Allmänt       Stallet       Våra hästar       Sofia Berglund       Ida Berglund       Emma Eklöf       Jonna Larsson       Sandra Holmberg-Melin       Jonna Sundgren


Måndag

Publicerat 2014-03-31 18:57:35 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Idag har alla hästarna i stallet fått en lugn dag! Perra och Mighty har blivit tömkörda, sparven longerad i grimman en liten stund och Binis, Locantus och Manne har blivit skrittade ut i skogen.
 
Jag, Fia har borstat både Perra och Sparven noga. Jag Masserade Sparven med liniment och klappade om honom lite extra idag! Det var så härligt att komma till stallet idag. Sparven mötte mig med spetsade öron, han stod och tittade en lång stund på mig. Jag tror han blev sugen på sitt kraftfoder som han får av mig någon gång under dag (han får tre kraftfodergivor om dagen)...eller kanske han blev glad av att se mig =)? Perra han kom springande till mig idag också när jag ropade på honom (gör han iofs varje dag).....så himla härligt med sociala goingar som de två. 
 
Imorgon har jag en monsterdag framför mig, kväll på jobbet...kommer gå upp med tuppen och försöka hinna med så mycket som det går innan jobbet.Det jag inte hinner med får jag göra efter kvällsmötet. 
 
Denna veckan ska jag hoppträna för Jens, det ska bli himla kul faktiskt. 
 
Ha en bra kväll!
 
Kram Fia
 

bildbomb!

Publicerat 2014-03-31 07:18:00 | i kategori Allmänt
4 kommentarer
 
 

Pay and jump i Bratteborg!

Publicerat 2014-03-30 19:51:10 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Idag har jag varit med Sandra och fia på pay & jump i Bratteborg. Sandra red Mighty i två klasser och båda ritterna var väldigt balanserade och fina! Jag måste säga att jag var riktigt stolt över mina fina häst och över Sandra som rider så mjukt och balanserat! De var nolla i båda rundorna och Mighty fick till och med vara ledhäst till en ponny som inte ville hoppa :P ... Detta är första gången Mighty är ute i år och tredje gången totalt i sitt liv!! FINA HÄST!!
Fia red först Perra, måste säga att jag är sjukt imponerad av den hästen, han är en stjärna!! Han har det där extra, en på miljonen, för vad han hoppar!! Fia red precis lika bra som Sandra med två felfria rundor även där! Perra har dessutom fått så mycket lovord och beundrande kommentarer och blickar, det gör mig helt varm inombords <3
Sparven var även han väldigt fin, nolla i första och ett pet i andra rundan, han hade riktigt roligt idag, han var pigg och väldigt framåt och det är jättebra!! Han hoppade med självförtroende hela tiden och var väldigt fin på marken också! Som sagt, idag är jag extra stolt, både över våra fina hästar och mina fina stiliga stallkamrater!! 
Pigga och glada som sagt =) =)
 
Kram Ida

pay n jump

Publicerat 2014-03-30 19:36:17 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Idag har Mighty, Perra och Sparven fått hoppa pay n jump. Alla hästarna har skött sig jättebra! Man kan kort och gott säga att vi är väldigt nöjda med dagen!
 
Det jag känner att jag kan göra bättre är att vara lite snabbare på att fånga upp sparven och balansera upp honom bättre i svängarna. Han tycker det är vansinnigt kul att hoppa =)!
 
Ha em fin kväll
 
kram Fia
 
 
 

Just nu känns allt på topp!

Publicerat 2014-03-29 00:05:04 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Solen skiner ute och det är massor med plusgrader, ändå är vi bara i slutet på Mars!! Hur bra kan det bli?!! 
Idag har jag (Ida) och Fia ridit ut Manne & Sparven, en riktigt härlig ritt i solen, mycket att prata om och lite halvslöa hästar! Precis så en fredageftermiddag efter en slitig arbetsvecka skall vara =) Det är det som är så härligt med hästarna, att man kan göra så mycket olika saker, rida ut, banan, tömköra, longera etc =) Man tröttnar ALDRIG!!
 
Nu börjar det kännas att säsongen närmar sin start och jag är ladda mer än någonsin!! Manne är i en mycket bra period nu och Locantus gör framsteg varje dag! Imorgon skall vi hoppa småhinder igen och på söndag skall unghästarna få gå årets första P&J i Bratteborg! Det skall bli fantastiskt roligt! Sandra skall tävla min häst Mighty och Fia skall tävla Perra som jag också är delägare och Sparven, som är Fias egna ögonsten! Uppdatering med bilder kommer givetvis senare. Imorgon skall dessutom en tjej som heter Paulina komma och fota oss, hon är jätteduktig och har fotat oss tidigare, bland annat när jag tävlade höökscupen med Manne i somras =)
Har kollat upp en del meetings och tanken är att jag skall komma iväg med hästarna på iallafall 4-5 stycken... Så nu är det spararbyxorna på ;)
 
Kram och god natt <3

Känner mig lite booring faktiskt

Publicerat 2014-03-28 23:14:03 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Har nog inte varit värst duktig på sistone att skriva intressanta inlägg? Som ni vet så är jag (Fia) den som är mest aktiv på bloggen..jag vet inte varför det har blivit så, men det kanske beror på att jag är en allmänt laddad person. 
 
Jag har skrivit mycket om vad jag SKA GÖRA och vad jag GJORT...men jag antar att det är själva GÖRANDET som är det intressanta att läsa om? Eller? 
 
Hoppade som sagt Perra igår, han var grym som ni såg på bilderna. Vi har dock  MYCKET att träna på. Han behöver bli mer stadig (han e ju bara bäbis), jag behöver träna byten med honom, tempoväxlingar mm. Nu är det så ska ni veta att jag har tagit det VÄLDIGT lugnt med Perra. Han reds in i somras och efter det har jag ridit 3-4 dagar i veckan med många längre perioder då han fått vila helt. Jag har egentligen först nu börjat rida honom på volter (större volter)... 
 
Har börjat samla Perra lite. i traven som oftast men efter att tränat för Ange i söndags har jag även börjat lite i galoppen. Jag har en bra film på den lilla samlingen i traven som jag tycker är klockren som jag tänkte ladda upp någon dag! Samlingen i traven är enbart några steg för att sedan rida framåt igen. Detta gör jag max 5 gånger i varje varv eftersom jag tror att det är krävande för hästen när den lyckas sätta sig mer på bak även om det bara är några steg.
 
Har känt mig riktigt nöjd det senaste, hästarna har varit glada, samarbetsvilliga och de utvecklas hela tiden. Stod och njöt när jag tittade på Sparven ikväll. Han glänser så fint i pälsen och rumpan hans har blivit en RIKTIG HOPPEKÄRRA! 
 
Kan säga att jag känner mig nöjd över hur väl skötta mina hästar är, välsryktade, får bra mat, renmockade hagar varje dag......i lösdriften finns inte en plutt efter att jag eller sandra varit där! Sparven får gå i mittenhagen för då trivs han bäst när han har koll! Hästarna jobbas varierat från ryggen och marken.....man kan nästan säga att jag curlar mina hästar. Allting som kan få dem att må bra som jag har möjlighet att påverka försöker jag göra så gott jag bara kan.
 
 
 
Idag efter sparvens uteritt fick han massage med liniment på de muskler Jonna tyckte att han behövde, han fick stretchas och efter det fick han stå en stund med magnet täcket, vilket han VERKLIGEN gillade. 
 
Imorgon ska vi hoppa igen...mycket hoppning nu (på låga hinder).
 
