Allmänt       Stallet       Våra hästar       Sofia Berglund       Ida Berglund       Emma Eklöf       Jonna Larsson       Sandra Holmberg-Melin       Jonna Sundgren


Trimmat två finfina hästar idag!

Publicerat 2014-05-31 20:45:55 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Idag har jag, Fia trimmat både Manne och sparven. Båda hästarna var så himla fina!! 

Manne reds över bommar både i skritt, trav och galopp. Tränade på att rida framåt i svängarna och att vända honom för ytterskänkeln. Red övningen Peder fredricson visar på en av sina videos i hm we love horses. Har ridit den förut och fått så himla härlig effekt på hästens lösgjordhet och kvalitet i galoppen så detta har blivit lite av en favvo övning!  Fick lov att ta några språng också! Manne är väldigt lätt att rida på hinder bara han är fram för skänkeln. Gud va kul det var!! Manne kändes superfin idag, verkligen! 

Sparven hann jag trimma en liten stund innan åskan kom. Men JÖSSES!!!! Så FIN!!! Jag älskar honom verkligen!!! Red bommarna som jag gjorde med Manne. Gjorde det lite svårare genom att snäva till vägarna ordentligt. Plättlätt!!! Tänkte på att ha kontakt med yttertygel i svängarna också och vända ned ytterhjälperna. Satt och lekte runt... Underbart!!!!! Tänk vad vi kommer kunna vända i omhoppning så småningom! Sa till pappa att det är synd att det inte finns tävling med kryss och bommar, det är jag expert på nämligen! Hihi 

Ha en skön kväll!! Imorgon blir det nhs. Kraaaam Fia 


Fy satan vad dyrt det är med hästar!

Publicerat 2014-05-31 11:13:59 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Håller ni med mig? Jag Fia satt och betalade in på TDB alldeles nyss. Jag betalade in en rejäl slant för att kunna delta i tre tävlingar framöver. En av tävlingarna är en sån där reminder på vintern för mig om varför jag håller på med hästar. Jag brukar kalla den tävlingen för guldkanten av mitt hästintresse.
 
Jag betalade in över 3000 spänn, men det var bara för de tävlingarna som är i början av sommaren =)...puh....det bästa med dessa meeting är ändå att vi tar det som semester. Vi umgås med folk, grillar, badar i havet och har det allmänt härligt. Men som sagt för er som håller på med hästar så vet ni ju att det ändå är en bråkdel av allt...när man tänker på veterinär, foder, skoning, träningar mm....
 
SÅ lite annat då! Var och tävlade i Svarttorp i torsdags. Det gick bra med Sparven vi fick ett fjärdepris i första rundan och i andra rev han insprånget i kombinationen. Det positiva var att han tvekat till i språnget in i kombinationer förut....i torsdags fanns inte en tillstymmelse av tveksamhet. Jag Satte dock stor press i benen mot kombinationen ändå för att stötta...kan tänka mig att jag kan slappna av lite mer nästa gång (säkert därför han rev också).
 
Perra då, jätte jättefin!! Jag kunde rida mer avslappnat på honom. Då känns allt plättlätt och riktigt kul! Han hoppade fantastiskt! Hade dock stolpe ut på vattenmattan kan jag säga! OMG vad rädd han var för den. Mitt fel att jag inte förberett honom bättre inför denna breda otäcka matta!
 
Åkte hem och hoppade vår nya matta direkt efter tävlingen och det behövdes inte särskilt mycket övertalning där inte. Så nu efter varje gång jag ridit oavsett om jag trimmat, hoppat eller ridit ut kommer jag skutta över mattan så han slipper bli chockad nästa gång vi åker ut på tävling.
 
Ska snart bege mig till stallet. Rida ut (å hoppa vattenhihi)
 
ha en bra dag!
 
Kram Fia
 
 

Bildbomb!

Publicerat 2014-05-28 16:39:21 | i kategori Allmänt
1 kommentarer

Detta inlägget är tillägnat till vår trogne läsare Fia Hagabo! Hoppas alla njuter lika mycket dom jag (Sandra) av det underbara vårvädret! 

