Allmänt       Stallet       Våra hästar       Sofia Berglund       Ida Berglund       Emma Eklöf       Jonna Larsson       Sandra Holmberg-Melin       Jonna Sundgren


Riktigt härlig fredag!!

Publicerat 2014-02-28 19:49:06 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Idag har som tidigare nämnt Jonna.S ridit Manne. Jag har inte hört något så jag antar att det har gått bra!
 
Själv har jag, Fia ridit Perra lite mer på banan. Longerade honom en stund...sedan red jag honom för att få honom avslappnad. Red i ca 50 minuter. Perra var jättefin, jag fick dock inte den där djupa formen och det jämna stödet som jag har haft tidigare...Jag vet att detta beror på att jag bytt till vanligt tredelat från att jag använt tredelat med fasta ringar...har kommit på att han gärna lägger tungan över bettet när han har ett vanligt tredelat och jag tror det beror på att det är mer rörligt än ett bett med fasta ringar.
 
Var i alla fall noga med att rida med rytm och mjuk, följsam hand..brydde mig inte särskilt mycket om hans form utan mer att han skulle gå stadigt framåt.
Sparven var superfrän as Always när jag och Sandra red ut..Idag lattjade vi en hel del ;)!! Jääättekul!! Hihi.. Vi skrattade åt att Binis ville skritta på så snabbt att hon gick över i passgång....hon såg så rolig ut då, hon såg ut som min hundängel Zeth gjorde när han gick passgång. Pendlandet med huvudet blir så mycket då!! Hahaha!!
 
Imorgon ska vi hoppa serier. Det längtar vi till! Nu ska jag mysa.
 
Ha de gött
 
kramis Fia
 
 
 

En het potatis

Publicerat 2014-02-28 09:59:00 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Något som vi ryttare ofta diskuterar fram och tillbaka är ju sadlar, vissa menar att det fungerade ju alltid förr med en och samma sadel till alla hästar! En typisk sadel som stubben, den hade iallafall de flesta förr. Förr var man kanske inte lika kunnig om anatomi och balans, passform, tryck och olika typer av stoppning. Man hör också! Men förr hade ju hästarna inte sådana problem!! JO det tror jag faktiskt att de hade, man var dock inte lika bra på att hitta problemen då som nu! För min del har det varit ett år med många sadelbyten. Jag fick börja rida & tävla Manne i somras, en häst med rak lång och cylinderformad rygg! Jättesvårt har det varit att hitta sadel till honom!! Till slut fann jag en Tolga som ligger jättebra på honom!  Locantus däremot är svängd och överbyggd vilket gör att jag verkligen inte kan ha samma sadel till honom som Manne!! Efter många om och men blev det en Butet som är provad efter hans rygg! Troligtvis ligger den och väntar på mig nere på Charlies när jag kommer hem från semestern!😃😃 
Vissa tycker att det är slöseri, med en så dyr sadel! Själv tycker jag att det är en prioritering, jag åker hellre i min gamla skruttiga Volvo och rider i en sadel som ligger bra och passar mig. 

Kram Ida


Godmorgon

Publicerat 2014-02-28 08:48:25 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Har varit i stallet nu på morgonen, fodrat , släppt ut alla hästar och fixat med sparvens hage. Jag, Fia har också varit på promenad med en av mina kompisar som behövde sällskap med sin unghäst. 

De personer jag vet ställer upp på mig och följer med till ridhus mm hjälper jag gladeligen tillbaka. 

Idag ska Jonna.s rida Manne. Själv ska jag rida Perra ordentligt på banan och rida en rejäl tur ut i skogen med sparven. Har en hel del mockning och skötsel att styra med när jag kommer hem. Tack och lov sköter Jonna.s både Licala och Manne åt mig idag. 

Imorgon tänkte jag gå upp tidigt och lägga lite mer tid på bloggen. Ändra uppgifter i profilen osv... Kanske kategorisera inläggen också. Vilket vi har varit dåliga på då alla inlägg hamnar i allmänt ;)! 

Ha en jätteskön dag!! 

Kram Fia 

Hur utvecklas man på bästa sätt?

Publicerat 2014-02-28 05:58:26 | i kategori Allmänt
35 kommentarer

Till att börja med kan jag belysa ett väldigt viktigt ord... Ödmjukhet!! I dagens ryttarvärld ser och hör man allt för ofta ryttare som har för vana att ständigt skylla på hästen då den inte arbetar rätt eller kommer fel i distanserna mellan och mot hindren! Ryttare som sliter hästen i munnen av ilska och frustration! Detta är så himla tråkigt att se och höra! En sak som många av dessa också har gemensamt är att de har svårt för att ta till sig kritik, kritik från tränare till och med. Visst alla kan väl bli sura på sin häst någon gång, jag blir det då mina bockar, slänger sig och stegrar! Då blir jag sur, men formen på mina hästar, det är min egna produkt av min träning och mina signaler till hästen. Om jag ligger fullständigt fel på ett hinder, då vill jag att min häst ska säga ifrån. Annars kan situationen gå överstyr med omkullridning eller krasch!! Vem vill det?? 

