att stallet är mitt mekka när jag hoppar upp på hästryggen och enbart fokuserar på vad jag och vad min häst gör!
 
Ha en riktigt fin kväll nu.
 
KRAM Fia
 
ps. jag tror faktiskt att jag och syster har räddat ett liv, inget som jag tänker skriva om nu. Men jag kan säga att man aldrig ska ta någon eller något för givet...va tacksam <3
 
 
 
 

Hej hej...

Publicerat 2014-01-21 13:11:51 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

varit upptagen med en det ena och en det andra..... Tänker i alla fall berätta att jag, Fia ska åka med Sparven till ridhuset ikväll. Jag ska Hoppa litegrann tänkte jag. Vad jag hoppar för övning får jag se. Han har dock inte hoppat mer än ett par gånger sedan jag satte igång honom innan jul, så lugnt lär det bli.
 
Skulle jag påstå något annat än att jag längtar så skulle jag ljuga =)!!
 
Ha det toppen, vi hörs!
 
Kram Fia
 
 
 

Längtar efter hästarna!!

Publicerat 2014-01-19 23:28:39 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Imorgon skall jag (Ida) motionera både Locantus & Manne!! Ska bli så mysigt!! Har längtat efter hästarna hela helgen!! Skall också passa på att träna mig själv lite också, vilket jag tror är viktigt för att orka prestera med hästarna & i stallet!! En uppdateringen hur det har gått kommer imorgon!! 😃😃 


Längtar efter vårens tävlingar nu!! Det är mycket av en motivations höjare för mig!

Kram Ida 

Det roliga med ridning och hästar är att man alltid kan bli bättre...

Publicerat 2014-01-19 15:46:58 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

 
och att man kan lära sig mer. Idag var jag och red markarbete för Ange. JÄTTEROLIGT som alltid. Fick med mmig en hel del bra tips som jag ska arbeta vidare med. Blicken då....som jag ALLTID måste påminna mig själv om, känna av sittbenen och sitta "tungt" på rumpan, stämma av tempo, då framörallt i sparvens starka varv som är lite svårare att få honom att släppa igenom i. 
 
Hade ett bra samtal om hur man ska tänka på i samspelet mellan inner och ytter skänkel. Jag ska också fråga mig själv hela tiden vad jag gör och varför och vara noggrann med att inte fastna i hjälper utan vara kvick. NYTTIGT OCH BAAAARA ROLIGT! Längtar redan tills jag ska rida nästa gång.
 
Här kommer en liten kortis i det "svåra" varvet =)
 
Nu ska jag ner till gymmet, sen städa och laga mat! Ha en fin sönda!! 
 
P & K // Fia
 

Ofrivilligt väckt kl 5:30.....

Publicerat 2014-01-19 08:54:16 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

...Siri var inne och undrade vad klockan var, sen efter det var det ruljans på barn och hundar i sängen kan jag lova. Jag har varit hundvakt åt idas hundar inatt. Mysigt har det allt varit, men jag föredrar att ha en hund istället för två om man får lov att vara gnällig.
 
Dagen idag då, kommer snaft åka iväg och markarbetsträna för Angelika. Efter att jag varit där hoppas jag att sandra är sugen på att rida ut med mig. Perra ska en sväng till ridhuset idag, först longas och sen ridas. Passar på att rider så gott jag bara kan nu innan vi åker iväg på semester...hästarna kommer dock inte ha riktigt två veckors vila då sandra och jag är borta 8 dagar samtidigt, vi har bestämt att rida varandras hästar när vi är iväg, sp 1,5 veckas vila får dom. Jag kommer verkligen få "rida skiten ur mig" när sandra är iväg eftersom jag också ansvarar för Idas hästar när hon jobbar.
 
Det är en himla bra deal vi har jag och Ida, Ida sponsrar mig med Jensträningarna och jag ser till att Idas hästar får ordentlig ridning och skötsel när hon är iväg och jobbar. Hon behöver aldrig oroa sig för att ingen kan ta hand om dem eller lägga ansvaret på någon som tycker det är jobbigt för det här har vi bestämt nu!
 
Vinsten med detta är inte bara att Jens träningarna blir betalda, jag får rida mer också vilket jag uppskattar så klart =)!!
 
Nu måste jag iväg!! Ha det toppen!!
 
Kram fia
 
Mysigt att mysa...speciellt nu när jag saknar min fina lilla Zeth så mycket <3
 
Att få trimma denna hästen idag är rent och skärt söndagsnöje! =)
 

Galen färd till ridhuset...

Publicerat 2014-01-18 18:29:19 | i kategori Allmänt
1 kommentarer

Tyckte det var rätt ok väglag idag så jag gav mig iväg till ridhuset med två hästar. Efter att kört genom samhället och kommit ut på vägen mot ridhuset (har ca 5km dit bara) var det skridskobana. USCH, kröp fram i slowmotion...
 
Väl där lastade jag ut Sparven först, han var helt ok att rida idag, lite tramsig efter Manne ett tag, vilket skapade en del okoncentration hos honom. Jag tycker ändå att han håller ridbarheten på en HÖG NIVÅ....han blir lite spänd i nacken och lite kort, men han lägger sig inte alls i handen. Han var inte särskilt svårövertalad utan blev snabbt väldigt fin! Jag är galet nöjd med min egna ridning idag. När hästen blir spänd är det lätt att själv bli det..att man blir för seg med hjälperna. 
 
Jag hade bra stöd i benen och var stark i bålen, mjuk i armarna och armbågar nära kroppen. Han gjorde ett kort och bra pass med lite öppna, övergångar och galopparbete på volten.
 
Manne då, jättenöjd med honom. Han var lite tittig, men han lyssnade ändå bra på mig vilket är ett framsteg...Manne är en sån häst som tappar all ridbarhet när han är tittig. Efter att ridit sparven som ändå har rätt stora gångarter så kändes en 4cm högre Manne rätt liten =).
 
Hade en sån här dag i stallet utan stress, där vartenda plutt åkte ur från boxen och jag har arbetat på i ett jämnt men ändå lugnt tempo. I morgon ska jag markarbeta för Angelika, rida ut Locantus och Manne och förhoppningsvis komma iväg till ridhuset med Perra. Ha en bra lördagskväll! 
 
Kram Fia
 
Kortis från när jag red Manne
 
Kan ni tänka er att Sparven sett ut så här!!!?
 
Så här ser han ut idag =)!
 
Tror jag ska sno tillbaka Manne ;)
 
 

Tvättäkta hästnörd =)

Publicerat 2014-01-18 10:49:27 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Ja sanna mina ord, vem går helt frivilligt upp kl 7 på helgen för att städa och fixa för att sedan bege sig till stallet? En tvättäkta hästnörd skulle jag vilja säga.
 
Hoppas på bättre väglag idag. Då ska Manne och Sparven till ridhuset, medans Perra får ledas hemma och Locantus skrittas. Ingen rast och ingen ro här inte...och idag åker jag själv med mina "kameler" ....blir spännande det. Tur de är så snälla och trevliga att hantera. Man slänger grimskaftet över halsen och så traskar de in i transporten av sig själva =)!! GÖTT MOS!! Allt kommer dock ta lite längre tid. Men både sparven och Manne står lugnt och fint i släpet, så med tjocka mysiga täcken och en rejäl laddning hö så ska det gå bra =)
 
Ha en bra dag vi hörs! 
 