Meetings

Publicerat 2014-05-25 10:52:00 | i kategori Allmänt
0 kommentarer


 
 
Nu känns det!! Äntligen är sommaren här och allt vad det innebär!! Det här året skall vi åka på minst tre meeting, halmstad två gånger och även tingsryd. Flerdagarstävlingarna är de roligaste på hela året, det är så mycket som skall fixas kring dem. Hästarna och allt de skall ha skall packas och sedan allt till oss i stallet. Har man dessutom tur så är det fint väder och då kan man passa på att sola sig lite medans man får titta på fina hästar. Det här året kommer jag kunna ha med mig två hästar, eftersom Locantus snart får börja hoppas =) Jag har sån tur som har två så stabila hästar på hoppbanan, båda två är hästar som sällan bangar och för det mesta ställer upp på mig och det känns otroligt bra! Skönt ha Locantus tillbaka på banan med, han busar inte lika mycket på framhoppningen som Manne gör ;)
 
Sedan har vi ju årets hästhändelse, FALSTERBO!!! Så roligt!! Detta året är vi ett gott tjejgäng som skall åka!! Är det dessutom fint väder, så kan det inte bli bättre!!!!
Jonna L i tingsryd <3
 
Jonna S på Fanny
 
Sandra & Binis
 
Locantus & jag i timgsryd
 
På börjes måste det självklart shopas när man är i tingsryd och tävlar =)
 
Fia när hon hade Manne =) i tingsryd förstås <3
 
Fia och hennes förra häst Izno.
 
Ha en fin dag alla!!
 
Kram Ida
 
 

Fördelen med att vara en del av ett team

Publicerat 2014-05-23 11:23:11 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Sitter här och filosoferar lite... Hade en sån jättebra stund på banan igår med Sparven. Har haft en dip med självförtroendet kring allt det här med hästarna. Lyfte detta med mina underbara teamkamrater...blev peppad till tusen och hade också 3 av dem med när jag trimmade och hoppade lite småhinder igår.
 
Jag känner mig verkligen har det förspänt som har så bra kamrater som finns med mig i vardagen i både med och motgång!
 
Hoppade en övning som Peder Fredricson visar och förklarar på HM we love horses...här kommer den:
 
 
 
 
 
Efter att jag ridit denna övingen med Sparven hade han så otroligt bra galopp! Man måste tänka på så mycket och vara snabb med signalerna. Jag fick tänka extra på sitsen när jag skulle samla upp och rida "shoulder in". Väldigt nyttigt också att rida genom svängen för att sedan vänta!
 
Här kommer några bilder från gårddagen:
 
 
 
 

Onsdag

Publicerat 2014-05-21 14:37:05 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Idag händer det massor i stallet. Jonna.s ska åka på pay n jump med mighty. Jag(Fia) ska rida Perra och sparven pÅ banan. Det ska bli kul att trimma igenom hÄstarna. Skulle ridit på banan igår men av olika anledningar så blev det uteritt istället!
 
Ska träna på bom övningarna som jag la fram igår. Antar att det kan bli riktigt bra jobb. Funderar på om jag ska måla en bom också. 
 
Sandra och Ida hittade världens klätterbackar förut när de var ute och red. Ska försökaklämma in klättring en dag i veckan. Men allt hänger på att jag ska ha någon att ridà ut med eftersom man tar släpet och åker iväg en bit.
 
Så grymt sugen på tävling nu (var ju ändå ett par dagar sen sist hii). Ska anmäla litefröer tävlingar idag tänkte ja! Ha det gott
 
Kram Fia 
 
 
 

Reflektion kring gårdagen

Publicerat 2014-05-19 17:25:02 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Jaha då sitter jag Fia här då...och reflekterar. Tävlingen igår var helt ok. Perra gick en klass, en 90cm klass. Detta var hans 4 tävling på lokal nivå. Han var aningen spänd i klassen. Fast hade en rätt rytmisk runda ändå. Hade ett stop på sista hindret som var ett turkost och silvrigt hinder. Andra gången hoppade han över. Red omstart och hade exakt samma resultat igen. Detta hinder ställde till problem för många, men som sagt var jag tror att det hade sin orsak. Det hindret var det enda tittiga på hela banan (hästarna brukar dock vara spända på allt annat utanför banan i svarttorp). Detta hinder låg sist, så när bensinen så när på är på väg att ta slut så gör det inte saken enklare.
 