Det jag vill ha sagt är!! Roffe, Malin, Zettermans,Fredriksson med flera skyller nog sällan på sin häst! De arbetar hårt! Är ödmjuka trots att de är i toppen!! 


Kram Ida 


Bra dag idag

Publicerat 2014-02-26 20:32:00 | i kategori Allmänt
1 kommentarer

Kändes så himla gott igår när jag pratade med en av mina bästa vänner i telefon. Hon är också hästtjej och hade liksom jag en skitdag igår. Ja vi sitter ju alla i samma båt, det är inte alltid medgång och en dans på rosor...den som påstår det talar inte sanning ;)!
 
Idag har jag som tidigare nämnt logerat Perra, han var jätteduktig, hade han inspänd och longerade honom i skritt och trav i ca 20 min. Hade med mig en slickesten som han fick smaka på när han var duktig, han behöver ju inte alltid möta barska sofia =)! Anledningen till att jag longerade honom inspänd är att jag vill härda honom och vänja honom vid det mesta. Det ger ju också mig ett större register på hur hans reaktioner är på olika saker i hanteringen.
 
Red sedan Manne på banan, han var fin idag. Red på bommar på medelinjen där jag varierade med att rida rakt fram och ibland gjorde volt åt öger eller vänster. Travbommarna låg två och två med ca 7m emellan vilket ger möjligheten att variera sig innan. Red sedan Manne en hel del längs med fyrkantspåret..eller snarare sagt en bit innanför i vanlig ordning, Han kändes fin och väntade bra på mig. Jag kom åt hans högra bakben bra idag vilket märktes när han gjorde ett byte för att slippa ;)
 
Sparven hoppades idag, hoppade på en linje som var räcke oxer. 14 meter emellan, Vi hoppade väldigt lågt idag och det kändes för hästarna backade inte av någonting..plus att vi var ute för första gången. När jag värmde upp red jag en övning som jag tycker fungerade väldigt bra! Jag red en åttvolt runt hindren på linjen vi hoppade. Jag red dock inte en båge utan rakt (som snett igenom) mellan hindren.. Så himla bra eftersom jag hade chansen att arbeta en kort stund med hans dåliga (starka) sida för att sedan rakrikta och sedan relativt snabbt jobba med den andra sidan. Sparven blev jättefin och det var bra att inte sätta för stor press under för lång tid.
 
Vi kommer hoppa igen i helgen..kommer försöka rida ut honom lite mer emellan. 
 
Red Perra som avslut, han fungerade jättebra, red övergångar i skritt och trav. Han gick i en djup och stadig form. På lördag ska han få sig ett ordentligt galoppjobb. 
 
Ha en toppenkväll!! 
 
Kram Fia
 
 
 
 
Hoppas ni gillar såna här inlägg? Tycker ni att dom är för långa? 

Ser fram emot en riktig hästdag idag..

Publicerat 2014-02-26 10:45:22 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Slutar tidigt idag och solen skiner så härligt. Ska börja eftermiddagen med att longera Perra, efter det ska jag rida Manne. Sen kommer Sandra hem och då ska jag rida ut Sparven med henne. Jag hoppas kunna rida Perra sen efter också. Jag tror jag och Sandra kan pricka in Mighty och Perra på banan samtidigt.
 
Lösdriften ska mockas idag, och alla boxar ska fyllas på med spån. Känner verkligen för att greja i stallet med allt runtomkring också!
 
Känner för att göra riktigt fint hemma med. Vill köpa gardiner till köket och göra mysigt. har lite matlagning på schemat till kvällen.
 
Ha en bra dag, hoppas på att få till lite bilder i solen i eftermiddag!
 
Kram kram fia
 
Izno lille plutt <3
 

Men för ända in i hel**te!!!

Publicerat 2014-02-25 19:41:00 | i kategori Allmänt
1 kommentarer

I Fias tankar under passet med Manne idag:
 
Ok, han är spänd...bäst att inte slappna av allt för mycket nudå.
 
Jaha här går han och tittar på allt annat och tänker verkligen inte på mig...mupp!! Ok, lugn Fia ha tålamod nu!
 
Å herrejävlar det där gick undan, från 0-100....och för vadå? För att presenningen i ena hörnet är borta? Det är klart det skiljer sig ju lite i färgen på sanden där...åh nörd....jaja, ha tålamod Fia.
 
