Allmänt       Stallet       Våra hästar       Sofia Berglund       Ida Berglund       Emma Eklöf       Jonna Larsson       Sandra Holmberg-Melin       Jonna Sundgren


Att göra allting lite så där extra ******

Publicerat 2014-04-29 19:56:56 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Ja precis..det är vad som taggar mig (fia). Har under en period känt mig aningen dämpad och jag tror att det är så för alla...jag har haft lite svårt med motivationen trotts att det händer så mycket roliga saker just nu!
 
Jag har haft en del stunder då jag saknat både min hund och min farfar så otroligt mycket..det har känts som ett hål i hjärtat som inte går att laga.... Det är dessa stunder då man känner att vänner och familj är det bästa som finns!

Nog om tråkigheter.... Det jag tänker på extra mycket med hästarna när allt är lite sådär småsegt är att göra allting lite sådär extra bra! Borsta extra länge, putsa, köpa något snyggt (sist blev det en kingsland keps som jag kan ha på mitt svettiga huvud mellan klasserna på tävling), åka iväg och rida ut på finfina vägar.....planera in meeting och evenuellt andra hästiga utflykter som kan skapa motivation.
 
Sparven var uppe hos tandspecialisten idag igen. Vi fick MASSA beröm för vårt fina jobb med hans mun. I detta läget är jag så otroligt stolt över mig själv! Jag kokar sparvens kraftfoder varje dag! Och nu har Sparven hittat så mycket "matglädje" att han så fort man sticker fram mat börjar tugga i sig...jag brukar skoja att sparvens autopilot går på...hihi!
 
men se.....så fin han är!
 
 
Nästa tävling är om en och en halv vecka, mellan där ska jag ut på Pay n jump med Perra....Sparven och Perra ska dessutom vara med och teamhoppa på vårt fina nya underlag på banan på torsdag. Jag har många övningar jag funderar på att använda mig av. Några tagna från Pether Markne. Det jag tänker på är att göra det enkelt och basic..
 
Ha nu en bra kväll...själv ska jag slappa i soffan tillsammans med min förkylning
 
kram Fia
 

Tävling och lite annat...

Publicerat 2014-04-28 13:37:36 | i kategori Allmänt
1 kommentarer

Nu är det Fia som sitter och skriver en stund. Tänkte berätta för er om tävlingen i Aneby.
 
Först ut på dagen var Perra. Perra var mer spänd än han varit de senaste gångerna jag tävlat/träningstävlat honom. Jag kan säga det att lika väl som det kan vara en skillnad på...
 
...en 130 vart man rider så kan det var skillnad på en 90cm klass. Klassen bestod av en väldans massa svängar och en del transportsträckor. Alltså inga linjer som jag föredrar med unghästarna.
 
Svårigheten för mig och Perra var att hålla en jämn rytm banan igenom då han inte kan byta galopp ännu.
 
Fick helt enkelt bryta av flera gånger och börja om. Det jag kände som inte var bra med rundan var att tempot blev för dåligt och att jag inte var tillräckligt metodisk banan igenom. De gånger jag rider en bana som jag brukar vara mindre nöjd med är när jag rider hela banan i ett svep...istället för att rida hinder för hinder och väg för väg....
 
 
 
MEN det var vår andra start på lokaltävling så 8 fel är ju inte fy skam trots allt. Kommer åka på en pay n jump emellan nästa tävling...en pay n jump i Norrahammar som jag tycker är enkel och har linjer.
 
Sparven då....Jättefin, lite lugnare än förra tävlingen och jag fick jobba mer på att aktivera honom. Han var felfri i båda sina rundor...Jag är så glad för den lilla fina hästen.
 
Jonna.L då (mästaren på att skriva..hihi) red enligt mig en perfekt runda i första klassen, bra vägar jämn rytm fina vägar...allt var toppen. I andra rundan var Oh la la trött. I Aneby är framhoppningen smal vilket gör det svårt att galoppera genom svängen speciellt om hästen är trött och gärna vill ligga på bogarna. Jonna gick in och hoppadenågra språng i andra klassen, sen var hon nöjd och gick ut. Hon har lite samma problem som jag har med Perra att oh lala inte kan byta galopp. Så vi två...vi vet vad vi ska träna på fortsättningsvis =)
( Jonna och Oh lala)
 
 
I skrivandets stund är jag superförkyld, Sandra rider sparven åt mig idag och Perra får vila!
 
Börjar längta efter att rida för Ange, det var längesen nu.... och det behövs! Markarbetsträning kan man inte få för lite av!!
 
Ha en underbar dag...själv ska jag schlappa i soffan!
 
Kram Fia
 
 
 
 

Tävling i Aneby

Publicerat 2014-04-27 23:16:41 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Idah har jag, Jonna L och Fia varit och tävlat i Aneby. Jag har ridit Manne, Jonna Oh la la och Fia har ridit Sparven & Perra. 5 felfia rundor av 7!!! En mycket bra dag så att säga =)
 
Inför första klassen kändes Manne väldigt fin, han var avslappnad och arbetsvillig, men med fem rävar bakom öronen som Manne har blev han plötsligt mötesskygg, han kastade sig för en häst och jag ramlade av! Som tur väl så landade jag mjukt och skönt i sanden, så det var bara till att hoppa upp och fortsätta att rida! På framhoppningen stämde alla språng, jag kände att jag fick hålla honom ordentligt inom ramen eftersom han var spänd över de andra hästarna. Väl inne på banan hoppade han runt galant, utan spänningar (endast lite gnägg) och vi red hem en fin femteplacering!! =)
Inför andra klassen var han lite lättare, han var inte lika töntig och vi hade en bra uppvärmning, även den klassen nollade vi och vi red hem en sjundeplacering. Trots att Manne har 50 olika personligheter är han en go "ponny". Jag känner att jag får en fin känsla med honom på hinder och jag ser fram meot det här tävlingåret på honom =)
 
 
Fia hade två fina rundor på Sparven och två fina rundpr på Perra, Jonna L red även hon två fina rundor. Tänkte de får skriva själva om dessa =)
 
Måste ge en eloge till den trevliga personalen i Aneby som var väldigt tillmötesgående, med hästbyte etc!! Tack Emma Larsson m.f.
 