Kramis Fia
 

Naaaw sötis <3
 
 
 
 
Nämen naaaw en sötis till <3 ;)

Skrev ett inlägg om hästköp då jag....

Publicerat 2014-01-17 19:25:08 | i kategori Allmänt
1 kommentarer

citerade proffsryttaren Elin Jansson. Du får vad du betalar för!!
 
Ibland finns faktiskt undantag, min vän och hennes familj har fött upp massvis med fina hopphästar som gått 150, elitpremierade ston i många led! Nu har hon för många hästar eftersom hon har fått tillskott i familjen. Här finns chans att göra klipp på RIKTIGT fina, som sagt svenskuppfödda unghästar. BILLIGT!
 
Har betsämt mig för att hjälpa henne och slänga ut lite trådar här då vi har en hel del unika besökare. Och om inte just DU är intresserad av detta kan du väl kolla runt lite...för detta är som sagt ett tillfälle. 
 
Kram Fia
 
vacker som en dag, hoppar fantastiskt, snäll och fin att rida =)
 
Detta är bara en av hennes fina hästar!!

Ledar VM, mat och annat =)

Publicerat 2014-01-17 15:50:25 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Japp det är så det kommer att bli idag. Kunde hellre suttit i ett NICE ridhus i lite ljummen temperatur och stekt runt ;)! MEN, så är inte fallet idag. Planen var ju som sagt att åka till ridhuset med 3 hästar idag. Jag har valt att avstå av den anledningen att vi har ren och skär skridskobana till ridhuset...vill inte riskera någonting. Till och med min fyrhjulsdrivna bil kanar runt på vägen. Därför kommer jag rida Sparven på banan en stund, de andra hästarna kommer jag att leda! Här behövs minsann inget löpband på gymmet...det fixar vi ändå!
 
Så här ser vintrarna ut för mig. Jag känner dock ingen stress i år eftersom som Ida tidigare nämnt så väljer vi en senare tävlingsdebut och längre säsong istället!
 
Det första jag ska göra när jag kommer ut till stallet är att fixa sparvens mat. Jag kokar upp vatten som jag blandar upp hans foder med varje dag! Han får rätt mycket "kraftfoder" eftersom jag kompletterar hans grovfoder med lusern i pelletsform.
 
Han får:
 
Lusern
Kraft
krosshavre
slobber mash
majsolja
 
Special mat till specialhäst =), han ska få en laserbehandling för sina tänder idag också!
 
Fixa foder och leda hästar nurå!
 
Ha en goer kväll!! P & K alles som sammen // Fia
 
Min fina lilla sparv <3

Rida två hästar minst....

Publicerat 2014-01-17 11:38:45 | i kategori Allmänt
1 kommentarer

Sen ska jag ut och gå med en häst i spåret. Det blåser riktigt isigt kalla vindar idag, så jag kommer klä på mig ordentligt med kläder.
 
Imorgon ska jag motionsrida hästarna på banan. Kommer nog att åka iväg en sväng med Manne till ridhuset. Jag kommer som sagt rida Idas hästar i helgen också.
 
Ha en bra dag! Nu ska jag värma mig med en kopp kaffe
 
KRAM Fia
 
Izno i grevagården
 

Team Vip wins ska föreläsa =)!

Publicerat 2014-01-16 19:09:21 | i kategori Allmänt
2 kommentarer

Hörde av en ridskolechef i veckan som vill att vi ska komma till dom och föreläsa. Anledningen till det var att hon tycker att vi är goda förebilder för unga tjejer i sporten. MÄKTA STOLT MAN KÄNNER SIG ELLER?!!
 
Tänkte dokumentera tillfället med filmning och kort, så efter det kanske ni kan få en del av den här (om man vågar höra sig själv...hihi),
 
Ha en superkväll alla (har inget jätteintressant om hästarna att skriva idag, så jag skippar det)
 
Kramar Fia
 
ps. tack snälla, alla ni som stöttat mig i veckan. Det känns underbart att känna stöd från så många med samtal och meddelanden. stor kram till er! ds.
 
Jag har kommit på mig själv att jag har fått ett "rätta till tygel tix". Jag har fått nippran på att jag måste ha tygeln liggandes lika mycket på varje sida...detta är en ful och störig ovana som jag VERKLIGEN måste tänka på att inte göra....aahhhh störigt ;)!!
 

Ett slag för hälsan!

Publicerat 2014-01-16 15:45:28 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Nytt år, nya möjligheter! Som aldrig förr hänger det mängder med människor på gymmet, man kan undra hur många det är som har lovat sig själva att förändra sin livsstil??!! Jag är en sådan person, som lovar mig själv det, kanske 10 ggr om året istället för 1!! Och det är ju bra, eller hur??! Tanken är ju god! Var är då en bra hälsa?? För min del är det att jag vill vara stark, ha kondition och trivas med mig själv. En god hälsa bottnar i så många saker, jag ska berätta för er hur jag har tänkt tidigare när jag var yngre!!
 
När jag var 16 år, tyckte jag att jag var jättetuff, jag började RÖKA, jag sa att jag bara skulle "feströka", men som många vet stannar det ju aldrig där. Jag kommer ihåg att jag blev dölack på min tvilling Fia, när hon skvallrade till vår storebror om mitt rökande. Jag fortsatte röka tills för tre år sedan. FY VAD ÄCKLIGT!!! Det ångrar jag nåt så frunktansvärt!! Det luktar illa, man pajjar sin kropp och sina lungor!! FINE tänkte jag innan, man lever bara en gång!! Som ungdomarna säger YOLO ( you only live once), klart att man bara gör, men när jag var yngre tänkte jag inte på att man lever ju ganska länge och det är ju bra om man kan få ett helt liv som frisk och inte dra på sig massa skit som KOL eller CANCER bara för att man är så korkad och står och drar i sig massa tjära och annan skit!! 
Den delen har jag lämnat bakom mig, det är inget jag är stolt över!! Dessutom blir man ju rynkig och gammal i förtid!! Det tänker man ju inte på förens det är försent och man ser 10 år äldre ut än sina rökfria kamrater!
 
 
 
Alltså vem vill se ut såhär??!
 
Den fysiska statusen idag då? Jo jag går hos en kostrådgivare, han lägger upp program för att jag skall kunna ge min kropp en bra möjlighet till det bättre! Jag kan väl säga det att jag "failar" emellanåt, något som jag måste arbeta med!! Sedan jag gav mina hästar en lugnare period med mindre ridning har jag dessutom ätit mer!! Min rådgivare talade om för mig att jag har förstört min fysik!!! OMG!!! Jag har förstört min fysik!!! Fattar ni!!! Det här tog jag åt mig och nu har jag ett schema som jag följer slaviskt ( fram till semestern) det är ett schema med bra och MYCKET bränsle för kroppen!! För att banta det är bara SKIT!!! Samt att jag skall träna lite mer =) 
Och jag är så sjukt MOTIVERAD! Nästa gång jag är på uppfölning skall han få häpnas av mitt arbete med mig själv!! =D =D
 
Det är ju viktigt att ta hand om sig själv, det kommer dessutom ge bättre resultat på tävlingsbanorna i vår!!!
 