Jamen det här går ju himla bra ju, lite oknoncentrerad bara, liksom lite opåverkbar,stum...äsch sträck på dig nu, håll honom kort. Det är bäst.....jävlar nu kollar jag  ner på halsen, upp med blicken, sträck på dig.
 
Tar och rider innanför spåret här, han är lite springig, så vill verkligen ha koll på bogarna, oh my gooood vilken tvärvädning....å nu får jag dra han i munnen för att han ska stanna, f*n hatar att vara hård i handen, men jag måste....åh ha tålamod nu Fia.
 
Henk Noren tycker ju att lillfingrar´na på bogen är bra, det ska jag tänka extra på nu så handen kommer ner...å däääääär gick det undan på sidan med...hur gick det till...suuuuuuck...
 
Duktig pålle, nu går det bra här uppe på volten....Perra för i heeeee.....tänker du inte på mig när du brallar i lösdriften, Manne nu får du koncentrera dig på mig faktiskt.....åh! Han låter som en gris när han blåser...fjanthäst!  ha tålamod nu fia, ha tålamod! Ok, ingen galopp idag, min mobil funkar inte här...helt ensam...ne vi kör extra galoppjobb imorgon!
 
OCH SÅ DÄR GICK HELA PASSET TILL...
 
Red Sparven efter det och jag kan säga att efter att ridit en sån okoncentrerad och opåverkbar häst är man per automatik lite för stark och långsam med sina hjälper...jobbade sparven efter vad Ange hjälpt mig med i söndags men känner inte att jag fick till det riktigt..
 
OCH, HÄR FÅR MAN VERKLIGEN FOKUSERA PÅ ATT INTE DRUNKNA I SINA KÄNSLOR OCH LÅTA HELA KVÄLLEN GÅ I MOLL FÖR DET....SÅ HIMLA TYPISKT MIG ATT KÄNNA MIG SÅ DÅLIG ATT JAG MÅSTE RIDA KVALTÄVLINGAR TILL BLÅBÄRSHOPPNING I FORTSÄTTNINGEN!!
 
Imorgon ska Perra få ett longeringspass och ett ridpass...tänkte faktiskt tömköra honom till helgen med Sandras hjälp. Sparven ska få tåga på ute i skogen och vi ska avsluta med att hoppa linjer.....å Manne.....VI FÅR SE! Han ska få mycket tid av mig imorgon. Idag red jag 50 min men hade vä'l egentligen behövt ge honom lika mycket tid till...
 
Ha en bra kväll nu ska jag ut å mocka! Puuuhh
 
Kram Fia
 
 

Positiv start

Publicerat 2014-02-25 13:00:00 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Kände redan när jag slog upp ögonen på morgonen att detta kommer bli en härlig dag....solsken...åhhh..det är så att det blir pirrigt i magen till och med!
 
Har varit uppe i stallet innan jobbet idag och arbetat med Perra. Jag hade ju som sagt ingen rolig dag med honom i söndags och igår fick alla mina hästar vila eftersom jag jobbade mellan 8-20.
 
Manne reds av Jonna.s igår, hon hade fått i uppdrag att rida intervaller i galopp, skritt och inte bry sig så värst om hans form....och ja, vad säger man...den där Manne måste man hålla kort. Han blev möteskygg och höll på och larva sig..Så idag blir det ordentligt trimpass på banan med honom.
 
Perra var som sagt dum i söndags och stod på bakbenen, i ärlighetens namn så är jag ALLERGISK mot hästar som gör det! Bestämde mig för att göra lite ändringar för att underlätta igångsättningen med honom.
 
Har släppt ut honom på lösdriften tillsammans med Mighty nu, innan har han gått i en hage själv...eller snarare stått...Nu rör han sig dygnet runt och Mighty och Perra busar mycket med varandra.
 
Märkte skillnad redan i morse. Longerade honom en stund i skritt och trav innan jag satt upp. HERREGUD, han är verkligen den finaste häst jag någonsin suttit på i hela mitt liv!! Det gäller att kunna förvalta hans kapacitet på rätt sätt också. Han har en skarp stam, vilket märks och det är viktigt att inte komma till lägen då han tror att han kan bestämma.
 
Red honom på volten där det läskiga inte är (longerade honom där dock). Red i skritt, trav och galopp. Han hade en fantastiskt fin form och la sig jämnt och härligt i handen. Avslutade med att leda honom runt den "jobbiga" volten, med longerlinan och pisken i vänsterhanden..det var lätt att dutta till med pisken på hans bak så fort han blev tveksam utan att jag själv behövde ändra min position bredvid hästen.
 