Kram Ida

Trimmat Perra i knoppar och hoppat vatten idag

Publicerat 2014-04-26 19:53:20 | i kategori Allmänt
0 kommentarerTeamhoppning

Publicerat 2014-04-26 09:37:58 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Igår hoppade Ida Manne, Sandra Mighty och jag(Fia) Sparven. Vi skrittade fram ute i skogen..efter det red vi en bra stund på banan innan vi började hoppa. Alla är vi nog slående överens om att en noggrann framridning är viktigt för hoppningen sedan under ett pass.
 
Kände att Sparven låg lite ojämnt på bettet, vill gärna lägga sig lite mer i vänster tygel..så jag koncentrerade mig på att jobba bort det och få honom att släppa igenom i båda sidorna...nästan lika mycket i alla fall...
 
Jag har kommit på en himla bra grej som hjälper mig mycket när jag känner ett litet motstånd hos hästen. Blicken upp...med det menar jag upp i himlen! Jag red alltså början av passet med att titta på den blå himlen och bara slänga en blick ner då och då...så jag ser vägen. På det sättet red jag enbart på känsla...hur känns hästen runt min skänkel? Hur känns hästen i handen...alltså inte någon blick på ställningen...halsen eller bogen.
 
Sparven blev så himlans fin..snabbt! Sen galopperade jag fram enbart i lätt sits! Det jag tänkte på då var upp med bröstet och jobba hästen för skänkeln och med halvhalter. Det är viktigt att man inte bara "åker häst" bara för att man ställer sig upp i stigbyglarna.
 
Efter det hoppade vi linjen på mitten några gånger och direkt efter in på cavalettin på volten då hästarna var lite ystra! Denna iden blev återuppväckt i programmet ryttareliten så Peder Fredricson använde sig av cavalettin med sin Sparven då hon gärna ligger på lite för mkt =)!
 
Hoppade hela banan 3 gånger...första gången ville Sparven lägga sig på min innerskänkel och fuska lite...men efter den rundan bestämde jag mig för att sitta upp ännu bättre, rida min bestämda väg (bra att tänka på om man lätt blir nervös, rider man sin väg konsekvent och håller galoppen så brukar det hjälpa till en rytmisk runda), korsade även över min innerhand lite lätt för att tvinga honom runda sig....jättefin! sista rundan vi red kunde inte bli bättre. Jobbar mycket med att få Sparven modig, han tvekade till lite in på kombinationen första gången...då tryckte jag till hårt med skänkeln och höll i tyglarna...talade om för honom att:
 
-Det är inte farligt, jag lämnar dig inte!
 
Andra och tredje gången tuffade han på för fulla muggar!
 
Imorgon är det dags för tävling!
 
Ha en härlig dag!
 
Kram fia
 
 

hoppning dag 2

Publicerat 2014-04-25 12:56:09 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Igår hoppade jag(Fia) som tidigare nämnt Perra. Jag hoppade en liten linje som bestod av studs, 14 meter till ett räcke. Normalt sätt kan man behöva driva på hästen framåt på den linjen eftersom det bli lite långt för de flesta hästar. Man lägger alltså en travbom fram till studsen. Övningen ställde jag dessutom på medellinjen för att jag skulle kunna använda mig av båda varven.
 
Perra hade inga svårigheter som helst med att räcka fram. Han sög ordentligt mot räcket och hoppade dessutom igenom både studs och linje otroligt fint. Det jag känner att jag behöver påminna mig själv om mer just nu är blick upp och bröstkorg upp.
 
Idag får Perra vila, han har varit så himla fin de här dagarna. Sparven ska få hoppa idag istället, tillsammans med Mighty och Manne.
 
Ha en fin dag
 
Kram Fia
 
 
 

Hoppning

Publicerat 2014-04-24 23:25:22 | i kategori Allmänt
0 kommentarer


Fin häst som alltid! 

Imorgon blir det hoppning igen!😝

Denna dagen alltså.....

Publicerat 2014-04-23 22:45:00 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Man har ju sina ups och sina downs...idag har hela dagen varit rätt down faktiskt! Jag hade givetvis glömt bort att vi hade kväll på jobbet så något kvalitativt i skogen kan jag inte påstå att det blev, Vägarna kring vår gård är så hårda nu...så när jag red ut Perra och Sparven så blev det bara lite skritt och trav.
 
 
 
 
 
 
 
Perra avslutade jag en liten stund på banan då jag red en cavaletti övning. Han lyssnar så otroligt bra på mig, fina häst!
 
PÅ fredag blir det uteritt med mycket galopp och imorgon ska vi teamhoppa! Wohoooo =)!
 