Så INTE ett nyårslöfte!! Utan livslångt löfte till mig själv, att respektera min kropp och ta hand om mig själv!! Jag vill ha ett bra och långt liv!!
 
Kraam Ida
 

Godmorgon!

Publicerat 2014-01-16 09:22:22 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

En sliten Fia sitter på rasten på jobbet nu och skriver några rader. Ska snart ta en kopp kaffe =). Fina arbetskollegor man har som varit så förstående och stöttande de här jobbiga dagarna denna veckan!
 
I eftermiddag ska jag som sagt grejja med hästarna. Har bestämt mig för att leda Perra på banan (ja den tiden är kommer nu...bläää) sen ska jag givetvis rida min fina sparv också.
 
Jag ska upp till valplådan idag och gosa riktigt mycket med Billy. Sen ikväll när jag väl kommer hem ska jag städa bort det sista av julen...ja det är sant ljusstaken står fortfarande uppe! Tänker göra fint hemma och hålla ett bra tempo. Jag vet att om jag blir sittande så tänker jag sönder huvudet med sorgliga tankar och jag orkar verkligen inte med det....det är ju så jobbigt!
 
Imorgon slutar jag tidigt då jäklar ska det ridas och tränas!! Ha det bra.
 
Kram Fia
 
 

Stallhäng och positiva besked!!

Publicerat 2014-01-15 21:03:09 | i kategori Allmänt
1 kommentarer

Idag har jag (Ida) varit i stallet hela förmiddagen och grejat, fodrade sedan fixade jag mina hästar och Fias (så att hon kan få lite ro nu i sin tuffa sorg). När jag var klar med det kom bästa Madde Smedberg och klippte mina hästar!! Å sanna mina ord!! Manne ser ut som en sån där världscups häst!! IIIHHHH så SNYGG!!!! Så nu måste jag ju rida massor, helst i ridhuset med så att alla kan se vilken snygging jag har =)) , Locantus klippte vi bara över bogen och en del av magen eftersom han skall börja ett igångsättningsprogram ute i naturen =)
 
Locantus då!! Jag var ju hos landslagsveterinärerna med honom för att få bunkt med de bekymmer som han har dragit på den här hösten. Det visade sig att han är känslig i hovlederna och att med rätt skoning (längre sko med flytsula) och undvika att trava, galoppera på hårda underlag, så kommer han att kunna gå som vanligt.Iofs, brukar jag inte trava och galoppera på hårt underlag, men jag an ju bli ännu mer petig. Är det hårt i marken kan jag skritta ute och sedan trava och galoppera på ridbanan och fälten, när de inte är för torra och hårda. Jag skall även undvika grästävlingar, egentligen så får jag rida på gräs, bara det inte är för stumt och varit för torrt länge, men där kommer jag inte chansa. Och när jag ser tillbaka på denna säsongen så kan jag ju dra slutsatsen att det var efter tävlingen i kalmar som Locantus började dra på sig problem! Och i Kalmar var det oerhört torrt och hårt. Tänk!!! Man lär sig nya saker varje dag när det gäller hästar! =)
Om hans läkningsprocess går enligt planen så får jag börja känna lite på galoppen om 6 veckor!! WEEEEII LYCKA!!!!! 
 
Ha en bra kväll alla <3
 
Kraam Ida

fullspäckad morgondag...och kommande helg

Publicerat 2014-01-15 20:40:20 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Av erfarnehet så vet jag att jag egentligen inte ska skriva vad jag ska göra utan när jag gjort eftersom saker å ting ändras hela tiden. Det jag ändå kan skriva som jag ser fram emot är att jag ska rida Perra i ridhuset imorgon. Jag kommer inte göra annat än försöka få honom avslappnad. Vad jag ser fram emot lika mycket är att rida sparven. Han är verkligen alltid rolig att rida. Världens goaste häst enligt mig!
 
Till helgen ska jag som sagt rida ut och träna för Angelika. Det jag inte berättat däremot är att jag ska rida både Locantus och Manne också, så det lär bli mycket för mig kan jag säga.
 
Imorgon blir det en tidig start eftersom jag ska ner till gymmet innan jobbet, har kickstartat igång 2014 med att försöka ta hand om mig själv genom noggrann kost och träning. Denna hösten som varit har inte varit annat än kämpig rent fysiskt..men det ska jag ta igen nu. Träningen på gymmet gör mig starkare och piggare och jag tror att det gör bättre prestationer i ridningen,
 
Så tidig morgon och sen kväll kort sagt.
 
Ha en jättebra kväll. Kram Fia
 
 

Kvalitetstid med Ida <3

Publicerat 2014-01-15 16:44:00 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Sitter med Ida när hon fixar med naglarna. Druckit kaffe och tjötat lite...vi har allmänt trevligt. 
 
Hästarna då? Jag har i ärlighetens namn inte haft någon lust att vara i stallet idag. Egentligen inte lust med att göra någonting alls. Var uppe och la ett stenhjärta och tände ett ljus vid min fina lilla Zeths grav, grät massor....det finns ingen hejd på tårarna och sorgen som jag känner just nu! Har varit uppe och gosat lite med Billy idag...och hur konstigt det än låter så lättar mitt hjärtas sorg litegrann för stunden när jag har den lilla valpen i famnen.
 
Imorgon ska vi sätta fart med hästarna igen, vi ska salta upp ett spår på banan så att man kan leda och motionsrida hästarna där. Perra har vilat ett tag igen nu så han kommer jag att åka till ridhuset med de första gångerna. Sparven ska dock få gå på spåret och till helgen ska vi rida ut. På söndag ska jag äntligen träna för Angelica och nästa vecka blir det hopptränings premiär =)!! 
 
Ha en toppenkväll alla! Kram Fia
 
 

Det ger sig inte...

Publicerat 2014-01-15 06:11:09 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

 
Och konstigt vore väl det! Jag är bara så ledsen hela tiden, känns som något gröpt ur mitt hjärta en bit och slängt iväg. Saknar min Zeth SÅ!!
 
Här kommer några bilder till på Sparven från när jag bara red runt lite planlöst i ridhuset igår för att byta fokus från allt det sorgliga
 

Ha en bra dag! Kram Fia <3
 

En sorglig dag....

Publicerat 2014-01-14 14:16:43 | i kategori Allmänt
3 kommentarer

 
Vaknade i morse med sprängande huvudvärk. Jag grät konstant från 15:30 tills 23 igår kväll. Min underbara fina Zeth, min bästa vän, min speciella hund och själsfrände sedan 7,5 år tillbaka somnade in i min famn. Zeth var en fantastisk hund, överallt där jag var, där var Zeth. När jag skriver att han följde mig i varje steg så menar jag det bokstavligen. Vart jag än befann mig så var han i samma rum.....han hade koll på mig jämt. Och för honom var jag ALLT och för min del så var han ALLT <3!!
 