Ha en fin kväll( hoppas detta var lite intressant iallafall)
 
Kram Fia
 
 
 
 
 
 

Underbara dag!!

Publicerat 2014-03-28 12:18:48 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Vilken fantastisk dag!!! Å fredag är det me! Tänker åka till stallet vid 17 tiden efter jobbet. Perra ska skrittas ut en rejäl sväng idag. Ida kommer hänga på med locantus❤️️. 

Sparven ska ridas ut, funderar på att köra mycket galopp idag varvat med lite klättring (lätt klättring). 

Under morgondagen ska båda hästarna hoppas. Det blir lite mer intensivt för dem nu innan vi ska ge oss ut på pay n jump. Kommer förmodligen hoppa en liknande bana imorgon som vi hoppat i veckan. Kanske något enklare med längre anridningar ur svängarna osv. Vi kommer också lägga till lite fler tittiga saker, såsom stora blommor och vita cavalettiblock. De ska härdas i tid😉!

Ha en fin fredag allihopa 

Kram Fia Hoppning med unghästarna

Publicerat 2014-03-27 22:18:22 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Idag har jag, Fia och Sandra hoppat Mighty och Perra. Vi hoppade samma bana som Jag och Ida hoppade med Sparven och Manne häromdagen. 
 
Båda hästarna var väldigt fina. Perra överhoppar sig dock väldigt mycket. 
 
Jag hoppade ju som sagt sparven också häromdagen. Han var super!! Han har riktigt mycket bjudning vilket jag tycker är positivt. Han hoppade väldigt väl också även att han kom nära ibland och lite längre ifrån ibland. Förut kunde han bli lite spänd och frysa till lite men nu känns han mer modig och avslappnad.
Jag hoppade tolv hinder på raken, jag tror det är bra att göra så för att förbereda hästen inför tävling.
 
Idag har jag longerat sparven, han var så duktig och arbetsam, sötnos! Jag ser fram emot att få tömköra honom snart. Jag tror ju som tidigare nämnt på ett varierat arbete för hästarna. Tänkte faktiskt också på hur himla fin sparven har blivit i kroppen. Fina fina häst!
 
 

Den här frågan är viktigt det här måste lyftas!

Publicerat 2014-03-26 11:30:00 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

 
Igår skrev jag en statusuppdatering på min facebooksida om hur jag ser på ridsporten och utvecklingen som skett under de åren som jag har varit delaktig i hästsporten. Tanken har väckt mig flera gånger, men just nu känns ämnet extra aktuellt med tanke på tv-serien Elitryttarna. Är hästsport en rikemanssport?
 
Jag vill ju egentligen inte lägga fokus på enbart kostnader i detta inlägg, men på något sätt blir det en central del av det jag skriver idag!
 
Jag har delat in mitt tyckande i två delar:
 
Kostnader för tävling samt ett förändrat synsätt.
Under de år jag tävlat hoppning med mina hästar (började tävla storhäst för 18 år sedan) har mycket ändrats. Det som jag tycker påverkar min ekonomi mycket gällande tävlingar är att:
  • bensinpriset har höjts
  • start och anmälningsavgifter har höjts
  • veterinären har blivit dyrare
  • Ryttarlicens och medlemsavgifter har blivit dyrare
  • nu måste man betala licens för hästen varje år
  • Kontanthanteringen har stoppats på tävling genom tdb, vilket minskar flexibiliteten och tar ut onödiga avgifter vid varje anmäld start.
  • ökad boxavgift på meeting

 

Genom tdb har man också börjat ha ett anmälningsstopp på tävlingar, vilket gör att man allra helst bör anmäla flera månader i förväg. Senaste åren har en hel del tävlingar blivit inställda? Varför?

Pratade med en vän och överdomare om hur vi som ryttare ser på tävling. En del rider tävlingar som enbart ligger nära på grund av bränslekostnader och en del väljer tävlingar efter underlag och utförande (de flesta enligt mig). Att man börjat ha tävlingar med internationell standard tycker jag är jättebra, att man kan ha krav på underlag, service osv. Med det har anmälningsavgifterna höjts till vissa tävlingar samt att man i vissa fall kräver uppstallning för hästen för ett deltagande. Personligen tycker jag det är ett sunt tänk att vi alla med mindre och större plånbok väljer tävlingar efter kvalite, det jag tycker känns fel är att man glömmer krav på prispengar och att vi ryttare någon gång måste få något tillbaka av det vi ger. Vi kan inte tillåta att enbart få startavgift tillbaka i en klass med 100 starter och man hamnar bland de 4 första, vi måste säga nej!

 

 
 
Vardagliga kostnader och tid för satsning.
 
För varje start man gör under året ligger timtals med träning och reflektion. Alla har vi olika mål och olika syn på när och hur mycket vi behöver träna. Själv tränar jag varje vecka för tränare. Antingen är det hoppning eller så är det markarbete. Jag lägger ner massor med pengar på detta...jag och många andra! Man har olika förutsättningar, jag rider med en häst i veckan medans andra lastar in en hel hög i en lastbil och åker och tränar i flera dagar för tränare. För att kunna göra en satsning på hästarna krävs precis som med alla andra sporter tid, tid ÄR pengar. Alla proffs lägger hela sin vardag, hela sitt liv på sin dedikation. För att vara proffs krävs sponsorer eller att kapital finns inom familj/närhet från början.
 
Jag arbetar 8 timmar varje dag, sen är jag i stallet. Ett proffs eller en person med högt kapital i almänhet kan lägga ALLA timmar på sporten och även en hel del tid för rekreation på kvällen då vi inom bredden är i stallet. Är man proffs är ridningen ens jobb.
 
Jag har vänner som arbetar professionellt, där har man arbetat från morgon till kväll utan pauser, utan semesterar, samt haft ett gott sinne för affärer...de har slitit sig fram dit de är idag idag...men i toppen...nej nej där hamnar de aldrig, det krävs så många miljoner varje år för att hålla sig på den nivån. Är det inte en rikemanssport då? Jag tycker nog att en satsning på 400 000 i månaden är överklass. Absolut!! Samtidigt skulle jag själv GÄRNA vara i den sitsen...även om det är tufft och slitsamt så är det mångas dröm....min dröm!
 
Arabländerna har börjat dyka upp i hästsammanhang.......för där finns det pengar =), visst?!
 
 
Man kan säga vad man vill om denna sport, jag älskar den..kommer alltid prioritera för att kunna hålla på! Vi måste värna om eliten självklart, man är ju stolt så man spricker så fort några av våra svenska stjärnor hävdat sig internationellt!
 
Det jag vill är bara att bredden ska kunna fortsätta, för jag är bredden och jag vill!! Precis som ni!
 
 
 
 
 

Mys morgon

Publicerat 2014-03-26 08:15:41 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Sitter med mamma & dricker kaffe, funderar över hoppträningen igår. Den gick över förväntan, Manne var jättefin! Vi hoppade bana och trots att det blåste och snöade kände jag att jag fick ordning på en "vaken" Manne! Det jag måste tänka på hela tiden när Manne är pigg är att jag måste ha blicken upp, jag faller lätt fram och tittar på bogen och huvudet, då blir ju inte balansen i rätt punkt och då kan jag heller inte kräva av varken Manne eller mig attridningen skall fingera. Så blicken upp och stadigt framåt!! Lägena på hindren var bra, till och med perfekta! Igår hoppade vi vara små hinder, så på lördag skall det bli några språng som är lite högre. Om drygt tre veckor är första tävlingsstart, då måste jag ha hoppat lite mer 😃😃 
Ha nu en bra dag :)
Kram Ida
Ps. Locantus är som en dröm ❤ ds. Lugn dag med banbygge och annat

Publicerat 2014-03-24 21:16:04 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Idag har jag, Fia skrittat ut Perra och Mighty ihop med Sandra. Perra fick en stor guldstjärna idag då det var han som höll täten framför en tittig Mighty! Vi skrittade hästarna i över en timma och det var en riktig social vinst att få den tiden med Sandra tycker jag!
 