Ha en bra kväll
 
kram Fia
 
 

Detta ska vi fokusera på denna veckan

Publicerat 2014-04-22 17:03:49 | i kategori Allmänt
1 kommentarer

 
Denna veckan har jag valt att ägna en hel del åt saker jag tycker jag behöver förbättra, jag låter det kallas mina utvecklingsområden (fia vid datorn om ni undrar).
 
Jag kommer att lägga en hel del tid på kvalitativa uteritter denna veckan. Med det menar jag att vi i stallet tar släpet till grannen (ca 3 km asfaltsväg aningen för trafikerad för min smak...eller snarare sagt de som färdas på vägen håller oftast för hög fart).... Väl där finns milslånga lagom mjuka vägar för ordentlig galopp. Jag och Sandra red där förra veckan och det var helt underbart att ligga på väggarna och rulla. Det finns också vägar där det är mer backigt vilket också är bra! UNDERBART, STÄRKANDE och framförallt väldigt ROLIGT.
 
De dagar jag inte kommer sitta på hästarna kommer jag att tömköra dem, det är något jag måste träna på och framförallt bli bättre på.
 
När vi väl ska hoppa denna och rida på banan denna veckan kommer vi rida på bommar, cavaletti samt serier där jag ska fokusera extra mycket på att sträcka upp mitt överliv. Såg på en an rundorna från tävlingen i helgen att jag går med Sparven lite mycket över hindren...störigt! Det måste rättas till!
 
Sååå nu ska jag iväg till stallet  och rida ut.
 
Ha en bra kväll
 
kram Fia
 
 

Lokaltävling på NTR

Publicerat 2014-04-21 18:03:18 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Igår var det som sagt lokaltävling på NTR. Vi i stall vipwins åkte dit med 5 hästar. Alltså från hakarp vart det 4 hästar: Mighty, Perra, Manne och Sparven. Samt att Jonna.L kom från sitt stall med sin häst Oh lala.
 
Vi åkte tidigt till stallet igår. Klockan ringde 5 hemma på morgonen. 5:30 var vi i stallet allihopa.
 
Sparven var så taggad för att åka på tävling att han stod och skakade i gången när jag flätade honom.
 
När vi väl var framme på tävlingen lastade vi av Perra och Mighty rätt snabbt så vi hade god tid på oss att rida fram. Hatar verkligen att stressa, speciellt i tränings och tävlingssammanhang.
 
När jag red fram Perra var han lite spänd i början, lite tittig....Jag fokuserade då på att rida honom runt skänkeln och ställa honom även på rakt spår där han var extra tittig. Han lyssnade jättebra på mig ganska snabbt och under framridningen reste sig håret på mina armar...han var så fin att jag fick gåshud!! Detta har aldrig hänt mig förut, men jag hade ett stort leende på insidan kan lova!
 
Perra gick väldigt fint inne på banan när jag väl började hoppa. Det fanns litegrann att titta på och det som störde vilket resulterade i en rivning var några runda jättefina blomarrangemang som stod bredvid ett hinder. Det enda som jag inte var nöjd med gällande min ridning på Perra under dagen var att jag mjuknade för mycket innan ett hinder....skulle hållt mer stöd för att han ska känna sig trygg med mig. MEN han brydde sig inte särkilt mer än att han hoppade till som satan (hindret efter rivningen). Ja ni såg bilden från inlägget igår.
 
Sparven då! Jätteduktig, väldigt laddad dock!! Han kunde inte skritta på framridningen utan takta och ladda och takta och ladda!! Men han hade ett härligt sug framåt och det stöd jag fick upp i min hand igår kom från drivet i bak kärran! Så himla fin och det roligaste av allt var att han njöt av varje sekund på tävlingen. Sparven har börjat älska att tävla! Efter målgång i andra rundan var jag så nöjd med honom och glad över att jag själv ridit så himla bra att jag fick en liten tår i ögonvrån.
 
Låter kanske lite larvigt men detta betyder så mycket för mig.....Sparven har dessutom en egen plats i mitt hjärta för en så genomrar häst har jag aldrig haft. Lille plutten!
 
Manne och Ida var duktiga balanserade och ja...det såg bara plätt lätt ut när de red, detsamma var det med Jonna.L och oh la la. Sandra och Mighty var felfria och hade en stadig och jämn runda!
 
Bra dag för oss alla helt enkelt
 
ha en jättefin kväll
 
Kram Fia
 
Foto
 
Foto: Så här tänker jag: 

Jag har inga egna barn så bilder på dem kan jag ju inte dela med mig av, jag har en valp nu och honom har ni sett en del redan. Jag delar med mig av saker som gör mig lycklig (för det mesta), jag älskar glada kommentarer, likes och när folk uppmärksammar mig. Bekräftelse ja, jag erkänner jag älskar bekräftelse. Irriterar mig aldrig på någon på fejjan, vi har detta som ett socialt forum. Dela upplevelser med varandra och uppskatta varandra. Spelar ingen roll om man gillar inredning, barn, hästar, baka bullar, fitness eller ngt annat, om man uppdaterar varje dag, ofta eller sällan. Det är upp till var och en. Jag kan inte hjälpa att jag känner mig extremt driven och att jag inte kan låta bli att dela något som väcker känslor hos mig. Igår fick jag gåshud när jag red fram min vita häst för att han är så fin och efter målgång med min andra blev jag så glad att jag hade tårar i ögonvrån.
 

Superseg efter en superdag!

Publicerat 2014-04-20 18:15:06 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Nollorna har trillat in till oss i stall vip wins. Jag kommer uppdatera med bilder och annat imorgon. Sitter och kollar WC på tv och känner mig seg. Har tävlat idag och vi har varit uppe sen kl 5.
 