Sparven var dubelnolla i sin första avd A start. Vi fick dock två tidsfel i omhoppningen. Men som sagt var vi höll planen och red en avd A enbart för att få fler språng och mer erfarenhet. Sparven tyckte att det var jätte, jättekul att tävla. Han blev lite för djup på det tjocka äggbettet jag har på honom så till nästa gång får det bli ett vanligt tredelat bett.
 
Såg filmerna från ritterna och känner att jag har en hel del att förbättra!! Det finns SÅ MYCKET att jobba på! Men men, det är bara att kämpa vidare. Eftersom att hästarna är unga och oerfarna sätter jag mycket press i benen. Vill kunna bli lite lugnare och avslappnad samt ha en lugnare hand. Ser störigt flaxigt ut ibland alltså!
 
Jaja imorgon blir det i alla fall trim på banan med båda hästarna. Kommer lägga fram bommar på banan. Dels den övningen Markne gjorde nyligen som jag beskrivit för er om. Sen kommer jag rida lite stärkande studs på rakt spår.
 
Ha en toppendag!
 
Kram Fia
 
 
Läskiga hindret
 
 
Vilka ungdomar dom har på Svarttorps ridsällskap! Halva nöjet med tävlingen tycker jag!
 
 
 

Tävling i Svarttorp

Publicerat 2014-05-18 20:46:20 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Idag har jag (Ida) och Fia varit i Svarttorp och tävlat. Jag red Manne i en 1 meter klass och en 110. Han var för dagen väldigt skötsam (lite lat till och med) på framridningen!! Inga hopp och skutt eller spöken... Skönt!! =)
Alla språng idag har varit bra och Manne har inte rört en bom!! I första klassen fick vi ingen placering, jag tyckte själv att vi gjorde fina svängar och att det gick undan hahaha... men min tid räckte inte till ändå :P
 
I andra klassen hoppade Manne SUPER!! Jag kände verkligen hur allt stämde, det blir så himla roligt då =) 
Denna gång kom vi trea!! Alltid lika kul med pris tycker jag <3
 
 Ovan: Fia & Sparven
 
Fia red väldigt bra idag, hon kommer skriva själv här om sina ritter.
 
Ha en trevlig kväll!!
 
Kram Ida

Hoppning

Publicerat 2014-05-16 13:54:20 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Har så mycket jag vill skriva,dela med mig tankar kring allt med hästarna. Har känt mig stressad på sistone,därför har tyvärr bloggandet kommit lite i skymundan.
 
Hoppade i alla fall Perra igår. Hoppade en liten bana. Han skötte sig så himla fint i vanlig ordning .Behöver dock börja träna på galoppombyten nu så jag slipper sakta av för att byta galopp.
 
Hade en sån där euforisk känsla på Perra igår igen. Har aldrig suttit på en sån mjuk häst....å vilken galopp han har sen. Kände mig rätt nöjd när han gick ifrån sin hög med hö i hagen för att komma till mig =).
Foto: 󾌬󾌬
Idag ska vi hoppa igen, denna gången är det sparven och mannes tur. Sparven kan forfarande vara lite spänd i kombinationer. Det ska vi träna på idag. Såg en bra filmsnutt med Arnold assarson på horzenet om att hoppa just kombination, Tankar från Jana Wannius genom honom. Mycket bra tänk därsom jag verkligen tar åt mig.
 
Ha en fin dag och kväll
 
Kram Fia
 
 
 
 

Vissa veckor är det mer jobb och mindre tid till allt annat

Publicerat 2014-05-13 07:49:37 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Sitter på sofflocket i hakarp. ska dricka en kopp kaffe för att sedan fortsätta i stallet. Planen blev liteändrad idag, gillar inte att stressa när jag ska rida hästarna. Därför blev det en vilodag extra för hästarna vilket jag tror kan vara bra ibland. Så idag blir det enbart mockning och annat fix i stallet.
 