Vaknade vid 5, grät....somnade om. Vaknade vid 8 ensam hemma...inte en klo mot golvet...precis tyst. En tom korg....en tom kudde vid soffan....en tom hundbur. Jag grät hela vägen till stallet....umgicks med pappa en stund. Sedan kom Sandra och vi tre begravde min lilla hund. 7 år för tidigt enligt mig! MIn fina lilla hund <3 <3......I skrivandets stund ska ni veta att jag gråter. Men för mig är det ett sätt att bearbeta, att dela med mig.  Zeth somnade i min famn igår, han somnade hos den han litade mest på, som han älskade mest.
 
Både jag, pappa och sandra grät....igår kom sven, ida och Sandra hem...och jag tackar gudarna för att jag har en sån fin familj som ställer upp som dom gör. Sandra följde med mig en stund till ridhuset. Jag trimmade runt Sparven en stund bara för att känna lycka och glömma för en stund. För det jag genomgår nu......det är fruktansvärt!!
 
Bakom mig ligger 7 valpar från Siwan. Jag sa till mamma igår, aldrig mer en hund. Men jag klarar inte av tystnaden....jag saknar så! Bestämde mgi igår kväll, jag ska ha en av valparna. Han heter Billy.Han kan aldrig ersätta min älskade speciella Zeth. Men en del av mitt tomrum hoppas jag att han kan fylla i alla fall.
 
Kram ha en bra dag. Jag ska försöka tänka på roliga saker nu...Kram
 
/ Fia
 
 
 
 
 


Mot landslagsveterinären

Publicerat 2014-01-13 08:49:40 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Nu är vi på väg mot Ängelholm med finaste Locantus! Vi hoppas på att finna lösningen för honom idag & att vi kan få komma igång igen efter riduppehållet!! 


I lördags var det mycket mys i stallet! Jag, Fia & sedan en jättesöt tjej som kommer till oss ibland! I många år har vi haft yngre tjejer som har varit med oss i stallet med hästarna & i vår gemenskap! Alla tjejer som har varit hos oss har haft en gemensam sak, tonåren! Tonåren är en väldigt tuff tid, känns som än tuffare idag, än när jag & Fia var där! Mycket känslor och allt annat som är därtill idag! Alla krav på hur man skall vara, alla sociala medier som pumpar ut alla möjliga konstiga ideal! Och där kan man lägga till alla elaka saker ungdomarna skriver till varandra då man sitter bakom dataskärmen!! Man glömmer bort att alla har känslor och häver ur sig stort sett vad för elakheter som helst! Det är därför jag tror att det är så skönt att få en fristad! En plats där man får vara den man är, utan nedlåtande kommentarer och blickar! I stallet där ingen dömer någon, där respekt och gemenskap/kärlek är den viktigaste komponenten <3 

Lägger ut en fin skrivelse, som gjorde mig rörd igår <3 blir alldeles varm i hjärtat av att få höra/läsa att man kan läsa/se att man kan hjälpa på något sätt!!Glöm inte alla där ute!! En kram eller ett snällt ord kan betyda så oerhört mycket det kostar ingenting och det ger någon glädje & styrka!!

All kärlek & kramar till er!!

Ida

Dåligt samvete! Eller inte??!!

Publicerat 2014-01-12 18:25:59 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Här sitter jag (Ida) i soffan hemma, jag har inte ridit på tre dagar. Tanken var att jag skulle rida idag, men nu har snön kommit och jag har inte snösulor på Manne och en tur på honom ute i snön utan snösulor=självmord :P
Då kom tanken på att jag skulle kunna åka och rida honom i ridhuset, men idag orkade jag INTE!! Givetvis finns det ett litet samvete på axeln som talar om för mig att jag inte är seriös när jag låter honom vila en dag extra. Å andra sidan så är jag trots allt bara en väldigt seriös hobbyryttare som inte skall tävla förens slutet på April, så vad gör det egentligen om Manne får ta det lite easy!!! 
Imorgon skall jag, Emma och pappa äntligen åka med älskade Locantus till Veterinär Jonas Tornell!! Nu hoppas jag på att vi kommer få bukt på de bekymmer som Locantus har dragit på sig hela hösten!! Med handen på hjärtat är jag väldigt nervös över besöket imorgon. Har gråtit floder i oro över att det är något allvarligt! Men jag tror att det är ngt som går att lösa så att vi får många år tillsammans. Jag älskar ju faktiskt den hästen, jag vet att man kanske inte får favorisera någon, men Locantus är mitt hjärta <3 <3
 
 
Go kväll
 
puss Ida

Hemma och laddar om!

Publicerat 2014-01-12 15:23:58 | i kategori Allmänt
7 kommentarer

Är inne på kaffe nummer 2. Har städat hemma och lagat lite mat. Har varit i stallet en sväng redan. Mockat och fixat foder. Passade på att borsta av Sparven. Har är väldigt tacksam att grejja med. Han är så kelen, vill bara gosa in sig i ens famn och för vartenda tag man tar på honom njuter han och kliar tillbaka.
 
Jag har i hela mitt liv sålt två hästar som jag haft riktigt länge, den ena Nisse (7 år hade jag honom), den andra Izno som jag hade i 8 år. Jag har lätt för att tycka om hästar jag har, men Sparven är det något speciellt med. Han är så genomrar att jag ömmar särkilt mycket för honom.
 
Han har sina skavanker (tänderna), vilket har blivit en större kostnad än vad jag räknat med. Han får specialfoder och jag åker med honom till tandspecialisten en gång i månaden nu. I ärlighetens namn sålde jag av allt mitt guld utan affektionsvärde för att finansiera hans tandläkarbesök innan ju! Men vad gör man inte för sina djur som man har ansvar för!
 
Här kommer jag in på hur man prioriterar! Jag priorierar alltid hästens hälsa först, lägger pengar på massage, bra foder, vitaminer och på bra tränare så att jag hela tiden gör så gott jag kan för för att allt ska bli så bra som möjligt. Jag har en väldans tur också som har 3 utbildade hovslagare i familjen så bästa skoningarna får jag också till mina hästar. Jag skulle aldrig välja att köpa det dyraste täcket eller de snyggaste ridkläderna före allt det jag tidigare nämnt. När jag för ett par år sedan hade mina hästar på jfk så var jag sunk-fian där. Hade alltid min beige fleece och mina bruna börjes-ridbrallor. La alla pengar på hyror till hästarna och bensin till stallet. 
 
Men så är det! Inget ont om de som är snygga (har sj fina ridkläder nu)....halva nöjet på tävling är ju att dressa upp sig! MEN i ärlighetens namn är det aldrig en snygg kavaj jag vänder mig om efter...man kollar efter bra ridning och fina hästar......
 

ska rida sparven i ridhuset ikväll, men först ska jag ut till ramsjöholm och hjälpa några tjejer med träning! 
 
Ha en bra dag! KRAMAR Fia
 
 
 
 

Lugn helg

Publicerat 2014-01-12 09:53:34 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Denna helgen har varit lugn på alla sätt man kan tänka. Jag tycker det är skönt när man slipper stressa och passa massa tider. 