Här kommer en bild iallafall =)
 

Det är bara toppen av isberget!!

Publicerat 2014-04-18 15:41:37 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

 
Varför håller jag på med hästar? Jo, för att varje dag har jag en vilja att arbeta hårt varje dag en vilja att utvecklas. Titta på Stephanie Holmen till exempel när hon rider felfritt och snyggt i klass efter klass.....det vi ser är bara toppen av ett isberg, det som vi får se och uppleva och ta del av är bara en ytters liten del av allt slit och arbete som ligger bakom framgång på tävlingsbanorna!
 
Först och främst tycker jag att ett gott horsemanship måste prägla arbetet med hästen...går något snett, då är det till 99,9% vårt fel, vi som hanterar och rider hästen! Ett gott horsemanship för mig är att se till att hästen mår väl och att göra allt för att det ska bli så bra som möjligt runt hästen.
 
Äntligen har jag åkt ut på pay n jump!! Jag har arbetat med mina unghästar nu i flera månader för att förbereda dem på bästa sätt.....hjälpa dem så gott jag kan för att de ska få en positiv upplevelse av tävling och att de ska bli modiga hästar, kanske någon gång i framtiden vinnare! Precis som Peder Fredricsson sa: Det kan ta år att få fram en vinnare och man måste hela tiden känna av hur mycket man kan pressa och begära av en häst så det inte blir för tufft för den.
 
Jag tycker att gott horsemanship också är att kunna lägga sig platt inför ett problem, ta hjälp av dem som kan...titta och härma dem som kan. Att ha viljan och också förstå att vi alla ha något att lära av varandra. Tror ni att Ehning aldrig har tagit hjälp för att han är en av dem absolut främsta i världen? INGEN FÅR NÅGOT GRATIS!!
 
Jag håller på med hästar för att varje dag det sker en utveckling på något sätt hos min häst blir jag varm i hjärtat, varje gång jag blir lite bättre i kommunikationen med mina hästar tänds glöden inom mig, den inre glöden som får mig att driva på, vilja utvecklas arbeta hårt och vara ödmjuk.
 
Det är inte bara resultaten som ger mig motivation....för den som enbart drivs av priser på tävlingar har enligt mig ingen inre motivation utan bara yttre och ingen äkthet i sitt intresse...
 
Tack för mig // Fia
 
 

Utvärdering och tankar kring gårdagens pay n jump

Publicerat 2014-04-17 13:49:00 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Jag (Fia) och Sandra var alltså på Pay n jump igår kväll. Eftersom jag var allmänt nojjig över att det skulle hinna skymma för mycket tog jag enbart med mig Perra (sparven fick en lång och skön uteritt på hackarmore ihop med Binis och Sandra). Sandra hade med sig Vip wins Mighty Heart. 
 
Skillnaden på denna pay n jumpen och de andra jag har varit på är att jag inte hade riktigt så mycket tid på mig att hoppa och rida fram. Där man enbart red fram var det allmänt rörigt, många unghästar på samma plats, där dessutom styrbarheten på en del av dem var lite sådär. 
 
Red en 70cm klass och bestämde efter första rundan att hoppa en 70 till. Sandra hoppade efter mig så jag stannade bara kvar och red en runda till efter henne. Perra var duktig tycker jag....han är i grunden en modig häst...försiktig, men modig. Det enda som jag kände störde ritten var att Perra inte riktigt tyckte om äggbettet jag red på. Hade valt att ta på honom det eftersom han har lite känsliga mungipor (har såna breda läppar som Locantus har och det gör dem mer känsliga för tryck på lanerna). Tänkte att ett äggbett har bredare anläggningsyta i mungipan...men det passade inte herren så bra...han skakade en del på huvudet under ritterna, tänkte då mycket noga på att sitta stadigt men att ha "flexibla" armar och bara strunta i hans huvud. En sån grej går liksom inte parrera med handen.
 
Sandra Gjorde som tidigare nämnt två jättefina rundor med Mighty och vi i klubben för inbördes beundran hihi...konstaterade på vägen hem att vi har förberett hästarna på ett bra sätt för det här!
 
Vi började genast spåna på hur vi skulle kunna göra detta ännu bättre, hästarna är ju väldigt tittiga på saker som "sticker ut", så snart som möjligt ska vi därför bygga fler titthinder. Vi har en hel del riktigt innovativa och bra planer som vi ska visa för er senare!
 

I eftermiddag kommer min bästis Josse hem, hon har inte suttit å en häst på ett år säkert! Så nu tänker jag förgylla hela hennes helg med en stund på BÄSTASTE sparvens rygg! Perra ska borstas och skrittas idag, imorgon ska vi ut i skogen liksom på lördag. Känner att hästarna fått gå mycket på ridbana på sistone...jag vill ha GLADA hästar och SUNDA hästar...därför MÅSTE jag VARIERA mycket.
 
Tänkte skriva min åsikt om åsiktsinlägg senare. Fick ett svar på vad ni läsare vill ha...så jag antar att ni i det stora hela är nöjda! =)
 
Ha en underbar skärtorsdag
 
Kramar Fia
 
 
 
 
 
 

Pay n jump norrahammar

Publicerat 2014-04-17 11:27:12 | i kategori Allmänt
0 kommentarer


Så himla nöjda med unghästarna. Uppdatering kommer inom kort! 