Efter att vi gjort det tog vi in och fodrade hästarna...Innan vi red ut sladdade vi banan och byggde upp en "evighetsbana" som vi ska hoppa imorgon. En bana med enbart linjer där man kan välja att rida raka linjer eller linjer med böjda spår. Målet är att hoppa många språng på raken för att träna hästarnas ork inför säsongen och samtidigt också att behålla rytmen trots att hästarna blir trötta.
 
Kan också nämna att vi mockade lösdriften suuuuupernoga! Varenda plutt åkte ut! Skönt när saker och ting blir gjorda på ett ordentligt sätt!
 
Igår tränade vi för Ange, det var jag med Perra och Sandra med Mighty.Sandra fick massa beröm, vilket jag tycker hon är väl värd! Hon gör ett mycket fint jobb med Mighty varje dag! 
 
Själv har jag i hemläxa det som jag tränat på själv i höstas som jag tyvärr tappat lite igen...blicken! En ovana man haft i många år måste påminna sig själv om varje dag för att jobba bort..det är lätt att falla tillbaka i ovanor kan jag säga! Vi fick göra tempoväxlingar i galoppen också vilket var kul!!! Hemma har jag ridit en del växlingar i traven som Perra gör med lätthet...men galoppen har vi inte kommit så långt i ännu...sen är det bra att träna borta. Borta är Perra mer spänd och det kräver mer av mig som ryttare. 
 
Sparven har haft två fartfyllda uteritter i helgen och idag fick han vila. I loooooove that horse. Fina och roliga sparven!!
 
 
Har en del filmer att bjussa på från både hoppningen och markarbetet..tyvärr är det moblifilmat, ska försöka få med videokameran mer =)
 
Ha en fin kväll
 
kram fia

Hoppat

Publicerat 2014-03-22 11:08:00 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Hej hej! 
 
Hoppade Sparven och Perra igår! Perra gick 130 bana!!!! (fast hindren var bara 50cm hihi). Perra lägger till såna SJUKA språng!! Han överhoppar sig otroligt mycket! Heeeelt galet! Jag kommer få hoppa lågt, länge och mycket med honom. Det roliga med Perra är också att han har en sån härlig naturlig balans och ridbarhet....jag bara längtar efter att få rida honom varje dag! 
 
Hoppade en bana med 5 hinder, det blev bara krysshinder som sagt. Hemma överhoppar han sig inte på samma sätt (vi var i ridhus igår) så där kan man hoppa lite mer vanliga hinder och lite högre (80-90cm..hihi).
Jag fick rida fram honom ganska länge för att få honom avslappnad. Känner mig riktigt nöjd med mig själv som red vägen konsekvent och mjukt framåt trots att han var riktigt spänd och tittig i början.
 
Sparven då...min andra häst som är VÄLDIGT RIDBAR...men efter att suttit på Perra märkte jag hur EXTREMT RIDBAR Perra är!! Sparven var ändå JÄTTE JÄTTE FIN igår!! Jag var så otroligt nöjd med mig själv efter att ridit honom, jag red verkligen i varje steg...i varje steg! Det är mitt problem lite att jag gärna nöjer mig med mindre och tappar lite diciplin när jag rider. Men igår...då jobbade jag in hans högra bakben noga, motställde honom lite i högervarvet och fick en BRA känsla på honom. Hoppade honom några språng och han skötte sig fint lille plutten!
 
Idag ska jag rida ut hästarna och hålla lektion för Emma på Licala.
 
Ha en bra dag
 
Kram Fia
 
Suddig bild, men den är från gårdagen =)

Några filmer

Publicerat 2014-03-19 14:54:33 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Här kommer några filmer från när vi hoppat och markarbetat de senaste dagarna. 
 
 
 
 
 
 
 
Jag tycker Perra är jätteduktig och framåt, det enda jag känner att jag kunde gjort bättre var att göra en förhållning när jag kände att han rann iväg för mig (på sista linjen). Sparven är jag jättenöjd med, känner att jag i den anridningen jag visar här "flaxar med handen"...det är något jag gör ibland när hästen inte tar skänkeln tillräckligt...dålig ovana...dock inte så vanligt förekommande som tur är ;)
 
Ida och Manne då...passar otroligt bra ihop! Manne är ju som tidigare nämnt lite "egen" och Ida har ju en viss kärlek till såna hästar...hihi!! Ida hoppade en bana där vi både galopperar men också bryter av till trav och rider travbommar....läste på våra vänners blogg frombothsides.se om att Linn som skriver där älskar Caprillibanor...och det gör ju tydligen vi med =)!! Det är inte dumt alls att blanda trav och galopp och olika vägar för att träna lydnad hos hästarna.
 
 
 
 
 

Känner att jag mest skrivit vad jag gör men inte hur jag gör på sistone, Är det något ni tänkt på? Kanske borde reflektera lite mer efter ridpassen här på bloggen?
 
I övrigt så är jag väldigt nöjd med mina hästar för tillfället, de utvecklas och bygger musker för fullt! De är också väldigt trevliga att ha att göra med. Jag tycker nog att Perra blivit mer stabil, lugn och trevlig sen jag släppte ut honom på lösdriften med Mighty. Sen har säkert det dagliga arbetet både på ryggen och från marken sin betydelse.
 
Tycker också att vi har en trevlig stämning i stallet, vi umgås och fikar en del. Peppar varandra, hjälps åt mycket...känner också att rutinerna sitter bra, jag hinner med mycket i stallet varje dag utan att det blir alltför sent. SKÖNT!
 
Nu ska jag åka till stallet och rida och greja, sen bär det av till jobbet igen några timmar!
 
Ha en fin dag
 
Kram Fia
 
 
 

 

Dagen idag

Publicerat 2014-03-18 21:30:41 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Jag skulle ju skriva om hoppningen idag. tänkte ladda över lite filmer och så blev det krångel!
 
När jag red fram Perra så skrittade jag honom väldigt länge. I traven red jag honom framåt för att sedan ta tillbaka honom tre steg, sen fram igen. Han var jätteduktig!! DSen galopperade jag en stund, var noggrann med att rida den vägen som jag bestämt att jag ska rida. Även här var han jättefin!! Hoppade sedan fram lite lugnt och efter det hoppade jag bana med honom, Vi la in vattenmattan eftersom vi tycker att hästarna kan härdas mot otäckheter i hinderväg så snabbt som möjligt! Perra slog på lyra efter lyra, han är en HELT FANTASTISK häst!! 
 
Sparven fick en rejäl uteritt idag, likaså Licala och Emma. Vi red övergångar från trav till ett par steg i skritt och sen snabbt igång igen. Vi galopperade en hel del också!! Vi galopperade en längre sträcka med hästarna vilket jag tror är bra för flåset =)!
 
Imorgon ska sparven hoppas. Perra ska få ta det lugnt.
 
Ha en fin kväll!
 