Tänker longera varje dag innan jag sitter upp, kommer jobba mer med tömkörningen också eftersom det är lättare att bestämma voltspåret när man tömkör. Tänker möta problemet om några dagar igen...men känner att onödiga situationer är bra om man kan undvika. Tror att överskottsenergi är en anledning till mycket dumt hästar gör under vinter/vår......skrittmaskin...det skulle man haft =)!!
 
Sparven ska trimmas idag på banan han också...lite på bommar tänkte jag. Imorgon ska vi rida ut och sen avsluta med att hoppa linjer =)!!
 
Ha en bra dag!
 
Kram Fia
 
 
 
 

Markarbete och markkänning

Publicerat 2014-02-23 18:57:05 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Har markarbetat för Angelica idag. Det var ett svettigt och givande pass för både mig och sparven, Det roliga är att både angelica och Jens säger samma sak om sparven vad jag behöver arbeta med. Tycker det är jättebra eftersom jag får igenom samma sak på markarbetet i hoppningen som för ange. 
 
Idag tränade vi mer galopp.....jag fick rida in höger bak på volten i högervarvet och vara noggran med att vända med bogen. Han blev riktigt FIN! I traven när vi gjorde detta välvde han upp sina långa länd och hans överlinje blev jättefin! 
 
Red öppnor idag också och fick tänka på att driva med ytterskänkel framåt i öppnan och inte tvära för mycket. Jag är van vid att mina hästar sprungit ifrån arbete och med sparven är det tvärtom, här får man driva in i arbetet...exakt samma sak i galoppen. Kom åt hans svaga bakben ordenltigt idag vilket ledde till något byte och något avbrott. Men för att stärka honom där måste jag komma till den punkt då det blir nästan för jobbigt för honom.
 
Fick en hel del hemläxa vilket jag tycker är toppen! Ska utmana mig själv nu kommande vecka genom att rida manne och sparven utan stigbyglar...hela veckan! Dock inte i hoppningen eller i uteridningen =)!
 
Perra han har verkligen tagit ton idag! Han stegrade och knockade mig så jag trillade av. Efter det hade jag en tuff stunds hantering från marken med honom. Efter det red jag honom en stund i alla gångarter. Han har en extrem ridbarhet...så fin.....å så dum! ser ut som en seriefigur nu med svullen haka. Tänker ta bort kraftfodret nu samt motionera honom mer för jag tror dumheterna kommer med överskottsenergi!
 
 
 

söndag

Publicerat 2014-02-23 09:02:00 | i kategori Allmänt
1 kommentarer

Har precis fodrat och släppt ut hästarna. Kommer snart att åka iväg och markarbeta för Ange vilket jag verkligen har längtat efter. Fick rådet att åka på en pay n jump idag men eftersom jag inte har någon som kan följa med mig så struntar jag i att åka.
 
Kommer skutta sparven 3 gånger lågt nästa vecka.
 
Sandra kommer hem från jobbet vid 14 tiden och då ska vi rida Perra och Mighty på banan. Kommer att rida igenom Manne på banan idag igen...kommer dock inte koncentrera mig på någon speciell form idag utan har tänkt mer lite intervaller skriit,galopp för att bygga kondition. Nästa vecka ska Manne ridas ut några gånger..han börjar kännas städad nog till att göra det nu =)!
 
Ha en bra dag
 
Kram Fia
 
 
 
 

Träning och trim på banan

Publicerat 2014-02-22 20:12:28 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Har ridit både Perra och Manne på banan hemma, manne gick väldigt bra idag. Jag red honom lite mer i galopp idag än vad jag gjorde igår och jag tycker att jag fick till formen på honom väldigt bra. Tränade övergångar, Manne vill gärna i avbrotten "dö", så det jag tänte på extra var att driva framåt direkt i avbrotten. 
 
Perra fick enbart skrittjobb ikväll, imorgon ska ha gå i alla gångarter på banan. Det var mörkt när jag red idag men jag tycker han var väldigt sansad och duktig.
 
Sparven då, red som sagt hos Jens, tränade en hel del markarbete innan vi hoppade. Idag fick vi verkligen igenom det vi ville, att han skulle komma fram för skänkel mot hindren trots att han blir spänd. Tanken är att jag verkligen ska få mycket i handen framför hinder så att jag kan hålla mer i tygeln samtidigt som jag håller om lite starkare med skänkeln. Vi hoppade en liten bana, vilket jag tycker gick rätt bra. Vi red både öppna och sluta..det gick super sparven var jätteduktig. Det jag ska tänka på med honom är att jag verkligen får fram honom för skänkeln i galoppen innan jag kräver samling av honom. Han är en häst som brukar sig helt i sitt språng också vilket gör att han faktiskt tar i mer än vad han egentligen behöver. Därför måste jag ha honom fram för skänkeln och som Jens sa inte ändra min ridning även att han blir spänd. Jag måste kunna lite på min känsla och mitt "öga" till hinder som faktiskt är väldigt bra
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lugn men uppstyrd lördag

Publicerat 2014-02-22 10:14:18 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Sitter med en stor kopp kaffe framför tvn. Jag, Fia kollar värlsdcupen från Zurich, Kollade på 2 timmars sändningen igår från bordeaux. Jag blir väldigt motiverad av att titta på denna fina ridningen!
 