Laddar inför hoppning

Publicerat 2014-04-15 11:00:18 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Idag skall jag (Ida) hoppa tillsammans med Fia, det ska bli jätteroligt! Ser ut som solen är på G nu också! ☀☀ 
Mer pm träningen ikväll 😃😃

Vad är kul att läsa?

Publicerat 2014-04-14 21:27:51 | i kategori Allmänt
2 kommentarer

Sitter här hemma och degar i soffan. Har haft en lugn och trevlig kväll i stallet idag. När jag kom upp till stallet på eftermiddagen hade Sandra, Ida och Jonna.S fixat kaffe som vi drack tillsammans utanför stallet. Vi satt där en bra stund och pratade och mös, så fridfullt och härligt med fågelkvittret och hästarna som gick i hagarna =)! Efter myset fixade jag stallet i sakta mak och riktigt noga. Sparven vilade idag och Perra fick en skritt tur i skogen.
 
Funderat lite.....har fått höra att vi är en inspirationskälla av vissa (vilket uppskattas mycket av oss)...Det är lite därför vi gör det här, skriver för att tillföra något förhoppningsvis roligt och inspirerande för någon annan.
 
Det som vi, framförallt jag som är mest aktiv här på bloggen undrar över, vad är intressant att läsa? Vi har hållt på ett bra tag att skriva nu och ibland kan man nästan känna att skrivandet kan bli lite slentrian och tråkigt? Jag vet att en blogg med flera tusen läsare inte generar mer än ett 20-30 tal svar...men om någon har en tanke eller önskemål om vad ni tycker att vi ska skriva om eller förbättra för att bloggen ska bli mer intressant så kom gärna med förslag!
 
Ha en trevlig kväll alle som sammen =)!
 
kram Fia
 
 

Hoppning Manne

Publicerat 2014-04-13 21:06:12 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Sitter här hemma och är bra svettig nu =)! Jag (Fia) har varit och hoppat Manne och fodrat och fixat i stallet. Manne är en häst som man  verkligen måste arbeta konsekvent i varje steg, ingenting får man "for free", förutom alla pris på tävling dock ;). Det är den gången jag känner att jag har det så "förspänt" med Sparven och Perra som i grunden är så ridbara hästar.
 
Manne ÄR VERKLIGEN en PONNY i sitt lynne (han har en ponnymamma). När saker blir jobbigt så gör allt möjligt för att slippa jobba. Slår bakut, blir plötsligt tittig, tvärvänder åt annat håll, drar i väg som att en geting stuckit honom i rumpan, smygökar tempot, byter galopp....eller "bara korvar sig"! Allt detta är nog egentligen mycket jobbigare att göra än att bara foga sig =) haha!!
 
MEN, Manne är verkligen en trevlig skit, hinderklok som få (ett öga i varje hov), bangar inte på något och han är dessutom en riktig kelgris...så han e rätt go ändå! Sen måste man verkligen rida på honom och det ger så mycket tillbaka när man sedan ska rida andra hästar! Man tränar också sitt tålamod på honom hihi.
 
Värmde upp i skritt och trav och började arbeta direkt i skritten och aktivera...aktiverar man inte Manne så aktiverar han istället med hyss. Gjorde öppna och lite skänkelvikningar ut i från spåret och tillbaka. Gjorde övergångar från trav till skritt.
 
I galoppen red jag en övning som Manne tyckte var jättejobbig. En övning som jag tagit från Pether Markne. Jag galopperade på rakt spår förbi ett par bommar sedan var jag tvungen att vända tillbaka för ytterskänkel och ställa inåt, vi vände tight...om ni är nyfikna på övningen så har Tyra Sjöstedt den på sin blogg (det var där jag hittade den). Den här övningen tvingar hästarna att sätta sig på bakbenen plus att man själv får träna sin sits och använda skänkel och inte bara massa tygel.
 
Efter det hoppade jag många, många språng i galopp på ett kryss. Manne ville gärna "banana" sig efter krysset och rusa iväg i sitt tempo. Därför gjorde jag konsekvent halt efter krysset flera gånger tills han lyssnade upp, efter det var jag noga med att han skulle gå min tänkta väg och vara så rak som möjligt.
 
Hoppade detta krysset som ett hinder också. Han var jätteduktig och jag måste säga att jag är tacksam som får hoppa Manne åt Ida ibland. Han är riktigt rolig att hoppa busen!
 
 
Ha en trevlig kväll!
 
kram Fia

Söndag med blandad aktivitet

Publicerat 2014-04-13 15:36:49 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Idag har jag(fia) ridit ut Sparven ihop med Sandra och Mighty. Jag har fixat stallet fint på morgonen...lösdriften är mockad och påfylld med nytt fint spån, hagarna mockade liksom boxarna, vattnet påfyllt, skurat hinkarna och gjort maten.
 
Provade ett nytt bett på Sparven idag, blev så galet sugen på att prova ett par varv på banan efter uteritten...men jag lät bli. Ibland är det skönt för hästen att slippa vara på ridbanan. Bettet jag köpt till Sparven är ett tjockt tredelat äggbett som jag hoppas att Sparven ska trivas med.
 
I eftermiddag ska jag hoppa Manne och motionera Perra lite. Här nedan kommer två (tyvärr mobilfilmade) filmer från
P & J igår.  Perra var nolla i klassen som tidigare nämnt (fast på en riktig tävling kanske det hade varit 4 fel på det hindret jag hoppade över stillastående, men de sa nolla så det tar jag åt mig..hihi) Sparven rev sista hindret. Men det gör inget, huvudsaken är att han hoppade runt och var modig. Jag har rätt bra tryck i skänkeln på honom nu så han lägger sig lite mer i min hand och verkligen är fram för skänkeln. Det gör att jag har lättare för att hålla ett stöd i honom tills han lämnar marken vilket gör honom mer trygg. Såsmånigom är nog tanken att kunna skruva ner pressen och tempot något, men detta är en långsiktig process för oss =).
 