Kram Fia
 
 
 
Foto: Fina pour lamour <3

Känslan att arbeta som TEAM

Publicerat 2014-03-18 16:39:00 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Jag ( Ida ) är så otroligt tacksam för att jag har så många i min närhet som stöttar och hjälper till med hästarna mitt stalls team <3.
Vad är ett team då? Jag tycker i allmänhet att man kan arbeta mer som team, inte bara i sitt specifika stall utan även vid andra tillfällen =)
 
I ridsporten (vet inte om det är specifikt just ridsporten) tycker iallafall jag att många personer kan vara lite nedlåtande om andra. Alla rider på olika nivåer, ridit olika länge och har olika förutsättningar med tränare, hästar och dylikt. Jag upplever att det är mycket roligare om man kan stötta varandra, en snäll komplimang eller bara ett leende gör så himla mycket. Alla kan ha en dålig dag, både hästar och ryttare. Ett exempel på tillfälle där personer kan ha lite svårt att samarbeta, är framhoppning på tävling, där är det ofta så att en ryttare rider och har en medhjälpare som står på banan och höjer, sänker hindret. Jag vet inte hur många gånger jag har råkat ut för både som ryttare och medhjälpare personer som tror att de tillfälligtvis äger hindret de hoppar på. Man har som oftast inte många minuter på sig att hoppa fram, vore det inte enklare då att man höjer och sänker emellan ekipagen? =)
 
 
 
Alla har väl hört talas om världsmästaren?? Då menar jag inte Roffe, Malin eller Marcus Ehning utan den beryktade läktarryttaren!! Inte någonstans kan man hitta så många proffs som på läktaren på tävlingar!! Som kan allt, vet allt!!! Jag har ett alldeles lysande exempel som jag själv har upplevt! När min farbror John skulle hjälpa en tjej i sitt stall med en häst som var väldigt stallmodig, absolut inte hemma på träning utan bara på tävling. han fick rida med väldigt mycket press framåt i första klassen och då var det en kvinna brevid mig som kommenterade detta. När han sedan gick i mål så applåderade jag högt och utropade BRA JOHN WOOHOOO!!! Jag kan säga att hon fick bära dumstruten på sig efter det :P Jag kan tillägga att hästen klassen efter gick som en klocka!!! =)
 
 
 
För att återgå till mitt stalls team, så har vi hoppat idag. Jag hoppade Manne idag och han var väldigt fin!! Manne är oftast lat och busig men hoppa det kan han och han gör det så okomplicerat! Vi hoppade bana idag och vi hade flyt hela banan igenom. Det vi måste träna på är att han måste runda sig runt min innerskänkel (han vill gärna fuska och skjuta in innerbogen) även när vi hoppar och att han skall vara rakriktad i höger varv, han vill gärna banana sig för att komma undan. Sen måste han göra rena byten utan att ta skutt på 1 meter upp i luften hahaha, han är så knasig den där! <3
Fia och Perra skötte sig kanon, Perra är en väldigt ambisiös häst som överhoppar sin i VARJE språng. Därför så är det viktigt att inte höja hindrena för mycket utan hoppa lågt, i balans. Det är lätt att "bränna ut" en så fin häst annars. Fia är jättenöjd med honom och han är väldigt trevlig att titta på. Han har den perfekta formen från början =) Han har väldigt lätt för sig
 
 

 
 
 
Mighty & Sandra går från klarhet till klarhet och Mighty är en häst som älskar hoppa, han är riktig fin i sina bakben över hindren och hoppar enkelt. Han krånglar inte till det, utan bara hoppar. Sandra och Mighty hoppade några hinder på 1 meter idag, plättlätt och snyggt var det med =)

Hoppning på morgonen

Publicerat 2014-03-18 13:00:51 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Tja!

Ida, Sandra & jag(Fia) hoppade hästarna på morgonen. Alla hästarna var superfina!!! Så kul för oss alla. De hästar som hoppade var Perra, mighty och Manne! 

I eftermiddag ska sparven och Licala ridas ut! Tänkte uppdatera senare med lite filmer från morgonen! Och lite mer hur vi tänkte när vi red!

Kram Fia 

Dagens ridning

Publicerat 2014-03-17 21:40:23 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Idag har Sparven fått ett skrittpass på en timma. Det var verkligen jättemysigt att rida ut med Emma och Licala idag. Jag hade sån faslig tur att Emma mockat både hage, boxar och fixat maten...så det enda jag behövde göra var att rida! Flashigt!! 

Red Perra en stund på banan, han var superfin som vanligt! Det blåste rejält! Men han brydde sig inte särskilt mycket om det. 


Ida och pappa sladdade banan jättefin, tidigt imorgon ska både jag, Sandra och Ida hoppa hästarna!! Ska bli jättekul!

Ha en fin kväll :)

Kram Fia 


Hoppning

Publicerat 2014-03-17 11:55:25 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Det senaste har vi försökt att åtminstone hoppa två gånger i veckan. Vi hoppar så lågt och hästarna bygger och stärker bra i de övningar vi gör. Såsom serier och upphöjda cavaletti! Närmast hoppar vi imorgon och på tisdag.

Håll i hatten

Publicerat 2014-03-15 16:04:41 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Just så har det kännts i många bemärkelser denna helg! Här i trakterna blåser det ordentligt, vi har dock haft tur med att få sol!! Vem älskat inte SOLEN? Idag har jag (Ida) och Sofia tränat för Angelicka Flygt i markarbete. Hästarna som har fått vara med idag var Manne & Perra, båda vart lite spända i början av träningen, då fick både jag och Sofia uppgift att tänka framåt. Det är så lätt att när hästen stökar runt, tar man gärna i tyglarna och dämpar den istället för att rida framåt och aktivera. Manne blev ganska snabbt lugn och det var riktigt skönt, jag har under träningen lagt mycket fokus på min position i sadeln och att ha blicken framåt. Det är så lätt att annars sitta och titta ner på huvudet och då är det lätt att ramla fram och komma ur balans. Jag är nöjd med min sits idag och nästa träning skall jag försöka att få Manne ett steg mer aktiv. Manne är inte en direkt överambisiös häst, han är ganska lat och använder sin tittiga sida för att slippa jobba. Imorgon skall Manne få träna på bommar ihop med Fia & Sparven.
 
 
 
I Torsdags var jag på återbesök hos veterinären med Locantus. Han fick lovord för sin snabba återhämtning och på Tisdag får jag börja skritta med honom. Om allt går enlig planerna får jag känna på galoppen om 6 veckor! Skall bli så otroligt roligt att börja rida honom igen! Och detta året kommer jag förhopningsvis ha två hästar i tävling! KUL!!!!!! 
Min lilla Biggan myser i Locantus täcke <3
 
Ha en bra dag!
 
Kramar Ida
 
 

Bilder på sparven

Publicerat 2014-03-13 22:03:36 | i kategori Allmänt
0 kommentarer


Ser ni skillnaden? Övre bilden är från i höstas. Undre från igår! 

Det är det som är så kul med hästar och som gör att man aldrig tröttnar, utvecklingen! 😍😍 

Ha en fin kväll! 

Kram Fia 

Dagen blev inte som jag tänkt men den blev ändå väldigt bra!

Publicerat 2014-03-12 19:47:00 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Vi skulle ju hoppat idag, men bestämde oss för att trimma idag istället. Sparven blev ju som tidigare nämnt masserad igår. Så att ändra planen idag var inte så dumt trots allt! Hästens hälsa går före allt!
 
 De muskler som var extra utsatta för massagen igår masserade jag idag. Jag masserade honom innan ridning med liniment. Jag stretchade också Sparven efter passet på banan. Det är ju så att när en häst sätter mycket muskler och ändrar sin kropp så sker en ansträngning och därmed tillkommer en del spänningar. Jag tycker att det är skönt att kunna ta hjälp med både massage och laser. Jag använder också magnet-täcke till hästarna. Sen ska man inte glömma att ridningen och träningen är viktig att ha variation på. Det är nog egentligen det allra viktigaste, hur man abetar hästen och att man känner av hur hästen känns för dagen. Har hästen gjort en stor ansträngning ena dagen kan man kanske förstå om den har svårt andra dagen. En ansträngning ser ju också olika ut beroende på vilken form hästen är i. 
 