Dagen idag då. Snön har kommit idag, jippie!!! Eller inte. Men men man får inte vara för negativ för vi har haft det väldigt smidigt hittills och det kan man inte klaga på. 
 
Jag har tyvärr inga snösulor och det ser ut som att det är blötsnö som singlar ner från skyn. WELL, jag får prova att rida hästarna på banan hemma idag. Jag tror inte att den har frusit på än. Har införskaffat salt också, så när den väl gör det saltar vi upp ett spår på banan. Nu fungerar lyset också vilket gör det hela lättare. Jag kommer förmodligen att lägga mycket tid resten av Januari att åka till ridhuset, hästarna har ju på grubd av vädret kunnat ridas ut mycket nu i vinter.
 
Ska passa på att mocka undan ordentligt i hagarna idag innan det fryser på. Sen blir det svårare att mocka....

Träffade på lite vänner på Charlies igår, vi bestämde att vi ska hoppa tillsammans lite i Januari. Det känns jätteroligt när man kan hjälpas åt och bygga och pusha varandra att kämpa mer och ge varandra input i hoppningen. Man har alltid något att lära varandra!
 
Ha en bra dag!!
 
Kram Fia
 
 
 
Kommer att rida Manne åt Ida när hon jobbar, bra för Ida och mer ridning för mig =)
 
 
 

Så fort snön kommer visas ansvarslöshet och ren idioti!! Jag är förbannad!!!!

Publicerat 2014-01-11 19:23:22 | i kategori Allmänt
1 kommentarer


Ja det är precis vad jag är!! Än så länge har snön lyst med sin frånvaro. Men, med kallare väder nästa vecka kommer vintern förmodligen hit för att stanna ett tag. 
 
När jag skriver om IDIOTI och ANSVARSLÖSHET syftar jag på ungdomarna som ägnar sig åt rallykörning på våra vägar runtom där vi bor. Varje vinter är det samma sak!! Arga grannar och alla runtom i huskvarna pratar om detta....Kommer man och åker strax efter ny snö kommit kan man se spår fran ena sidan diket till andra, stolpar och brevlådor nerkörda!!!
 
Jag kan förstå att dessa ungdomar tycker det är kul, men någontans måste de inse att det måste finnas en gräns för det roliga!! Man har till och med sett bilar med snökedjor som har bil i bogserlina bakom...bilen går som en pendel på vägen JÄTTEROLIGT!! Oftast körs det sent på kvällen, men många gånger under dagen också.
 
VAD HÄNDER OM JAG ELLER NÅGON ANNAN MED HÄST, CYKEL, BARNVAGN eller en mötande bil kommer i vägen? Ska ett liv släckas innan de fattar vad de gör?? 
 
Vems ansvar är det? Är det de som kör? Polisen? Lagstiftningen? Föräldrarna?
 
Personligen tycker jag att föräldrarna måste sätta stopp!! TA NYCKLARNA....hade min pappa vetat att jag gjort så hade han skitit i om jag var myndig!! Någonstans måste det sättas en gräns.
 
Lagstiftningen är FLAT tycker jag gällande häst i trafik...hur många gånger har blivit bemött av någon som kört för fort på ett illa sätt?? Själv var jag för ett antal år sedan ute och red...en kvinna kom väldigt fort jag vinkade till henne att sakta ner...vad hände? Hon tvärnitade så rullgruset flög och ifrågasatte mitt tecken på ett väldigt otrevligt sätt....jag berättade för henne att min häst var ung och inte trafikvan. Hon talade om för mig att jag inte borde vistas på vägen. Efter att jag berättat för henne att en häst väger som en älg och att hon kan få den i framrutan åkte hon surt iväg. Hennes lille son satt i bilbarnstol jämte henne...kanske är det han som sladdar hemma från stolpe till stople så fort det blir halt?!!
 
En kompis till mig blev tutad på av en lastbil...tur det inte var jag, hade förmodligen suttit som ett blött klisternärke i grillen på lastbilen.
 
ALLA HAR RÄTT ATT VISTAS PÅ VÄGEN, VISA HÄNSYN, VAR HJÄLPSAM, KÖR LÅNGSAMT
 
En minut att passa är inte värt en människas liv oavsett vilket fordon eller hur man vistas på vägen.
 
EN HÄST BLIR ALDRIG TRAFIKSÄKER, DEN BLIR TRAFIKVAN DET ÄR EN JÄKLA SKILLNAD!!
 
// Fia (Grrrrrrrrrrrrr)
 
 
 

Byta bett

Publicerat 2014-01-11 11:32:57 | i kategori Allmänt
0 kommentarerIdag ska jag byta bett när jag rider Perra. Från början hade jag ett vanligt tredelat med en liten kula i mitten. Det snällaste man kan ha sägs det. Nu ett tag har provat att rida med äggbett eftersom jag vill att han ska lägga sig mer på bettet. Idag ska jag byta tillbaka igen. Upplever att han känns finare på det vanliga tredelade bettet. 

Snart Charlies sen hästarna. Men först mysig lunch i stan! 

Kram kram Fia 


Myskväll

Publicerat 2014-01-10 20:05:00 | i kategori Allmänt
2 kommentarer

Ska alldeles strax bege mig till min bästa tvillingsyster Ida för lite fredagsmiddag.
 
Det ska bli jättemysigt att sitta ner och ta det lugnt och umgås. Det kallar jag livskvalite! Imorgon ska jag och Ida ha mer kvalitetstid tillsammans. Vi ska göra en hel del ärenden på stan (händer aldrig en bonnatös som mig kan jag säga). Vi ska hämta foder till sparven och åka en sväng till Charlies. Antar att det kommer bli en trevlig stund med prat där, älskar den affären och personalen där!
 
På eftermiddagen ska vi åka till ridhuset med hästarna. Jag kommer arbeta hästarna på bommar igen. Jag kommer att rida bomövningen då man verkligen måste rida hästen ur sväng och ha hästen framför sig. 
 
Nästa vecka ska jag träna markarbete för Ange. Jag LÄNGTAR SÅ MYCKET efter det. Man kommer långt med målmedvetet och fokuserat arbete i sin ensamhet.....men när man får de små nycklarna så att allt blir snäppet bättre, DÅ....DÅ LEVER MAN!!
 
Ha en skön fredagskväll! 
 
Kram fia
 
 
 
 

Stressigt igår lugnt idag

Publicerat 2014-01-10 11:09:33 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Har redan varit i stallet och ska snart åka till jobbet, Idag har hästarna fått ta det lugnt. I helgen ska de jobba lite mer. Hoppade sparven igår. Det blev en serie och en liten bana. Red i syrrans sadel, vilket var lite av ett misstag av mig. Sitter bättre i min egna märkte jag när träningen var fullt igång...jaja, man ska vänjas vid allt!
 
Nöjd är jag med sparven i allfall! Hinner inte skriva mer om det nu utan ni får en kortisvideo nedan =)
 

Dagens träning....

Publicerat 2014-01-09 09:40:16 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Perra kommer att få jobba en stund på linan idag, han har ridits två dagar i rad i ridhus. För att variera arbetet kommer jag longera honom en stund.
 