.
 
 
Jag är så himla glad över hur bra hästarna sköter sig när jag är iväg på tävling. Sen är det ju så med unghästar att det kan se annorlunda ut nästa gång man är iväg...
 
Handlade lite andra grejer när jag köpte foder till sparven igår. Det blev grimskaft, grimma till Sparven och sen köpte jag en sån där borstiq man och svans borste (blev lite inspirerad av ryttareliten, hästskötarna hade såna till hästarna).
 
Det är alltid kul att fylla på stallet med nya grejer...det som är mindre kul är ju att plånboken blir mindre välfylld =`). Ha en bra dag allihopa!
 
Kram Fia
 
 
 
 
 

Pay n jump i Eksjö

Publicerat 2014-04-12 21:06:37 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Idag har Perra och sparven gått två rundor var. Perra var nolla i båda. Sparven rev sista i båda rundorna. Båda hästarna var jätteduktiga. Jag är så glad över båda två, så duktiga!! 

Imorgon blir det turer i skogen, det är de välförtjänta av de små liven Leendet har varit som ett klistermärke i ansiktet på mig ikväll

Publicerat 2014-04-10 23:09:32 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Red sparven en stund idag, jösses så fin!! För att inte använda blicken till att se ställningen osv så har jag ridit hela passet med blicken upp i himlen. Nästan hela tiden iallafall...red på känsla . Han var underbar, red skänskelvikningar i både trav och galopp idag. Hade med honom jättebra! Hade lite mer buren hand idag. Tänkte på att inte ha raka armar och ändå inte bli stel, gick jättebra!! Tog ett par skutt på vårt lilla kryss som stod framme. Skitfin!!! Wow!! 

Blev inspirerad av Ben Maher idag.
Han är en av alla toppryttare som imponerar på mig med sitt ödmjuka sätt. Han menar att det är viktigt att alltid ha hästen framför sig (inget nytt men ändå), att inte kräva samling i början av passet utan mer tänka på rytmen och en bra grej som inte heller är nytt egentligen.... Att inte släppa stödet innan hinder, då utelämnar man hästen och den kan bli osäker. 

Jag tror att man har lättare att "gå före" hästen och släppa stödet om man inte har hästen framme för skänkeln. 


Blir lite sur... Kunde inte jobba Perra på ryggen idag. Var helt själv i stallet och vågar inte rida om något skulle hända. Tänker alltid säkerhet som prio 1!! Longerade honom istället, stod och njöt av synen. Tänkte på hur roligt jag tycker det är med hästar. Tävlingarna är ju bara toppen av berget, därför tror jag det är viktigt att man måste älska det vardagliga arbetet med hästarna.😊 

Nog om det!

Natti natti

Kram Fia 


Man får vad man förtjänar!

Publicerat 2014-04-10 10:24:20 | i kategori Allmänt
1 kommentarer

Red Perra på banan igår, hade tänkt att hoppa men la fokus på markarbete istället. Perra har haft en lugn vecka vilket jag tror är bra för unghästarna att få ibland. Har dock slarvat med markjobbet. Med det menar jag hanteringen då jag inte rider. Var i Skåne i helgen vilket resulterade i att han "slapp" mig i två dagar. Det kan jag säga fick jag betala av igår.

Perra är ALLTID fantastisk att rida, igår var han det också... Men jag var tvungen att jobba på det sättet att han fick använda hjärnan hela tiden. När jag hoppade upp sköt han rygg i början, hade väldigt luftig skritt och trav i början, nästan som ett tassande framåt. Tittig och blåste lite hela tiden. Det positiva med dagen var ändå att jag lyckades ställa igenom honom "från det läskiga" som finns vid sidan av banan som han tittade på. Sen för att aktivera huvudet extra så började jag flytta undan honom för skänkeln. Det gjorde han plättlätt!! Som allt annat. Så dagens spändhet resulterade i skänkelvikningar i skritt och trav. 

Idag blir det iaf hoppning, jag kan bara inte låta honom komma iväg i helgen och inte vara förberedd på bästa sätt... 

Ha en go dag!

Kram Fia 
Sparven full fart. Inte en hov i backen. Hihi

Har kommit på bästa iden nu enligt mig själv =)!

Publicerat 2014-04-09 20:19:00 | i kategori Allmänt
1 kommentarer

Stod och tittade lite på när Sandra red Mighty nu på kvällen..jag sa skämtsamt till henne:
- Sandra, du är ju ett riktigt proffs du!! Som rider så här på kvällen i det dåliga vädret å allt! BRA DÄR!
 
Sandra svarade tillbaka:
- Tack Fia, detsamma, du är ju ett RIKTIGT PROFFS och jag älskar att vara med i din och min klubb för inbördes beundran (vi är väldigt bra på att berömma varandra Sandra och jag nämligen).
 
Då minns jag det här med att ASSA...ett tag läste jag mycket om det här med mental träning. Detta gjorde jag eftersom jag lade så mycket press på mig själv att jag skapade en enorm prestationsångest..jag hade svårt för att uppskatta när det gick bra och tyckte alltid att det fanns saker jag kunde gjort bättre. Ett tag slog dessa känslor till och med bort glädjen att tävla.
 