Jag har också tömkört Perra idag, jag skulle ju ha hoppat honom också, men idag var tanken att det skulle vara en teamgrej med hoppningen och när det inte blev så, då valde jag att vänta tills på fredag när alla kan vara med! Perra var dock fin, även om jag är en riktig gröngöling när det gäller tömkörning =)! Vi fokuserade på många övergångar i tömkörningen med Perra idag!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Imorgon ska jag och Ida rida ut hästarna. Även Perra ska ridas ut. Ha de gött!! Kramis Fia

Massage & laser

Publicerat 2014-03-11 21:14:26 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Ikväll har Jonna.L varit i hakarp och masserat sparven. Jonna är ju som ni kanske vet utbildad hästmassör. 

Jätte, jätteintressant!! Jonna är verkligen duktig på det hon gör! Vi diskuterade lite kring sparven och bestämde massage redan nästa vecka. Tills hon kommer nästa gång ska vi köra laserbehandling på sparvens triggerpunkter. 
Imorgon ska vi teamträna igen. Tjohoooo ;)!! Ha en fin kväll!

Kram Fia 

Härlig morgon

Publicerat 2014-03-11 09:36:07 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Nu sitter jag här (Fia) och ska snart åka till jobbet. Hade tänkt att rida idag på morgonen men det var fruset i marken så jag får vänta tills i eftermiddag. Eftersom jag  hade tänkt att rida så jag har haft mycket tid idag på morgonen till att göra annat i stallet. Jag mockade boxarna länge, länge...sen skurade jag hinkar och fixade vattnet i hagarna. Jag gjorde hästarnas mat igår redan för att spara tid, så ni kan ju tänka er lunket idag på morgonen =)!
 
Idag ska Perra tömköras, Sparven ridas ut och Manne ska longeras i pessoalounge för första gången i sitt liv (spännande).
 
Har tänkt att eventuellt hinna med lite uppstrukturering i sadelkammaren igen.
 
När vi fikade idag på morgonen pratade vi om städdag också, det kommer det bli framöver. Då ska vi måla, kratta, jämna till kanterna på banan och röja. Efter det kommer det följa en grillfest, längtar redan kan jag säga!!
 
Ha en bra dag
 
Kram Fia
 
 
 
 
 

Filmer från teamhoppningen i söndags

Publicerat 2014-03-10 21:14:00 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

ja som sagt vi hoppade ju i söndags. Här kommer några filmer från hoppningen.
 
 
 
 
 
 
 
 
Dagen idag har varit lite annorlunda som jag tidigare skrivit om. Har lagt mina tankar och mitt fokus på hästarna och deras välmående idag! Sparven fick en 40 minuters rykt idag. Efter det fick han stå med magnet-täcket medans jag mockade. 
 
Har lett hästarna idag också, orkade inte med allt jag tänkt...var helt enkelt inte tillräckligt motiverad. mockade allt noga, fyllde på spån i lösdriften och skurade av sparvens hinkar. Fick en del tråkiga saker gjort idag =).
 
Kommer att ladda upp en del filmer på Sandra och Ida också där ni får se både Binis, Manne och Mighty..det var lite krångel med uppladdningen ikväll...så detta har tagit tid =S
 
ha en bra kväll! Kram Fia
 
ps. imorgon blir det uteritt, trim på banan och tömkörning på schemat d.s
 
 

Idag är en sån där sorglig dag.....

Publicerat 2014-03-10 16:38:44 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Det har gått ett tag nu, sen min bästis Zeth fick åka till himlen. Det har gått bättre för varje dag att bearbeta sorgen och att tänka tillbaka på minnen och le istället för att tänka tillbaka och gråta.
Så igår......vaknade jag på morgonen och kände mig så ledsen....tittade på den fina tavlan Ida gjort till mig med alla bilder på Zeth. Så grät jag, tårarna rullade ner från kinderna och jag grät tyst. Konstaterade högt att jag saknar Zeth, fick ett medlidande medhåll av min sambo:
-ja han var speciell den där hunden.
 
Sen har jag gått runt och varit så där känslig och nära gråten....antar att det är så ibland.
Pratade med Ida på morgonen och utan att hon vet hur jag känner mig berättar hon att hon drömt om Zeth. Det känns som hon har drömt om honom hela natten. Hon drömde att han fanns med mig, fast jag inte kunde se honom.
 
Jösses vad djupt det blev nu! Men jag vet att jag mår bättre av att dela med mig så....
 
Ikväll kommer förhoppningsvis roligare läsning...filmer från hoppning och en del annat.
 
Nu ska jag dricka kaffi
 
 
 

Laddad inför våren

Publicerat 2014-03-10 14:52:23 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

 
Tävlingssäsongen närmar sig med stormsteg och det känns väldigt bra! Alla hästar har fått gå sina första hoppträningar nu och på den nivån vi rider nu fungerar det väldigt bra! Vi tränar mycket basic, teknik, balans & rytm. På onsdag blir det teknik igen och på fredag kommer vi att hoppa lägre bana med hästarna. Nu när vi skuttar på så låga hinder på hästarna får de träna minst två ggr i veckan på bommar. Styrka, smidighet och för unghästarna vana. Vi kommer redan på fredag lägga in vattenmatta och andra läskigheter för alla hästarna. Det skall härdas i tid =)
 
På Torsdag skall jag åka med Locantus till Tornell, då kommer jag att få mitt igångsättningsschema till honom. Återkommer med hur det kommer se ut efter besöket =)

Drömde om Zeth i natt, saknar honom <3
 
Kramar Ida

Tandläkaren & rekreation

Publicerat 2014-03-10 11:06:48 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Idag är sparven hos tandspecialist igen, ska kolla om vi ska tömköra honom idag eller om jag helt enkelt bara ska longera honom så han slipper mig på ryggen. Arbetet igår blev givande han var sååååå fin!! 

Kommer skritta Manne också, Perra däremot ska få longeras en stund han också. 

Denna vecka är händelserik! Jag ska på pay n jump,träna markarbete för Angelika och hoppa en hel del hemma med båda hästarna. Känner mig så sjukt taggad nu.. Särskilt när solen är framme. Men så är det väl för alla antar jag!

Ha en fin dag!! Vi hörs

Kram Fia 

Sandra och mighty 

Ida & Manne Fina fina sparven 
Perra <3

Teamträning och premiärhopp

Publicerat 2014-03-09 21:21:22 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Idag har jag(fia), Ida pch Sandra hoppat tillsammans. Vi hoppade Manne, Sparven och Binis. Det gick bra för oss alla! Vi hoppade studs, 5,5m och fyrkombination med 6m mellan varje kryss. 
 
Det jag tänkte på extra mycket idag var blick, väg och att komma ner i sadeln. Under uppvärmningen gjorde jag 6 metersvolter i hörnorna (så som vi fick göra på Jens träningen i onsdags), då satt jag ner i sadeln och var noga  med att vända med honom med ytterskänkeln. När jag väl kom ut på långsidorna kom jag upp i lätt sits och red framåt i en djupare form. 
 
Detta jobbet gör hästarna mjuka och fina =)!
 
När vi hoppade tänkte vi allihopa mycket på vår position i sadeln, att inte gå med för mycket över de små hindren.
 