Tänkte sättà mig ner och kolla på lite fler tävlingar idag. Planen är att rida tävlingar ofta med Perra men enbart hoppa en klass. Han överhoppar sig så mycket att en 90cm bana blir så mycket mer ansträngande för honom att gå än om han hoppat normalt över hindren. 
 
Ha en fin dag!! 
 
Kram Fia 
 
 
 
 
 

känslan från igår

Publicerat 2014-05-12 19:58:55 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Igår var jag och Ida som tidigare nämnt och tävlade i Bratteborg. Ida har redan skrivit hur det har gått för henne och Manne...nu tänkte jag skriva lite om Perra och Sparven.
 
Jag red två klasser med Sparven. 90cm och 1m. Första rundan var han nolla. Rundan kändes bra, men framridningen blev inte riktigt som jag tänkt mig. Sparven trampade på en sten på framhoppningen och blev halt några steg. Jag trodde att han fått in en sten i hoven och hoppade av för att kratsa ur hovarna. Detta tog givetvis tid...så inför första rundan hann jag inte med mer än lite trav, galopp och några språng. Jag är en fan av att rida fram i lugn och ro..men icke ;)! 
 
Perra då, var ordentligt spänd på framridningen. Men efter att ha hoppat och trimmat intensivt på framhoppningen/framridningen var han relativt avspänd när jag red in på banan. Perra hoppat helt otroligt bra! Jag hade faktiskt gåshud på armarna flera gånger. VILKA LYROR han gjorde...på varje hinder. Det var faktiskt en av dom bästa känslorna jag någonsin haft på en häst rygg! Han var felfri och hela banan var rytmisk och riktigt bra. Jag tänkte mycket på vägen när jag red banan.
 
Sparven hade ett ner i 1m klassen och jag vet inte riktigt varför. Det jag är glad över är att vi hoppade kombination för första gången på tävling och det gick bra...han var spänd på A hindret men övertygades ändå av mig. Och jag tror att med bra ridning och konsekvent ridning på kombinationer både hemma och på tävling så kommer det spända snart att släppa!

Hade förresten en aha upplevelse igen =)!! Jan Brink skrev att man ska kunna tre saker för att kunna rida. 
1. rida sin väg
2.bestämma takten
3. bestämma steglängden.
 
När man tänker efter så är det ju faktiskt det viktigaste med hoppningen...=) och markarbetet. Jag tränar på detta för Ange varje gång och det är lättare sagt än gjort.
 
Imorgon blir det tidigt morgontrim på banan för efter det blir det jobb både dag å kväll.
 
ha det gott
KRAM Fia
 
 

Hopptävling

Publicerat 2014-05-12 11:41:04 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

 
Igår var jag med Fia i bratteborg på tävling, jag hade med mig Manne och Fia red Perra & Sparven. Jag red två klasser och var placerad i båda! =) Det som är så skönt nu är att jag och Manne har börjat hitta varandra, jag har startat åtta klasser med honom detta året och jag känner att han har varit jämn i alla! Ja placering i alla av klasserna desutom! =) Jag har ridit Manne nu i 10 månader, innan var det Sofia som tävlade honom och har även utbildat honom. Det tar väldigt mycket tid att lära känna en ny häst, i programmet ryttareliten berättar de att det tar ett år att rida in sig på en ny häst. Jag och Manne har haft ett bra flyt under hela vår tid, men mycket i början beror på förra ryttaren som har ridit. Nu börjar min ridning sätta sig och jag känner att det blir bättre & bättre :)
Om allt går som det är planerat detta året är målsättningen att starta någon 120 klass på honom =)
 
Locantus börjar bli finare och finare, om två veckor får jag börja markarbeta,, åh vad jag längtar... Med honom är det mycket uppbyggnad, han skall få gå en del på bommar men också mycket ute i skogen..
 