Har redan städat hemma, tvättat lite och lagat maten för dagen, Är förtröttad efter semestern, vet att det beror på allt socker jag tutat i mig. Allt snabbt socker..det får jag lägga av med nu =)!
 
Idag ska jag rida Manne, jag red honom på banan igår, han var jättefin. Han är inte så stark än och jag tycker att det känns tydligt när jag galopperar honom på raka spår. Antingen vill han ändra tempo eller vill han gå med bakdelen innanför spåret. Har ridit honom några meter innanför spåret nu för att hålla koll på hur han svarar för ytterhjälperna. Tänkte faktiskt galoppera upp på medellinjen idag,det blir en utmaning för oss att kunna göra det så bra som möjligt.
 
Sparven ska som sagt till Jens idag och hoppa lite, hoppas kunna filma lite därifrån. Perra ska ridas på banan, tänkte rida ihop med Sandra ikväll. Längtar efter min "partner in crime"!!
 
Har löst licens nu och tänkte börja kolla på lite pay n jum,p i mars. Längtar så vääääldigt mycket efter att få tävla!
 
Hoppas ni får en fin dag!! Fick ett meddelande häromdagen om att vår blogg är så väldigt inspirerande! Det skulle vara kul att veta vad som inspirerar med den här bloggen =)
 
Kramar fia
 
(en dags extra semester, perfekt för att ta igen sig, hihi)

Födelsedag

Publicerat 2014-02-21 09:21:14 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Idag fyller jag och Ida år. Men varddagen är ändå ett faktum. Slutar tidigt och kommer rida Perra och Manne på banan. Sen kommer Emma till stallet och då ska vi rida ut sparven och Licala.
 
Kommer dock ha ett riktigt högt tempo i stallet idag, ska bort ikväll till vänner. Tycker det är viktigt att man inte alltid prioriterar bort sociala sammanhang på grund av hästarna. Har alltid gjort det förut, men nuförtiden är jag bättre på att planera...de kvällar man ska iväg ser man till att någon häst har sin vilodag, eller att hästen ska skrittas eller tömköras.
 
Ha en jäääättebra dag!! Det ska jag ha =)
 
 

Hoppning och markarbete på schemat

Publicerat 2014-02-20 17:39:26 | i kategori Allmänt
4 kommentarer

Tränar egentligen ojämna veckor för ange, men har bytt lite så på söndag ska jag rida. 

Ska också åka till Jens och hoppa igenom några linjer med sparven på lördag. Lågt och enkelt och inte för mycket så han tycker det är roligt och inte alltför tufft! 

Ska rida Manne en hel del nu som ni vet, kommer också efter att pratat igenom min situation förmodligen tävla honom lite under våren. Tänkte försöka komma iväg lite till ridhus och rida bommar nästa vecka.

Snart dax för skritt turen i mörkret! 

Ha det toppen!

Kram Fia Premiärtur och hoppträning

Publicerat 2014-02-20 12:49:37 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Var ju som sagt och hopptränade för Jens igår. Sparven var så otroligt ridbar och fin. Hoppade bana med egentligen bara en kniksig linje där man fick rida på 6 tillbaka på böjd båge för att sedan gå på en distans tre galoppsprång rakt fram. Ridmässigt är jag nöjd med mig själv på träningen.
 
Det jag är mindre nöjd med är att jag inte hade förmågan att avsluta när det gick så himla bra utan hoppade lite högre och lite fler språng än vad sparven egentligen orkade för dagen. Det är rätt svårt med den hästen eftersom han hela tiden är så mjuk och ridbar så är det svårt att känna när han blir trött.
 
Hade några stopp på sista linjen även att han kom på bra avtstånd till hindren, hade honom lite flott på ett räcke en gång och mjuknade med för mycket vilket var i princip det enda felet på träningen under kvällen, låg lite för mycket fram över de högre hindren också vilket jag måste träna på att sträcka upp bättre.
 
Fick sänka ner sista linjen och trava över för att sedan ta en gång i galopp och då gick det fint. Kommer fokusera på att stärka honom mer nu. Ut och galoppera, klättra, hoppa lågt och ofta.
 