Lyckades ta åt mig av det jag läste in...bland annat om att hjärnan får kroppen att tala om vad man klarar och vad man inte klarar. Intalar jag mig själv hela tiden att jag klarar av en sak så har jag större chans att faktiskt göra det än om jag tänker tvärtom. För att kunna vara en duktig ryttare måste man inte bara ha rätt hjälp, bra material och skicklighet...man måste lita på sin skicklighet...ha självförtroende. Tänk vad många duktiga ryttare som finns där den mentala biten sätter stopp för utveckling och framgång.
 
Åter till det är med att ASSA...åkte upp på en tävling en gång i Lidköping och ni ska veta att jag var skitsnygg...den första i Västergötland att bära röd kavaj...jag stack alltså ut från mängden (enligt mig själv)...red in i en 110...rattade på en linje, red riktigt dåligt vilket resulterade i en uteslutning! F*N!! Jag var så arg efteråt (på mig själv, hon den där sofia berglund med den röda kavajen som rider som ett riktigt kack) och min pappa han valde att gå in till Lidköping för att köpa en tidning och lugna ner nerverna ;)!
 
Släppte dock ilskan rätt snabbt och innan klassen som skulle komma gick jag in på toan (tur ingen såg mig...hihi). Inne på toan assade jag, blundade och tänkte tillbaka på ett speciellt tillfälle då jag kände hur underbart det är att tävla.
 
Iznos 130 debut, nolla....jag kommer mot en stor oxer, känner ett härligt "sug" i tyglarna mot hindret och det jag minns mest är hovsmattret i marken. Han hade en fantastisk galopp. Jag såg läget på hindret många galoppsprång innan...det flöt på. Jag red  i mål, nolla! Jag log från ena örat till andra och knöt näven och drog handen till mig.....YES YES YES....underbart vilken känsla!
 
Repeterade detta i huvudet och sedan gick vi in och gjorde en superrunda! Hade jag inte kommit ihåg hur himla bra jag gjort detta och tänkt på att jag skulle klara min uppgift så hade det kanske gått åt skogen, hästen var spänd den gången och jag fightade hela banan igenom!
 
Å SÅ TILL MIN BRILLJANTA IDE!
¨Var på en isträning en gång, Hv 71 spelade. De sköt i mål på en halvt engagerad målvakt.Varje mål som släpptes in följdes av ett STORT JUBEL från laget! Spelaren som gjorde mål höjde sina armar och gjorde segervarv...de assade in en känsla. Jobbade med självförtroendet...som ett lag!
 
DET SKA VI GÖRA!
 
Nästa gång vi hoppar ska vi applådera varandra när vi är nöjda med det vi gör...och vi ska assa in känslan av hur bra vi är...kanske rida ett ärevarv också och göra sin egna lilla segergest som får en att pirra i hela kroppen.
Släppa prestigen och ha kul!
 
Det är som Lisen Bratt sa:
-Det gäller att njuta av vinsten, men inte för länge för rätt som det är så är man i botten igen och så går det upp och ner....för så är det inom hästsporten.
 
Ha en fin kväll!
 
Kram fia
 
 
 

Regn

Publicerat 2014-04-09 15:08:24 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

 
Antar att man blivit bortskämd nu när solen har varit ett faktum ett tag. Sitter i soffan för tillfället, har ätit lite mat. Har städat och tvättat hemma. Brukar göra så de dagar jag slutar tidigt...åker hem och fixar med hemmet så det blir bra ordning. Sen kan jag med gott samvete åka till stallet och så gott som "dröna runt" hela eftermiddagen för att sedan komma hem till ett hem med ordning..
 
Idag ska jag rida ut Sparven ihop med Sandra och Binis efter det ska jag rida Perra på banan. Hade ju städracet i sadelkammaren igår så jag tror det bara får bli häst för hela slanten idag.
 
Ha en bra kväll
 
Kram Fia
 
 

Utveckling pågår

Publicerat 2014-04-08 22:40:38 | i kategori Allmänt
0 kommentarerSå här såg sparven ut hösten 2013 för ca 6 månader sedan. 


Så här ser sparven ut nu😊! 

Natti natti/ Fia 

Att känslan kunde bli så mycket bättre än förut...det trodde jag inte...

Publicerat 2014-04-08 20:51:39 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

(lilla söta licala)
 
 
Jag, Fia har verkligen känt utveckling under våren med båda hästarna. Jag har börjat känna sparven bättre också.
Hade kanske inte trott att känslan kunde bli mycket bättre på honom än vad den redan är eftersom jag uppfattar honom så arbetsvillig och ridbar...men ACK så FEL jag haft!
 
Idag red jag Sparven tillsammans med Ida och Manne. Vi trimmade hästarna och tog några språng, inget märkvärdigt alls egentligen och jag vet inte om man kan kalla det lilla vi hoppade för hoppning heller...utan kanske lite mer markarbete med inslag av bommar och höga kryss.
 
Har mixtrat lite med bett igen..hihi...jag med mina betsel hit och dit ;)! Förändringen jag gjorde var att jag satte på Sparven samma bett som Perra har...ett tredelat med fasta ringar. Både Perra och Sparven har väldigt "fina munnar" och ibland skulle man önska att de la sig lite mer i handen...givetvis ska ju det komma ifrån mina skänklar och hästarnas bakben....samtidigt så har ju hästar lättare för att lägga sig lite mer på vissa bett. Jag skulle till exempel aldrig rida en framtung häst med fasta ringar...
 