Kram Ida
 
 

Markarbete och hoppning i dubbel bemärkelse

Publicerat 2014-05-10 09:12:36 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Har hoppat både Perra och Sparven denna veckan. Båda hästarna har skött sig super! Jag har hoppat en kort bana med en linje med 4 galoppsprång emellan, vattenmatta snett igenom och en oxer med ifyllnad (cavalettiblock) på andra långsidan. Båda hästarna gjorde fina språng och rytmiska rundor. 
 
Det roliga är att Perra tittar inte på något hemma nu och Sparven är riktigt modig och jämn.
 
Idag ska jag åka och rida Markarbete för Angelika. Det var längesedan nu och välbehövligt kan jag säga! I eftermiddag ska Sparven ridas ut sen ska jag fixa och ordna inför tävlingen imorgon.
 
Ha en fin dag!
 
Kram Kram
 
Fia
 
 

Hoppning & massage på schemat

Publicerat 2014-05-06 14:47:29 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Idag skall jag (Ida), Fia & Jonna S hoppa Manne, Perra & Mighty.  Vet inte riktigt hur träningen är upplagd än, då det är Fia som håller i övningarna för oss :) 
Men innan vi hoppar skall Jonna L massera Locantus och Fanny! Det skall bli väldigt intressant att få se vad Jonna L har att säga om hästarna, hon har alltid bra tips på hur vi kan stretcha och massera hästarna själva mellan gångerna Jonna kommer :). Jonna L har också varit med att ta fram Locantus igångsättnings schema, vilket jag är väldigt tacksam för! Det är skönt att ha en välutbildad och duktig person att bolla sina tankar och idéer med! 
Tidigare idag var jag på CHARLIES, världens bästa ridsportbutik enligt mig! Jag köpte ett tillskott till Locantus som är bra till hästar i uppbyggnadsfas, dyrt var det!! Men Locantus är värd det bästa!! :) 


Senare skall jag till kiropraktorn, jag känner att jag är sned i länden och det måste givetvis rättas till! Jag vill absolut inte påverka mina hästar fel! Dessutom är det inte kul att ha ont.
Ha en toppendag alla <3

Kram Ida

Härlig dag i stallet

Publicerat 2014-05-05 22:36:18 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Idag har jag ridit ut med hästarna, först ut var slöpottan Manne. Han var som vanligt tittig och väldigt lat han är dock väldigt söt lilla Manne <3, jag red ju ut med Jonna & Fanny och Fanny är en tuff häst och det tycker Manne är jätteskönt, då har han någon att skydda sig bakom när alla monstrena kommer... hahahaha.... 
Locantus min fina prins, var superduktig som vanligt, det känns så himla skönt att han börjar bli på G nu!! Som jag längtar efter att få börja träna med honom ordentligt nu <3 
 
 
Imorgon skall Locantus få massage! Det är han verkligen värd! Det är Jonna L som skall ge honom den, hon är väldigt duktig på att massera.
 
Kram Ida

Trim och fix

Publicerat 2014-05-04 21:45:21 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Idag har jag, Fia varit i Hakarp precis heeeela dagen! Det är helt galet vad tiden rinner iväg ibland alltså. Hade tänkt att göra mycket mer än som blev av idag.
 
Hade tänkt att måla lite hinder, men det blev putsning av all utrustning istället. Hindren får vänta tills imorgon helt enkelt.
 
Trimmade både Sparven (sjuan) och Perra på banan. Sparven fick en uteritt först och sedan värmde jag upp rätt snabbt på banan och hoppade lite serier. Jag red också en bomövning som jag tycker bra! Den handlar om att vända hästen för ytterskänkel och få hästen att sätta sig på bakbenen. Efter man vänt hästen rider man rakt fram och gärna lite framåt. Denna övningen har jag tagit från Pether Markne.
 
Perra red jag enbart på bommarna en liten stund och han gick fint som vanligt. Har inte så mycket tid att skriva mer men jag bjuder på två filmer och hoppas det blir bra =)
 
 
 
Ha en fin kväll
 
Kram Fia
 
 

Morgondagen

Publicerat 2014-05-03 22:44:13 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Imorgon blir det upp med tuppen. Jag, Fia hade tänkt att greja i stallet tidigt på morgonen. Har börjat måla hinder och om vädret håller i sig så bra som det gjort nu så ska jag fortsätta med det tänkte jag.
 