Perra då, skritt och trav på banan idag. Han har ju blivit tömkörd nu lite innan jag satt upp vilket jag är väldigt tacksam över. Han var lite krum de första stegen, sen gick det bra. I början av passet låg han lite hårt i handen men jag brydde mig inte om hans form utan red honom så att han skulle runda sig för min skänkel och gå min tänkta väg. Gjorde några övergångar och efter 5 minuter var han så fantastisk som bara han kan vara! Han gick i en djup och stadig form. En form jag gärna arbetar honom i eftersom att när han är spänd gärna går med nacken lite högre och trampar "luft".
 
När jag kommer hem ikväll ska sparven få en timmas skritt. Sedan ska jag mocka klart, han bara rida och göra maten till hästarna i morse.
 
Ha en bra dag! Kram Fia
 
 

grått e trist...ne grått e gött!

Publicerat 2014-02-19 09:14:44 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Känns väldigt bra att komma hem till Sverige i detta gråa, ljumna vädret. Det ä så mycket smidigare med hästarna när man bara kan hoppa upp och rida ut, galoppera fram på mjuka grusvägar eller trimma utanför stallet på ridbanan.
 
Ikväll blir det dock till att packa in grejer och häst och åka iväg på träning.
 
Ha en bra dag!
 
Kram Fia
 
 

Tisdag

Publicerat 2014-02-18 12:53:58 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Dagen idag började toppen. Hade en lång frukost i Hakarp med mamma, pappa och Sandra. Kunde inte rida sparven på banan eftersom det var tjäle i marken på morgonen. Dock regnar det nu och marken har mjuknat upp så det blir trim på banan i eftermiddag.
 
Mockade hos mina och Idas hästar, gjorde höet och kraftfodret till Sparven och Perra. Känns skönt att ha det färdigt tills jag kommer hem i eftermiddag så jag kommer hem i tid och kan laga mat och fixa lite hemma.
 
Imorgon är det träning för Jens. Jag är så sjukt laddad nu, har aldrig väntat så länge med att lösa licens som nu. Målet är att komma ut på pay n jump i mars och starta lokalt i april. Sen får vi se hur det går...känns som att allt handlar om hästarnas mognad och hur snabbt de lär sig att bli avspända på tävling.
 
Fick ett riktigt bra erbjudande om att rida en unghäst till försäljning åt några riktigt duktiga hästmänniskor som jag känner. Hinner dock inte med det tyvärr. Men efter att jag tackat nej ödmjukt fick jag veta att de ville att vi skulle rida den för att vi har god hästhållning och bra tränare. DÅ KÄNNER MAN SIG VÄLDIGT VÄLDIGT nöjd kan jag säga!!!
 
Nu ska jag dricka kaffe. Ha en bra eftermiddag hörrni!
 
Kram fia
 
 
 
 

Bra dag i stallet

Publicerat 2014-02-17 17:37:31 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Dagen blev inte riktigt som jag hade tänkt mig, när jag kom till stallet hade Jonna.s redan ridit Manne. Jag kände att det var rätt skönt, jag kunde nämligen mocka ut i princip all skit från hagarna. Det har blivit en del nu eftersom hagarna inte har skötts när jag har varit bortrest, sen har det varit snö och tjäle ett tag innan jag reste också vilket har försvårat mockningen också.
 
17 kärror skit och gammalt hö blev det idag och nu äntligen kommer det räcka med att mocka dagens baja i hagarna varje dag! Puhhhh... kan dock erkänna att jag känner mig bra mör nu. Perras hage är lerig eftersom det bara är fin sand i den, så ni kan ju tänka er hur tungt det är att mocka där!
 
Fick beröm av Jonna. Hon tyckte det märktes att jag ridit Manne igår. Hon tyckte att han var jättefin! Kul att höra..det är alltid kul att få beröm =)!
 
Red ut Sparven ihop men Sandra och Binis. Bollade Sparvens form med sandra medans vi red vilket ledde till att han gick väldigt djupt. Känns super när man kan fråga varandra. Precis som när sandra frågade mig om Binis gick bakom lod vilket hon inte gjorde ;)!! Sparven var fin och pigg, la sig lite mer i vänstra tygeln. Var noga med att krama den tygeln mycket för att jag inte ska bära honom i handen.
 
Perra blev tömkörd idag. liksom Mighty. Han var lite krumig när gjorden spändes och han tog ett par rejäla tag. Jag är glad att jag slapp vara på ryggen idag kan jag säga. Han var dock helt fantastisk i sina rörelser och vad VACKER HAN ÄR! Imorgon ska han tömköras igen och på onsdag hoppar jag upp. Ska trimma sparven på banan tidigt imorgon samtidigt som sandra trimmar binis lite. Det där getögat e bra att ha..hihi
 
ha en bra kväll, nu ska jag mysa vid brasan framför wc kram fia
 
 
 
tillsammans e vi bäst! <3
 
 
 
 

Ledig dag, men jetlag som man har så har jag varit vaken sen kl 4

Publicerat 2014-02-17 08:30:58 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Sitter hemma och myser framför en tänd brasa. Dagen idag är fullspäckad trots att jag är ledig. Sen jag klev upp har jag städat och fixat...det är härligt att vara hemma när det är fin ordning tycker jag.
 