Sparven ska få hoppa någon 5,5m samt ett par linjer. Jag tror jag kommer lägga upp en liknande bomövning som jag red med Perra igår. Att träna på att rida genom svängen genom att vända för ytterskänkel, sträcka på mig, se vägen och rida framåt. Lättare sagt än gjort kan jag säga mina vänner ;)!
 
Hade kontakt med min markarbetstränare igår också, nästa helg ska vi träffas och lägga upp en plan med hästarna. Känns så grymt skönt att ha proffsiga och kunniga personer som stöttar upp en så att allt blir till det bästa. Vi kommer sätta upp specifika mål med hästarna, alltså vilken form jag ska satsa på att rida hästarna i nu oavsett om jag rider inne eller ute.  Man satsar ju massa tid och pengar på detta så varför gå in för det halvhjärtat?
 
Ha en bra dag!!
 
KRAMAR
 
Fia
 
 
 
 
 

Överkokad i hjärnan och årets premiärhopp med Perra

Publicerat 2014-01-08 21:16:07 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Så är man hemma efter ett pass i ridhuset ikväll igen. Jag är sådär nöjd med min ridning på Perra idag. Det jag hade fokus på var att titta upp, sträcka på mig och komma nära sadeln, långt fram i sadeln. 
 
Idag har Perra fått mig att jobba fast det egentligen enligt mig ska vara tvärtom. Fokus var åter igen att få honom avslappnad....lättare sagt än gjort. Nu är det ju så att Perra nyss fyllda fem år är en talangfull femåring med vass stam, humör samt att han inte ens har blivit riden ett halvår regelbundet....Så ibland får man väl helt enkelt släppa kraven lite, Man blir väl bortskämd när man har så ridbara hästar som jag har nu.
 
Under bara en långsida idag har Perra fått mig att tänka tusen tankar på hur jag ska rida och vad jag ska göra. Vad som blivit mer tydligt för mig nu är att han tar min högra skänkel sämre än den vänstra. Det är bara att jobba vidare på. Jag red en bomövning som gick väldigt bra, den handlade om att rida framåt genom svängen och balansera upp mot bommarna, precis som man gör på hinder.
 
Detta klarade han väldigt bra, han är väldigt försiktig och uppmärksam på bommarna, vilket har fått mig att inse att det är bommar vi ska rida på för att han ska fokusera på sitt arbete. Han var jättefin över bommarna och även emellan dem. Han behöver ju härdas med allt nytt också så bomövningar på massa olika vis är vad vi ska fortsätta med.
 
Tog ett litet skutt med, det tyckte han var roligt, känns som en fördel när man ska använda honom som hopphäst;)! 
 
Jag har ridit ut min coola bruna bästis sparven idag! I LÖÖÖÖV HIM!!! Superfin i vartenda steg hela turen. Pigg, eftergiven och i fattningarna sätter han bakbenen under sig så fint. När han inte vill bryta av till trav från galoppen står han i princip på stället och galopperar utan att lägga sig i handen..hihi..söt!!
 
Imorgon åker vi till ett annat ridhus och trimmar, då ska sparven få skutta lite!
 
Ha en underbar kväll
 
Kram Fia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Fina lilla Emma var med i ridhuset idag och fotade oss
 
 

Vad tycker du?

Publicerat 2014-01-08 07:30:00 | i kategori Allmänt
2 kommentarer

Hjälp oss att bli bättre!
 
Vad skulle ni vilja att vi skrev mer av?
Vad är bra med den här bloggen?
Vad är mindre bra med den här bloggen?
Hur hittade du hit?
Vad tycker du att detta är för sorts blogg?
När hitttade du hit och hur ofta tittar du in?
 
Vore väldigt tacksamma för svar, detta hjälper oss att få bloggen ännu bättre!
 
KRAMAR
 
 

*filmat Perra med riktig kamera idag*

Publicerat 2014-01-07 21:34:47 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Tyckte inte det var lönt att rida Perra hemma på banan. Känner jag kan vänja honom vid mörkret någon annan dag när det inte blåser och regnar som det gjort ikväll.
 
Hade att göra ändå kan jag säga (i ridhuset). Perra vad spänd och lite bakom hand i början....men efter att tragglat runt en bra stund i galopp lugnade han ner sig. Tränade mest på övergångar i traven men när det var dags att galoppera red jag lite längre stund innan jag pausade. Ibland kan det vara skönt att "bara mata på" en stund för att ta udden ur energin och tittigheten. Det jag känner mig missnöjd med gällande dagens pass var att blicken hamnade alltför många gånger ner på nacken och därmed tappade jag hållningen litegrann. Är hästen spänd så är det ju ännu viktigare att ha en stabil sits och hållning samt att inte fastna i hjälperna. Det blir ju lätt så att allt blir spänt och segt om hästen är spänd. Försökte verkligen att inte fastna i för långdragna hjälper. Tycker jag lyckades bra med det i alla fall.
 
Imorgon ska jag åka till min farbror och rida, alltså ett nytt ridhus för Perra...vilket jag tror är BAAAARA BRA! Sparven ska ridas ut, han har för övrigt varit hos tandläkaren idag som gett honom tummen upp =)!!
 
Ha en bra kväll. Kramar Fia
 
 
 

Hundra klappar och en tillsägelse...

Publicerat 2014-01-07 12:44:58 | i kategori Allmänt
1 kommentarer

 
Har du tänk på hur mycket du klappar din häst? Jag klappar mina hästar många, många gånger varje dag. När jag kommer in i stallet, innan jag tar på grimman, när jag borstar, när jag rider, när jag grejar med dem allmänt. Jag tycker mina hästar och alla andras i stallet är väldigt väluppfostrade. Det är inte ofta man behöver fostra hästarna här hemma. På något sätt har vi en lugn och härlig atmosfär här där både vi tjejer och hästarna trivs bra!
 
Jag älskar mina hästar och jag tror att det är en förutsättning för att lyckas!
 
/ Fia
 
 

morgonstund har guld i mund

Publicerat 2014-01-07 06:49:00 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Godmorgon! Nu börjar allvaret igen efter alla helger som varit. Börjar jobbet kl 10 idag så jag tänkte åka ut till stallet och fodra,släppa ut och mocka nu.Tänkte hinna med att göra foder också. SKÖNT! Då behöver jag bara rida sen när jag kommer hem till stallet från jobbet i eftermiddag.
 
 
 
 
Jag tycker att jag är mycket mer effektiv på morognen. Jag får alltid allting färdigt snabbare på morgonen tidigt än när jag åker ut till stallet på eftermiddagen. Idag ska Perra och Manne ridas på banan igen. Sparven ska åka till tandläkaren så han kommer vila idag också(igår och idag 2 dgr).
 
Jag kommer träna Manne på samma sak igår, det jag kommer tänka på lite extra idag är att han ska ta min skänkel snabbare i övergångarna från trav till galopp. Jag ska alltså vara ännu lite mer konsekvent där. 
 
Perra kommer jag att rida på bommar. Vet dock inte riktigt hur jag kommer lägga upp hans pass, det beror på hur avspänd han är i mörkret (om han blir avspänd dvs), kan hända att hela passet kommer gå ut på att han vågar slappna av och kan lägga fokus på mig.
 