Vi har massa bommar att måla. I princip varenda bom vi har hemma är så sliten nu att bommarna blir dåliga om det blir regnigt ute..så nu är det bara att hålla i. Tänkte införskaffa en vattenmatta nu också. Vet att dom har vattenmattor till ett bra pris på hööks som jag tänkte slå till på.
 
Har lite planer på att göra titthinder också. Mur och eventuellt någon grind ska det bli. Det kommer bli så himla bra med banan och hinder vi har ju som sagt fyllt på underlaget på banan eftersom den blivit lite hård och nu är den perfekt! Bor du i jönköpingstrakten och vill komma och hoppa hos oss kan du höra av dig till mig =) sofia_berglund81@hotmail.com.
 
Ska trímma igenom hästarna ordentligt imorgon också! Har en del riktigt bra bomövningar som jag tänkte använda mig av. Vad det blir tänkte jag skriva mer om senare.
 
Snart väntar fler tävlingar med hästarna. Vilka klasser det kommer bli vet jag inte än, det beror helt på hur avslappnade hästarna är i hoppningen. Känner i alla fall att det går framåt hela tiden och jag är så galet glad för det! Jag har också känt att Sparven är mer säker i kombinationer nu, han kunde vara lite tveksam innan i hoppningen men nu dundrar han på =)
 
 
 
Ida och Manne
 
 
 
 
 

Ny häst

Publicerat 2014-05-03 20:30:41 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Ja ny häst för mig iaf (Jonna S), jag har nu börjat rida Idas fina unghäst Mighty Som Sandra tidigare har ridit och tävlat.
Inget lätt beslut för henne då hon är väldigt förtjust i Mighty, vilket jag verkligen förstår han är en riktig pärla! 
 
I torsdags hoppade vi för första gången och de kändes riktigt bra för att vara just första gången.
Eftersom min häst Fantasia har haft lite problem med sin hov ett bra tag nu så har jag varit borta i från hoppningen och den "riktiga" ridningen sedan i höstas. 
Så mina förväntningar på hoppningen i torsdags var inte stora alls, ny häst plus att jag själv inte har hoppat på så länge..
men jag är jätte nöjd med både mig och Mighty!
 
Nu ser jag fram emot fler teamhoppningar och mer utveckling :) Jag kan bara säga att det känns som det kommer bli en riktigt bra sommar och höst! 
 
 
 
 
 
Kram Jonna
 

Hoppning

Publicerat 2014-05-02 15:30:23 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Hoppningen igår då... Jag värmde upp Sparven och Perra på ett likvärdigt sätt. Jag värmde en bra stund i skritt, sedan red jag en del övergångar i trav. Red också tempoväxlingar där jag satte tillbaka hästarna i traven några steg för att sedan rida framåt.
 
När jag värmde hästarna i galoppen red jag i lätt sits en hel del. Sjuan (Sparven) flyttade jag undan i galoppen och jag red även öppnor i traven. Perra däremot red jag ett par steg in från spåret sedan ut igen. Perra lyssnar väldigt fint på skänklarna nu och jag försöker att inte pressa för mycket varje gång.
 
När jag väl hoppade banan tyckte jag det kändes plättlätt att hoppa Perra och ännu lättare var det att hoppa sjuan (sparven). Det jag känner att jag behöver bättra är att ha ett stadigare överliv och att försöka rida med ännu jämnare rytm. Alltså hålla galoppen lite bättre i svängarna än vad jag gör nu.
 
Idag ska jag tömköra och imorgon rider vi ut (eventuellt..hihi)
 
Ha en fin fredag!
 
Kram fia
 
 

Evighetsbana med linjer

Publicerat 2014-05-02 09:18:03 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Igår teamhoppade vi som tidigare nämnt! Vi hoppade en evighetsbana med linjer där vi red på 6 galoppsprång.
 
Hästarna hoppade riktigt bra och dagen toppades med kaffe tillsammans. Mer info får ni senare
 
Ha en bra dag!
 
Kram Fia