Perra och Mighty reds på fyrkombinationen och på ett kryss i trav. Väldigt lågt och väldigt basic. Vi ville göra det enkelt för både oss själva och hästarna!
 
 
 
(obs rider aldrig utan hjälm...obs!!)
 
Sparven idag i slutet av passet, strechade ut ordentligt i ryggen.
 
Vi filmade en del idag också, har problem med uppladdningen så vi spar på dem lite ;)
 
ha en fin kväll!
 
Kram Fia

Teamträning och premiärhopp

Publicerat 2014-03-09 21:21:22 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Idag har jag(fia), Ida pch Sandra hoppat tillsammans. Vi hoppade Manne, Sparven och Binis. Det gick bra för oss alla! Vi hoppade studs, 5,5m och fyrkombination med 6m mellan varje kryss. 
 
Det jag tänkte på extra mycket idag var blick, väg och att komma ner i sadeln. Under uppvärmningen gjorde jag 6 metersvolter i hörnorna (så som vi fick göra på Jens träningen i onsdags), då satt jag ner i sadeln och var noga  med att vända med honom med ytterskänkeln. När jag väl kom ut på långsidorna kom jag upp i lätt sits och red framåt i en djupare form. 
 
Detta jobbet gör hästarna mjuka och fina =)!
 
När vi hoppade tänkte vi allihopa mycket på vår position i sadeln, att inte gå med för mycket över de små hindren.
 
Perra och Mighty reds på fyrkombinationen och på ett kryss i trav. Väldigt lågt och väldigt basic. Vi ville göra det enkelt för både oss själva och hästarna!
 
 
 
(obs rider aldrig utan hjälm...obs!!)
 
Sparven idag i slutet av passet, strechade ut ordentligt i ryggen.
 
Vi filmade en del idag också, har problem med uppladdningen så vi spar på dem lite ;)
 
ha en fin kväll!
 
Kram Fia

Träning med Licala för Sofia

Publicerat 2014-03-08 19:48:00 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Idag tränade jag (Emma) för sofia och det gick så otroligt bra! fortsätter jag att rida Licala som jag gjorde idag och får lite påminnelse ibland så kommer allt att sätta sig på plats tillslut! Jag känner verkligen att förra träningen med Sofia har gjort skillnad, tycker att sofia förklarar väldigt bra och det fastnar i huvudet direkt och det sitter i bakhuvudet hela tiden så jag kan plocka fram det när jag rider. Men känner att jag behöver lite påminnelse ibland för att jag inte ska tappa det. 
Jag tror aldrig att jag har snappat upp något så fort på någon träning alls. Sofia är verkligen en person som jag behöver som tränare. Hon tjatar, är konsekvent, peppar och berömmer en. Det ger verkligen resultat och idag fick jag en ännu mer klarhet på hur jag ska rida och hur jag ska tänka. 

När jag rider Licala så tappar jag lätt henne på yttersidan, bogen flyter i väg och jag får inte riktigt med henne och det är speciellt i höger varvet, då hon är expert på att ta ut bogen och förböjer sig. 
Så idag red jag henne på volten och tragglade med henne och hon blev riktigt fin. Sedan travade jag över bommar på marken och hon var otroligt fin och längde. Hon tyckte det var super kul att trava över bommarna så hon verkligen sög sig till dem och ville gärna springa iväg. Men tog lite i henne och då gick hon super! Efter det travade jag av henne på lite längre tyglar och hon kom ner i en lång och låg form och frustade och var väldig eftergiven och fin. Jag är suuuper nöjd och allt blir så mycket roligare när allt går så bra och jag blir världens lyckligaste tjej!! Tack Sofia!!! <3
 
 
 
 
 
 

Bra dag!

Publicerat 2014-03-08 18:18:21 | i kategori Allmänt
1 kommentarer

Sparven skötte sig super,lite trött efter träning och pay n jump kände jag när vi red i skogen.
 
Perra var superfin idag!
 
 
 
 
 

Lördag

Publicerat 2014-03-08 09:58:20 | i kategori Allmänt
1 kommentarer

Härliga lördag!
 
Har precis varit ute och mockat och fixat hästarnas foder. Ska snart bege mig in till stan och fika med en kompis. Efter det ska jag åka och köpa foder till Sparven och så tänkte jag hämta Idas nybeställda butetsadel samtidigt så den finns här hemma när hon ska rida imorgon =)!
 
I eftermiddag ska jag (fia som ni kanske förstår) rida ut Sparven en rejäl runda! Tyvärr så har Manne en tappsko på ena fram så han får vila idag. Perra ska som jag skrev igår ridas på bommar. Här ser ni en film från tidigare i veckan. Tänkte ge honom en upprepning men ha honom lite bättre framför mig, samt vara om än mer noggrann med blick och vägar!
 
Det jag och Sandra kommer lägga fokus på under uteritten idag är galoppen! Vi ska galoppera hästarna lite längre sträckor så de verkligen får blåsa ur lungorna och glädjas med sol och skog!
 
Tycker det är viktigt att hästarna får ett varierat arbete eftersom en glad häst gör oftast ett bättre jobb. Tyvärr har jag för min egen säkerhets skull inte ridit ut Perra än, tänkte göra det nästa vecka. Då efter att han blivit ordentligt riden ett par dagar i rad innan!
 
Ha en fin dag!!
 
kram fia
 
ps imorgon ska vi teamhoppa!! iihhhiiihi va kul!! d.s
 
 
 

Träningen för Jens i onsdags

Publicerat 2014-03-07 18:56:32 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Hej hopp, tänkte skriva lite om träningen för Jens i onsdags.
 
När jag kom till träningen kände jag att träningen passade mig och Sparven väldigt bra eftersom träningen handlade om lydnad, höja mjölksyrenivån samt träna musklerna på hästarna.
 
Vi hoppade kombination på böjt spår, en rak linje med tre galoppsprång med aningen tight avstånd, 4 kombination med kryss (relativt höga kryss) vilket gör att hästarna tränar sin teknik och hoppar av i mitten på hindren för att inte riva.
 
Jag är mycket nöjd med sparven, jag själv....behöver bli mer bestämd. Nu ska ni veta att detta alltid varit mitt problem, jag är lite slö i tanken på hästen vilket gör att det ibland tar för lång tid till handling. Jag kom ur sadeln några gånger och blev flytandes ovanpå lite för länge. Detta rättade jag dock till när jag red pay n jumpen igår.
 
 
 
 
 
 
Dagen idag då....hade god stallhjälp på morgonen. Fick allt mockat innan jag åkte till jobbet..alla hästarnas mat blev färdigt också.
 
dagen imorgon då...ska rida ut Sparven och Manne lite längre runda i skogen med förhoppningsvis mycket galopp. Perra ska gå på banan, han ska longeras en stund för att sedan ridas på bommar igen =)!
 
Ha nu en riktigt mysig fredagskväll!
 
Kram Fia
 

Pay n jump

Publicerat 2014-03-07 09:14:00 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Jag, Fia har egentligen massa att skriva om. Det har varit två fullspäckade dagar med både hoppträning och pay n jump. Just nu tänkte jag skriva om pay n jumpen och senare skriver jag om hoppträningen. Har en del filmer från den också.
 
Åkte som sagt upp till Tidaholm och hoppade Pay n jump. Vi skulle hoppa två klasser, 80 och 90. Framridningen var ute i mörkret och det var fullt med hästar och skuggor överallt. Sparven var jätteduktig när jag värmde i alla gångarter. Den enda skillnaden mot i vanliga fall var att han var laddad och mer framåt.Det är den egenskapen som jag gillar mest hos Sparven, att han är så cool och lugn!
 