Imorgon ska vi åka och hoppa varsin häst jag och syrran, en häst ska ridas ut ihop med Sandra. På torsdag blir det återigen lite hoppning =)
 
Ha en toppendag 
 
KRAM Fia
 
 
Manne den lilla godingen och Ida
 
 
 
 

Fin häst och en helt annan plan än den tänkta...

Publicerat 2014-01-06 17:23:48 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Så blir det ibland.....Perra fick nya skor idag så jag valde att vila honom istället för att trimma på banan. Sparven fick också vila. Detta gör att båda hästarna fått två dagar på raken med vila. Jag tycker inte att det gör så mycket, hästarna behöver vilan också, dels för att smälta sina upplevelser med mig och dels för att musklerna växer under vilan. 
 
Red Manne idag....ÅH vad bra han har gått!! Manne är ju som tidigare nämnt en ganska lat häst. Han är också lång i kroppen och rätt stor. När jag rider honom jobbar jag mycket med "renodlade hjälper". Jag är väldigt mkuj i stödet i benen när jag rider honom och när jag ger skänkel av någon anledning så är jag snabb på att ge honom en ordentlig skänkel om han inte lyssnar första gången, samma sak gäller förhållningarna.
 
Började med att rida honom innanför spåret i både skritt och trav, jag började kräva formen av honom direkt eftersom det var blåsigt ute idag och han behövde ha fokus på mig istället för annat. Red över bommar på långsidan och tänkte på vägen, forma med innerskänkel i svängen och möta upp med ytterskänkel för att få honom rak. Jag hade också en mycket rörlig hand hela tiden. Kramade nytertygeln som att det var en degklump =)! 
 
I galoppen red jag honom tio galoppsprång, saktade av och red 3 travsteg och sen igång igen. Jag kände att han lyssnade bra på mina förhållningar och han var framför mig i galoppen,ihop och eftergiven! JÄTTENÖJD är jag.
 
I övrigt har jag ridit litegrann på två hästar vars ryttare jag hjälper med markarbete. En, ponny och en liten stor häst.Trevliga hästar tycker jag. Den lilla storhästen var av kallblodsras och jag måste säga att ridbarheten kan vara hög ändå. Jag tycker det kan vara lättare att hjälpa till om man kan sitta upp ibland och känna "problemet".
 
Nu ska jag äta lite mat och sen bege mig till gymmet.
 
Ha en superbra kväll alla
 
Kram Fia
 
Lille Mani <3
 

Den här dagen har än så länge inte följt min plan alls....

Publicerat 2014-01-06 11:58:00 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Hade givetvis tänkt att gåupp idag vid 7 tiden.....jag orkade verkligen inte. Turligt nog har jag föräldrar som gladeligen släpper ut hästarna på morgnarna. Hade tänkt att rida alla hästarna innan kl 12 idag. Men jag kommer sitta på första hästen vid 14:30. Har varit ute nu i stallet och mockat,vägt foder....just nu är jag inne och kokar vatten till sparvens kraftfoder. Efter att det är klart ska jag mocka några hagar innan jag far iväg.
 
Jag är riktigt sugen på att hoppa nu. Tänkte hoppa Perra idag, men har ingen som kan vara med och hjälpa mig med hindren så det får väl vänta tills på torsdag. Tänkte hoppa en enkel bana med honom, med sparven likaså. Hoppa linjer och tränas på att ha en jämn galopp och rytm samt att uttnyttja svängarna ordentligt och använda galoppen så jag har hästarna framför skänkel hela tiden.
 
Tänkte mig att det kan vara ett bra upplägg nu, lite serier för att stärka och banor för att få in tempo och rytm.
 
Ha en toppendag, antar att det kommer en hel del uppdatering senare när jag ridit som bara den!!
 
Kram fia
 
 

Dubbel mollbergare med skruv

Publicerat 2014-01-05 17:33:22 | i kategori Allmänt
1 kommentarer

Ja det är väl vad man lugnt kan säga att jag gjort. Jag kan ju säga det att jag inte slog mig i alla fall. Jag och Sandra var ute och red med Binis och Perra. Perra varit väldigt fin då han inte taktat eller blåst något och faktiskt ganska tidigt kunde slappna av i skritten. Det som hände var att sandra fattade galopp strax före mig, Perra blev vansinnig över att vara bakom,slog på en GRYM bakutspark. Tror aldrig att jag suttit på en häst som gjort en sån hög förut. Perra sköt mig ur sadeln och drog framåt samtidigt. Givitvis fick jag balansen i tyglarna och han som är så känslig tvärnitade, när jag landade i sadeln sköt han rygg rakt upp. BYE BYE sofia, dbbel mollbergare med skruv blev det...sen hamnade jag på grusvägen och Perra sprang runt på kalhygget en stund.
 
Jag var lite orolig för honom, men lyckligtvis kom han ut på vägen rätt snabbt oskadd och jag kunde fånga in honom. Red rätt mycket trav efteråt för att sedan fatta galopp igen. Då hade jag stram tygel och satt ner på
 
 
honom. Då gick det bra...men vi måste ut och galoppera mer så han taggar ner i fortsättningen.
 
Sparven fick en timmas skritt på asfaltsvägen. Och han är ju bara så ljuvligt snäll och söt med sin helbruna pälsoutfit och fluffiga lugg,. Lille sparven <3
 
Har lite grejer på gång igen nu. Kommer snart skriva om det här.
 
Ha nu en toppenkväll alla!! Imorgon ska jag trimma 4 hästar på banan, varav en ska hoppas.
 
Kramar Fia
en av godningarna jag ska trimma imorgon
 
 
 
 
 

Hur kan det vara så bra?

Publicerat 2014-01-04 17:23:14 | i kategori Allmänt
1 kommentarer

Ridmässigt sett så är vädret för mig just nu TOPPEN!! Att kunna rida utan att brodda och kunna träna som vanligt är helt AMAZING!!! Idag har jag ( Ida ) och Emma ridit i skogen med Manne & Licala. Det har gått jättebra, inga bockar, sparkar eller skenmanövrar!! Hästarna har fått gå i kuperad terräng, vilket är ett skonasamt sätt för hästen att bygga muskler på samt att det är riktigt roligt att rida i skogen =) 
Nu känns tävlingarna närmre än aldrig förr i JANUARI!!! Men peppar, peppar, rätt som det är så kan snön vara här och då får vi jobba på lite annorlunda!  Jag tänkte starta Manne i Mars, om vädret/träningsmöjligheterna håller i sig!
Den 22:a skall jag träna för Jens Wickström, tanken är att jag skall åka iväg och hoppa ett par ggr innan det. Vi i stall Vip Win´s hoppade igår, det gick helt suveränt!!! För alla! Och det är så otroligt roligt och peppande att rida med sina käraste vänner <3 
Vi filmade lite, det såg faktiskt riktigt trevligt ut, det är bra att filma, för att ibland har iallafall jag så höga krav på mig själv och det såg helt ok ut, kändes inte riktigt perfekt :P
 
Ha det bra alla nu <3 All kärlek till er!!//Ida
Ps!!! Vi saknar INTE SNÖN!!! Ds
 

Idag har dagen blivit så grymt bra!!