Vid kl 9 kommer en kompis och ska fika. Efter vi har myst en stund ska jag åka till stallet, rida Manne, mocka hos alla hästarna. Sen är det tid att hämta barnen i skolan och därefter ska det ridas två hästar till.
 
Det känns skönt att ha en dag extra med semester för att bara kunna vara hemma och vara i stallet och greja. Jag skulle lätt kunna vara en person som var "hemmafru" för jag har inget svårt att sysselsätta mig alls när jag är ledig..hihi!!
 
Idag ska sparven ridas ut igen, imorgon ska ha trimmas på banan och på onsdag ska han hopptränas. Manne ska ridas på banan idag igen. Och sen ska jag hoppa upp på Perra...puuuuh måste erkänna att jag har lite ångest över att det kan bära iväg i rodeo, han är så galet spänstig den där hästen...vi får se. Har ju som tidgare nämnt bestämt mig för att hantera honom mer från marken för att lära känna honom och hans signaler ännu bättre. Tänkte tömköra honom och longera en del framöver.
 
Ha en toppendag! Själv ska jag laga mat nu innan minm kompis kommer, slänga i en maskin tvätt och titta ikapp wc på svtplay...hihi
 
kram Fia
 
 

Att vara kompis med sin häst är inte samma sak som att hästen bestämmer

Publicerat 2014-02-16 17:34:00 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Har i uppgift nu under den tiden Ida åker på semester att rida Manne åt Ida. Det är en rolig överenmskommelse och Jonna.S ska även stötta upp lite där. Jonna.S har även ridit Sparven lite åt mig när jag varit på semester vilket är bra eftersom jag kan vara med på både hoppträning och markarbetsträning med honom denna veckan!
 
När jag red Manne idag fick jag vara extra noga med att tala om för honom i början att det var just JAG som satt på ryggen, han har slängt av Emma och brallat med henne när hon ridit honom veckan som varit. Emma har också upplevt Manne lat vilket jag inte alls blir förvånad över.
 
Manne är en häst som har ett "hårt huvud", han har väldigt lätt för att "glömma bort" sin ryttare på ryggen och är man inte bestämd och sätter honom i arbete hela tiden kan man få lägga ett helt pass på banan då han bara koncentrerar sig på allt annat som inte har med vad ryttaren vill att göra. Tittar på saker och är okoncentrerad, sen blir han lätt lång och seg om man inte ger honom tydlig skänkel (hård skänkel) och sedan släpper skänkeln när den inte behövs. Har man ett jämnt stöd i skänkeln hela tiden blir han seg och loj.
 
Fick som sagt börja passet med att säga HÖRRUDU nu jobbar vi, han gled ut för ytterskänkeln och krängde lite upp mot staketet (spåret var ju blött ajaj), då gav jag honom en stark ytterskänkel vilket gjorde att han ville springa iväg, då tog jag tag i tygeln direkt och talade om för honom att inte springa ifrån min skänkel, sedan red jag innanför spåret istället hela passet för att slippa gnugga staketet och hålla koll på hans yttersida. Han var riktigt fin i alla gångarter, han ville gärna kolla ner på en stor isklump som ligger i slänten nedanför ridbanan, då använde jag strark innerskänkel och ställde honom för att få honom att lyssna på mig! En tvärvändning i skritt blev det, men jag känner hans minsta rörelse jag har ridit honom så mycket så för mig var det inte svårt att sitta kvar. Manne har ju varit lite dryg mot stackars Emma och han är ju Camaro M - ponny, så han får inte ta över, det är viktigt!
 
Det jag menar med rubriken är att hästen ska göra som ledaren vill, den ska stå still när man håller den, när man hoppar upp. Den ska vara övertygad om att det jag säger är det som gäller. Läste på någon blogg att en ryttare struntade i att rida varje gång hästen gick ett steg från pallen för då ville den inte bli riden, eller när hästen inte själv kom fram i hagen då ville den inte heller bli riden den dagen, tycker själv att hästen är ouppfostrad om den är svår att sitta upp på...eller om den går ifrån en när man ska hämta den anser jag att det är något annat i hanteringen som inte fungerar, mina hästar kommer alltid till mig i hagen när jag ropar på dem.
 