 
Banan då, jag var nöjd med hela rundan. jag fick ett nära språng på hinder nummer två. Det låg upp mot läktaren och var ett plank.Jag höll om och höll i lite för hårt för att vara övertygad om att han skulle våga hoppa.
 
Han var riktigt sugen på den enda linjen på banan också där jag fick hålla i, kunde varit lite snabbare med en förhållning.
 
Jag var så nöjd med duktiga sparven som hade en härlig bjudning och som inte tittade på något så att vi nöjde oss med en klass och åkte hem istället.
 
Nu på morgonen har jag och min kompis Agnes mockat och fixat maten till hästarna så när jag kommer hem från jobbet ikväll har jag bara ridning kvar!
 
Kram Fia

Godmorgon!

Publicerat 2014-03-06 06:13:23 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Idag är det fullt upp. Efter jobbet ska jag,Fia lasta in sparven och åka på pay n jump. Träningen igår gick bra. Tänkte skriva om den imorgon för idag blir det nog körigt. Har lite filmer också som jag tänkte dela med mig av.

Ha en toppendag! 

Kram Fia 


Perra reds på bommar igår, jättefin!!

Fullspäckade dagar och att anpassa och justera efter behov...

Publicerat 2014-03-04 13:12:39 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Denna veckan liksom de två föregående veckorna kommer att bli fullspäckad med hästaktiviteter. Imorgon är det åter igen hoppträning för Jens Wickström och på onsdag åker eventuellt jag och Sparven på årets första pay n jump.
 
Jag kommer börja rida Perra på bommar och eventuellt till helgen småhinder, ser ingen anledning till att vänta med det då hindren vi hoppar är så låga att de till och med kan passa in i det vardagliga arbetet.
 
Manne ska också han hoppas lite denna veckan, kommer troligtvis att göra det till helgen.
 
Har bestämt mig för att köpa ett småmaskigt hönät. Vi har god erfarenhet av det då Locantus som har boxvila har ett sådant upphängt. Jag tror att aldrig någonsin förut har Locantus ätit så mycket som han gör nu. Och Sparven är lite "trixig" med maten..äter bra inne, men ute trampar han ner höet i gruset och blir kräsen och äter inte upp! Jag tror att jag lättare kan se exakt hur mycket hö han tuggar i sig också, för inne trampar han runt höet bland spånet en del.
 
Jag är väldigt noggrann med Sparven och hans mat, har laborerat en del med kraftfodret....Ska göra en del ändringar igen. Kommer att öka på med lusern på lunchen sen kommer han få slobber mash enbart morgon och kväll....plus olja. Jag vill ge honom mycket energi utan att det tar plats i magen så att han äter riktigt mycket hö också!
 
Nu skiner solen, längtar galet mycket till eftermiddag
 
Kram på er
 
// Fia
 
Izno och jag i grevagården

Har skrittat en rejäl skritt tur med sparven nu på morgon

Publicerat 2014-03-04 09:58:06 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Neee skoja bara, vi taktade hela vägen. Med alldeles för tjock jacka och en väldigt guppig häst var jag supersvett på ryggen. Härligt när man bara planerat in en raggardusch innan jobbet!

I eftermiddag får sparven gå i pessoalonge, Perra samma plus ridning... Manne trimma idag igen. 

Ha en bra dag! Vi hörs 

Kram Fia 
Måndag igen

Publicerat 2014-03-03 07:47:19 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Så har helgen bara rusat förbi, fullspäckad men rolig skulle jag, Fia vilja påstå!
 
Dagen idag är rätt lugn, har precis varit i stallet och släppt ut hästarna och packat deras foder så jag slipper det i eftermiddag. Ska strax bege mig till jobbet.
 
I eftermiddag ska jag rida Manne på banan. Han ska gå på upphöjda cavaletti och kanske..kanske studsen som jag och Sandra hoppade i lördags. Perra ska enbart bli borstad idag och pysslad med, Sparven ska få vila helt ifrån mig idag!
 
Tänkte faktiskt försöka hinna med lite andra vardagliga saker, såsom laga mat, gå en längre promenad med hunden. Sen tänkte jag hinna med en sväng till Ikea. Det är en riktigt utflykt för mig de, när man kan åka in till civilisationen hihi
 
Ha en bra dag!
 
Kram Fia
 
Grusig bild, men jag gillar den ändå..ser lite fräsigt ut när bilen står inklämd bakom =)

Perfektion är min svaghet....

Publicerat 2014-03-02 23:21:24 | i kategori Allmänt
1 kommentarer

Ja de kanske låter konstigt, men perfektion är just min (Sandras) största svaghet i ridningen. Jag vill att allt ska bli perfekt med en gång. Tyvärr är ju detta inte möjligt, då det inte ens är perfekt för proffsryttarna med en gång. Jag har hållit på med hästar sen jag var sju år och vet att saker och ting inte kan bli perfekta med en gång. Både häst och ryttare behöver träning och mycket erfarenhet för att nå perfektion. Och vad är egentligen perfektion i ridning?? Du kan ju alltid bli bättre och lära dig nyare saker..... Perfektion kan handla om en sak för mig medans den kan handla om något helt annat för någon annan. 
Perfektion för mig är när hästen är i balans, framför dig och det känns som allt du gör klaffar och du drömmer dig bort i tanken att du är Malin Baryard, Rolf-Göran Bengtsson eller någon annan proffsryttare som du ser upp till. Man känner att ingenting är omöjligt. Men hur är det möjligt att känna såhär varje gång? För jag menar efter regn kommer solsken. Om det aldrig går dåligt hur ska man då veta när det går bra?! 
När jag sitter på hästen och känner att det inte går som jag vill och perfektionen känns som den finns på andra sidan jordklotet blir jag spänd och det låser sig gärna i huvudet för de ända tankarna som spökar är att shit vad jag är dålig, varför går det inte, jag borde inte hålla på med det här! Men ändå fortsätter jag dag ut och dag in för jag innerst vet att vissa saker tar längre tid att jobba fram än andra. Men när jag sitter på mina hästar är det ibland svårt att tänka i dem banorna. Därför tror jag det är viktigt att sätta upp mål, både långsiktiga och kortsiktiga och självklart rimliga!

Mina mål med Binis är:
• att hon blir lika stark i båda sidorna
• att galoppera i en balanserad och reglerbar galopp
• få mer koll på vänsterbogen
• rida stadiga 110 & 120 rundor till sommaren

Mål med Mighty: 
• få han att lyssna bättre på mina framåtdrivande hjälper.
• få bättre koll på vänsterbogen
• få en stadigare form
• komma ut på p&j och få mer erfarenhet
• debutera lokalhoppning i vår

Mål med mig själv: 
• ändra mitt tankesätt när jag sitter på hästen
• vara avslappnad under en hel hoppbana och ta ett hinder i taget
• inte känna oro och stress när jag ligger lite stort på ett hinder
• släppa kraven på mig själv och inte glömma bort att ridning faktiskt är det bästa jag vet!  

Det jag vill säga är, släpp kraven, bryt ner problemet och sätt upp rimliga mål, både långsiktiga och kortsiktiga, försök att vända negativa tankar till positiva och framför allt, glöm inte bort att ha roligt!!! För vems skull håller du på med denna slitsamma men samtidigt helt fantastiska sport för?? 