Publicerat 2014-01-03 22:12:30 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Perra då, red ut Perra ihop med Sandra och Binis. Det var första gången efter igångsättningen som jag vågade rida ut honom. De två första kilometrarna taktade han hela tiden. Men efter att vi kunde börja trava så lugnade han ner sig efter ytterligare någon kilometer. Han är försiktig men ändå en tuff häst, han är mycket framåt och vill gärna gå först. På slutet av ridturen slappnade han av fint i skritten, längde ut halsen och stretchade ut ryggen ordentligt...första gången på länge kan jag säga då Perra är vaken häst som vill veta vad som händer hela tiden.
 
Efter att ha druckit kaffe, umgåtts och haft väldigt mysigt med Sandra, Ida och pappa bar det av till ridhuset. Årets första hoppning! Det gick så himla bra! vi tränade på en serie som Rolf-Göran Bengtsson tränar sina unghästar på, vi tränade också på ett kryss med bom framför och bakom. Avståndet mellan bom och kryss var lite längre än vad man brukar ha med de äldre hästarna. Tyckte det var bra då man verkligen fick ha hästen framför skänkel hela tiden.
 
Tänkte idag mycket på att rida korrekta vägar,ha en god position över hindret. Satt och värmde Sparven då en tjej red dressyrprogram i ridhuset...red och smågluttade på henne hela tiden och på hennes fina häst! Sparven fick som vanligt gå med lätt hand i skritt,trav och galopp först...som en dromedar..hihi!! Hade hela tiden Malin Baryards uttryck i huvudet "räkna inte med att hästen kommer springa ifrån dig, ta i den när den gör det!". SÅ GRYMT BRA!!!! Tänkte på att krama igenom den tygeln som sparven gärna vill lägga sig lite extra på, krama hela tiden, jobba med skänkeln och inte bli fast i handen. Jobbade sparven i öppna och skänkelvikning vilket han gjorde otroligt bra! 
 
Tänkte också extra på Perther Marknes mening från en clinic jag var på, kom nära hästen, långt fram i sadeln,nära manken!! Tänkte också på att hålla blicken upp eftersom hela hållningen blir bättre då!
 
Helt underbart att ha två välridande bästisar med sig också...vi lyfter verkligen varandra. HAPPY var ordet idag!
 
Å god bless me!! Vilka fina hästar jag har nu <3 <3
 
 
 
 

Tänkte bjuda min curlade bebis på varierande aktiviteter...

Publicerat 2014-01-03 07:02:54 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

som jag tidigare nämnt så tror jag verkligen på att variera träningen för hästarna. Jag tror de blir mer positivt inställda till arbete, att de musklas bättre och att de håller bättre...variationer kan göras i det oändliga. Rida på olika underlagt såsom hårt,mjukt, lutning (upp och ner), bland stock och sten. Man kan rida, kan köra eller jobba hästen från marken på andra sätt.
 
Själv har jag tänkt mig mycket uteritter, mycket skritt och mycket galopp....ridning i skogen på stigar där hästen måste lyfta på fötterna och om den inte kan måste den lära sig att hålla koll. Jag kommer att töm köra Sparven och Perra framförallt för att jobba upp deras bukmuskulatur. När man töm kör kan man också variera sig till det oändliga, man kan jobba med bommar man kan ha hästen inspänd på olika sätt. Fördelen med tömkörningen är att man inte belastar ryggen genom att sitta på hästen samt att man använder ett till sinne...nämligen ögat.
 
Något som jag brukar göra med mina unghästar också framförallt är att jag brukar träna lydnad med dem när jag leder in och ut dem ur hagen. Jag brukar göra halt, klappa på samma ställe på hästen, gå göra halt igen. Nuförtiden stannar hästen när jag stannar. Jag tycker inte det är trevligt med hästar som bara går på utan att lyssna. För mig är det också en början att lära hästen proo och smack. All hantering som är på ett bra sätt bygger ju också upp ett förtroende mellan mig som ledare och hästen vilket jag anser viktigt att ha (spårar ur lite känner jag;)
 
Tänkte longera hästarna litegrann också, ska väl göra det först innan jag tömkör, efter jag gjort det och ska börja tömköra kommer jag börja körningen på volten och ha inner töm knäppt som en longerlina. En del hästar kan ju vara väldigt känsliga för yttertömmen på rumpan och då är det lättare att ha kontroll på hästen om inner töm är spänd på det viset. Den 22/1 börjar jag hoppträna i grupp, jaghar dock inte bestämt mig för om jag ska ha kvar första platsen eller inte. Vi får se helt enkelt!
 
 
Nu ska jag jobba, hoppas ni får en toppendag...passa på och rid idag, underlaget är ju toppen,. Det är  bara att "bränna på"!
 
Kramar Fia
 
 
 
 
 
 
 
 

Arbete på banan och i ridhuset

Publicerat 2014-01-02 11:13:00 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Igår fick sparven gå på banan och Perra fick åka med en sväng till ridhuset. Det som jag tänkte på mycket när jag red i början var att träna på snabba övergångar. Som Pether Markne sa på en träning; Tänd och släck! Jag travade 10 steg tog ner hästen till ett skrittsteg och sen igång i trav igen. Efter att ha ridit så en stund på båda hästarna så kände jag att de väntade bättre på mig. Det som man måste tänka på är att inte ta samma tygeltag flera gånger, tar man ett tygeltag då hästen inte lyssnar är det viktigt att ta ett kvickt lite starkare tygeltag så man inte får dragkamp. När man gjort det prövar man ett fint igen =)
 
Började rida lite sidvärtes med Perra också, jag känner att han är en häst man behöver aktivera huvudet på.. Han blir så lätt spänd och koncentrerad på annat än på vad jag gör på hans rygg. Han är ju så väldigt ridbar också så han behöver utmaning för att utvecklas vidare.
 
Idag får hästarna vila, sen kommer jag att rida ut ordentligt tre dagar i rad!! Sen hoppas jag på att hinna med lite extra ridhustrim i Januari innan vi far på semester!
 
Ha det toppen! 
 
Kram Fia
 
 

godmorgon...

Publicerat 2014-01-01 12:15:28 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

...jag fia sitter häör framför mtt älskade svtplay och kollar världscupen från mechelen. Vi var på ett trevligt nyårsfirande igår och idag fick vi äran att sova riktigt länge. Min underbara bonusdotter väckte oss strax efter halv 11 och hade dukat fram frukost och satt på kaffe...vilket lyx!! 
 
Idag ska jag åka och hämta kraft till sparven, är också riktigt sugen på att trimma i ridhuset idag. Perra kommer få gå på banan idag också, imorgon ska han och sparven vila, 
 
Är grymt taggad på att rida och träna, för att snart kunna åka ut på p&j. Har tänkt att rida hästarna mycket nu fram till att jag ska åka på semester i februari. Nu tillåter vädret så bra ridning ute. Ska faktiskt ta transporten till ett ställe där man kan galoppera mil om man vill! Ska också ta hem Jonna.L snart igen så hon får massera sparven.
 
Ha en bra första dag på 2014! 
 
KRAM Fia