Man ska vara snäll, men man måste vara tydlig och konsekvent....en häst väger 500kg och om den blir ledaren, då blir det farligt!
 
Sparven var underbar idag som vanligt, galet pigg och första avsaktningen i galoppen då bockade han på stället! Härlig häst den där sparven!
 
hade kontakt med Arnold Assarsson och det är ingen omöjlighet tror jag att få hit honom till Jönnet! Men eftersom jag har hållt i andra såna helgträningar så vet jag vilket jobb det innebär för mig. Jag tränar för Jens och för Ange vilket jag trivs kanon med och ska fortsätta med, men tycker om Arnolds upplägg på sina träningar då han hela tiden går tillbaka till grunderna och det är det vi behöver träna på, sen har han ju blivit utsedd till sveriges bästa tränare så visst hade det varit kul om man fick till en sån helg! Anmäl gärna ert intresse här om det låter intressant.
 
Ha en bra kväll!
 
Kram fia
 
 

Nämen tjenare!! Lite intressanta grejer har jag allt att bjuda på!

Publicerat 2014-02-16 15:40:58 | i kategori Allmänt
3 kommentarer

Har ridit Manne och Sparven idag, som jag fia säger: borta bra men hemma bäst! 
 
Sparven var pigg och bockade en del idag. Manne har jag trimmat på banan, gick super...
 
har haft kontakt med Arnol Assarsson, någon som skulle va sugen att träna för honom någon helg här i jkpg?
 
En hel del av detta kommer jag skriva om ikväll hur det gått, om mina tankar....ledarskap...osv
 
Barnen kommer nu så just just nu hinner jag inte! Kramar Fia
 
 

BILDBOMB

Publicerat 2014-02-15 22:31:07 | i kategori Allmänt
0 kommentarer
Den lilla pärlan

Publicerat 2014-02-15 22:22:50 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Idag har jag (Ida) ridit ut Licala tillsammans med Sandra & Binis! En mycket snöig och blåsig ritt var det, men hästarna skötte sig utmärkt! Jag tycker verkligen om Licala, hon är så otroligt snäll!!! I vår skall jag hjälpa mamma lite och rida Licala några dagar i veckan vilket jag verkligen ser fram emot! Manne då?! Ja han missköter sig lite nu, skengalopperar och har även lyckats bocka av stackars Emma! Så nu kommer han få börja arbeta ordentligt så att han kan bli en lydig och trevlig häst att rida. Locantus har en lugn vår framför sig, tanken är att tävla honom till sommaren. Ett beslut jag har tagit pga alla veterinär besök med honom denna hösten so varit! Längtar väldigt mycket efter att få rida honom!! Han har en särskild plats i mitt hjärta ❤❤ 
Ha en mysig kväll ❤❤
Kram Ida

Apropå inläggen av Kristina Warg och Tyra Sjöstedt

Publicerat 2014-02-01 19:32:05 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Läser lite bloggar emellanåt. Den stora favoriten är helt klart Kristina wargs blogg, den läser jag varje dag. Emellanåt klickar jag också in på tyras, har även Tyra på instagram. Jag gillar båda bloggarna... Mest Kristina wargs eftersom hon är en ambitiös, duktig ryttare med tillräckligt mycket vilja och resurser att verkligen lyckas och bli en riktig toppryttare i framtiden. Tyras gillar jag för att hon svarar för amatör ryttaren, bredden... Sen är hon vacker och rätt tokig också på ett charmigt sätt! 

Tyra skrev om skitsnack och missunnsamhet i sporten, Kristina Warg svarade att så är inte fallet! 

Jag själv ser båda sidor på detta, jag förstår att man i ett inackorderingsstall kan bli utsatt för skitsnack. Jag förstår Kristina Warg som inte ser detta eftersom hon jobbar ensam i sitt stall. Jag har erfarenheter av båda delar.. Alltså att stå inackorderad och ha eget. Jag kan lätt säga att eget är min grej, då får jag vara ifred.

MEN, jag anser att allt handlar om ens egna sätt.... Att vara rak, tala om, detta vill jag höra från dig... Detta vill jag klara själv. Tror det är viktigt eftersom många människor vill hjälpa och kanske inte vet hur mycket, eller att många helt enkelt inte kan sköta sitt egna enbart?

Själv ber jag om hjälp och åsikter. Får jag höra något jag inte förväntat mig får jag skylla mig själv eftersom åsikterna inte behöver vara densamma som mina! Får jag hjälp


 utan bett om det och hjälpen inte passar mig, antingen säger jag till eller låter jag det bara rinna av mig! 

Det är först när man släpper fokus från andra och lägger den på sig själv som utvecklingen sätter fart!!

Det var min åsikt!

Kram från Fia