Kram Sandra 

Samshield

Publicerat 2014-03-02 17:56:57 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Har köpt mig en ny hjälm. En samshield hjälm. Tycker jag passar rätt bra i den:) 

Ännu en varierad dag

Publicerat 2014-03-02 15:00:40 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Idag har jag, Fia och Sandra varit och tränat för vår markarbetstränare Angelika. Jag hade med mig Perra idag. Han skötte sig väldigt bra! Vi tränade framförallt på att han skulle gå min tänkta väg. Att jag skulle vara bestämd och hela tiden tänka framåt! Han var väldigt framåt och låg på mycket i början, jag fick vara tydlig med mina skänklar att jag hade båda bogarna framför mig så att han inte gled ut eller genade vägen.
 
Det jag fick med mig till nästa gång var att vara bestämd och när han blir tittig vara noga med skänkel och ställning samt att inte bli fast i handen. 
 
Sparven har blivitt ledd idag och Manne har fått vila. Imorgon ska Sparven och Perra vila och då får Manne ett ordentligt trimpass med upphöjda cavaletti på banan. 
 
Har lagt krut på att mocka hagarna jättenoga idag! Både mannes och Sparvens. Har mockat lösdriften, gjort allt foder samt plockat iordning i sadelkammaren. Så lite har hunnits med idag!
 
Perra på banan i förrgår
 
Nu är jag hemma, har gjort mig iordning och satt på mig "vanliga kläder"...lever i princip i mina stallkläder på helgerna så för omväxlings skull är det skönt att inte ha dem på sig!
 
Ska kolla wc från gbg nu!!
 
Ha en bra dag! 
 
Kram Fia
 

Lördag

Publicerat 2014-03-01 20:33:00 | i kategori Allmänt
2 kommentarer

Idag har det varit en varierad dag i stallet kan man säga! Jag och Sandra har hopptränat Binis och Sparven ihop, vi har ridit ut Mighty och Manne tillsammans och jag avslutade kvällen med att longera Perra i pessoalongen.
 
Hoppningen gick bra för både mig och Sandra. Vi hoppade några övningar som är stärkande för hästarna. Både Sparven och Binis var pigga och hoppesugna! Vi red fram en liten stund i skritt (10 minuter lång tygel och sedan en stund jobba), trav där vi jobbade på upphöjda travbommar. Då tänkte vi mycket på vägen samt att vända hästen med skänkeln slutligen då i galopp. Jag kände att spraven var jättefin! Återigen har jag bytt bett på Sparven, nu har han ett tvådelat bett som är 1cm kortare än det han har haft förut.
 
 
Var riktigt noga med att hålla blicken upp och fram och att ha Sparven framför mig hela tiden. Var också noga med att rida honom framåt i galoppen. Det jag är mindre nöjd med dagens pass är att jag blir lite för svag i bålen när han blir "för fräsch", vilket leder till att jag faller fram för lätt. 
 
 
 
Manne var tittig och spänd ute vilket inte förvånar mig..han är en sån häst!! På banan och på hinder är han tuffast av alla....medans skogen är jätte jätteläskig på alla sätt! Han gjorde inga konstiga skenmanövrar..så man får helt enkelt vara nöjd med det!
 
Perra var jätteduktig i pessoalongen...jag tycker det är roligt och lite utforskande att testa nya metoder med unghästarna.. Har bestämt mig för att Perra ska tränas för Ange imorgon, han ska dock longeras med pessoalongen på morgonen en liten stund.
 
 
 
 
Sandra och Binis skötte sig jättebra! Jag och sandra smittar av sån go stämning till varandra jämt när vi tränat ihop...Tillsammans är vi bäst!
 
Ha en fin kväll!
 
Kram Fia
 
 

Blandade bilder 😃😃

Publicerat 2014-03-01 17:34:23 | i kategori Allmänt
0 kommentarer


Att satsa mycket med perspektiv har tagit tid att lyckas med

Publicerat 2014-03-01 11:40:29 | i kategori Allmänt
2 kommentarer

Sitter hemma framför wc i bordeax (andra gången jag ser den wc omgången). Har ätit en sen och smarrig frukost idag, skulle kunna kalla den brunch =)! 
 
Jag var i stallet både tidigt och sent igår. Jag fick mycket gjort tillsammans med Jonna.s och min kompis Agnes som jag följde när hon red sin unghäst.
 
Hade jag suttit hemma på förmiddagen för några år sedan hade det förmodligen kliat i kroppen på mig. Jag har lärt mig så sakterliga att koppla av trots att jag har mycket att göra framför mig på dagen. 
 
Jag har under årens lopp haft ett vansinnigt tempo, har alltid satsat mycket på hästarna...jag har varit den som är i stallet kl 5 om det så behövts (enligt mig) och åkt hem klockan 24 om det så behövts(enligt mig)...min pappa har sagt till mig många gånger att jag borde åke hem..vem sitter kl 23 i stallet en fredag och putsar träns?jag har till och med somnat raklång på sängen fullt påklädd i stallkläderna.
 
Detta har givit mig mycket med hästarna jag har lärt mig mycket och min envishet är förmodligen en av mina styrkor!
 
Å andra sidan har jag nog haft i princip alla symptom på stress man kan ha...tyvärr!! Hjärtklappning så fort man lägger sig i soffan, svårt att sova, uppblåst mage, krypningar i händerna och runt munnen, ljudkänslig (så fort ett högt ljud dykt upp har hjärtat kört igång), spänd nacke och spända skuldror och nu sist då tandgnissel...hade konstant ont i huvudet i 3 månader utan att veta vad det var...men nu när jag vet är det lugnt igen.
 
Jag tror inte att satsandet på hästarna har varit den enda anledningen till stressen utan det har varit periodvis körigt på jobbet, jag har haft svårt att säga nej till saker, haft dåligt samvete för att jag inte hunnit med mer..allt har handlat om att jag haft det svårt att prioritera, släppa ansvar, be om hjälp och framför allt haft för höga krav på mig själv. 
 
Nuförtiden försöker jag strunta i mitt dåliga samvete och min pliktkänsla. Jag har börjat att ta på mig mindre uppgifter på jobbet, börjat tycka om att vara hemma, har taggat ner med min personliga träning (vilket jag älskar..men har man varje dag uppstyrd per minut blir man stressad även om man  gör saker som är roligt) och när jag känner att jag måste låta någon häst vila oplanerat någon dag brukar jag prata med övriga i stallet...de hjälper mig att släppa pressen och med deras medhåll försvinner kraven.
 
Tror alla människor oavsett ambitionsnivå, intressen, livssituation behöver rekreation och vila för att prestera, må bra och vara i fas i livet. Så om du känner igen dig i mig...var inte rädd för att släppa kraven ibland..ta en fika, vila en stund, titta på en film.....du hinner. Livet är långt..elle snarare sagt det är meningen att livet ska vara långt!
 
Kram Fia
 
 

Motivationen på topp!!

Publicerat 2014-03-01 08:40:53 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Kan väl inte säga annat än att jag (Ida) är så grymt taggad inför årets säsong. När jag just nu ligger i värmen och fantiserar om sommaren med hästarna, trimmas Manne för fullt hemma av min syster Fia & Jonna S! Mycket tacksam för denna hjälp!! Allt känns så bra!!! Vi är på gång & trots att Locantus får en senare start i år, känns det som det kommer bli den bästa säsongen hittills, utan skador, som sätter stopp! :) 
När jag kommer hem skall jag lägga upp ett tränings-schema, för mig & för hästarna! Skall också få ett igångsättnings schema till Locantus av Jonas Tornell (Sveriges landslagsveterinär) , då kommer jag veta mer specifikt hur upplägget för träning/tävling kommer att se ut för honom. Noggrant avvägt, med bästa rådgivning förstås! :) Ha en bra dag! Kram Ida