Sparven har känts otroligt fin idag, han har varit lite fast i vänster sidan, men idag...det tog inte lång stund innan han släppte igenom fint! Red en del övergångar och öppnor i skritt och trav vilket han lyssnade jättebra på, sen red jag också skänkelvikningar ett par steg innanför spåret, rakt fram sen ut till spåret igen. Red ett par galoppombyten också....han var så fin idag att det kändes som att "åka häst"....hade ett härligt "sug" i handen och han hade en fin överlinje...kände också att jag ganska snabbt kunde välja vilken form jag ville ha honom i, red en rätt djup form i traven idag =)!
 
Perra fick lite longering och rykt, sen fick jag ett städryck...rensade ut alla skitiga täcken. Känner några som har en jättebra och billig täckestvätt. Så är ni intresserade av att tvätta täcken och schabrak nu vid vårstädningen av sadelkammaren för att få fint och fräscht hör gärna av er till mig!
 
Ha en toppenkväll. Nu ska jag äta, mysa och kolla på ryttareliten
 
kramar fia
 
 

Glad!

Publicerat 2014-04-07 21:36:51 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Idag har Sparven och Perra trimmats en stund på banan! Så himla fina hästarna. Jag har verkligen tur som har så fina hästar nu.
 
Denna veckan kommer bli lite tuffare för hästarna, det är så upplägget ser ut för unghästarna.....den veckan som det inte är tävling (blåbärs..pay n jump) kommer hästarna ridas ut mer medans de får trimmas och hoppas rätt mycket de veckorna de ska iväg. Idag red jag sparven mest lösgörande och tog ett par språng på ett räcke. Han hoppade bra idag, inte så där flashigt som han kan göra. Det är lite det jag vill med honom, att han ska sansa sig lite och inte bruka sig riktigt så mycket i sprången som han gör ibland. 
 
Perra red jag först en del övergångar, han var bra "fräsch" efter att fått vila i helgen. Han var rätt tittig idag också, men det funkade så himla bra att ställa honom förbi det läskiga och rida framåt! Tummen upp för de! 
 
Efter övergångarna satte jag tillbaka honom i traven några gånger i varje varv...så lyhörd och fin! Red några tempoväxlingar i galoppen också vilket han skötte super idag! Perra gör framsteg varje dag och han är ALLTID rolig att rida. Han är en ONCE IN A LIFETIME häst...alla gånger!
 
Ha en fin kväll
 
imorgon blir det hoppning =) 
 
kramar Fia
 

Godmorgon

Publicerat 2014-04-03 08:59:56 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Jensträningen igår blev inte så bra som jag tänkt mig. Vi tränade på några övningar som egentligen inte var särskilt svåra. Sparven var dock spänd och tittig. Jag tror det beror på att vi helt plötsligt hoppade inomhus. Det ridhuset vi hoppar i är också lite speciellt. Ljuset är gulaktigt och lite skumt, vilket jag tror påverkar. 

Positivt med träningen var dock att jag fick sparven att lägga sig jämnt i båda tyglarna. Har kommit på hur jag ska jobba honom nu i båda varven.  Det är ju lite som Jens sa att alla hästar kommer i en period då de blir sådana. Man möter ständigt nya problem att lösa under utveckling vilket gör det spännande med hästar!!

Ha en bra dag! 

Kram Fia 


Lägga fokus på rätt saker

Publicerat 2014-04-02 14:37:51 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Idag har jag fått jobba lite extra med mig själv. Jag har varit på dåligt humör och tvär över saker jag inte kan påverka. Vad det är talar jag inte om här dock!
 
Bestämde mig för att släppa det och enbart fokusera på mig själv....det är ju ändå så att negativa tankar enbart drabbar en själv och ingen annan...det är ju jag som har tankarna i huvudet och får en feeling av det!
 
SÅ....ska snart gå ut i stallet och fixa, tänkte kolla lite inspirerande filmer först och vila lite eftersom jag är seg efter att gått upp5 idag (det var ju inte så längesedan vi ställde om klockan).
 
Ska rida i min nya sadel. Provade att rida lite i den igår på sparven....den låg som ett smäck! Solen skiner härligt också!! Vad mer kan man begära? Ska snart åka och hoppa för Jens. Har en jädrans värk i lederna också, men jag brukar kunna fokusera bort värken när jag rider vilket jag tycker är skönt!
 
Längtar efter så mycket....att få tävla...hoppa högt.....känna modet i kroppen och få den där perfekta känslan banan igenom även på högre höjder! Men visst är det skönt att ha visioner och drömmar?!
 
Ha en fin dag!
 
Kram fia
 
 

Tisdag it is!!

Publicerat 2014-04-01 13:17:17 | i kategori Allmänt
0 kommentarer

Har en galen längtan till eftermiddagen. Har en ny sadel som väntar på mig, Fia hemma! 

Prestige versaille D! Hoppas det blir bra med den sadeln. Kommer aldrig göra mig av med Anita sadeln men känner att jag behöver en mindre sadel som passar mina korta ben bättre😉! 

Suttit och kollat och inspirerats av tallangfulla Stephanie holmen. Sen efter det stilstuderade jag mig själv. Behöver komma ner bättre i sadeln när jag vill och inte vara så lätt i rumpan hela tiden. Det är bara att jobbe på!! 

Jag är så jäkla på G nu!! Det är vi alla i stall vip wins. Önskar bara jag hade en äldre häst att få ta några högre språng på ibland! Ingen som har någon att dela med sig av lite?😉😉 

Gjorde stallet innan jobbet idag, ska vara på jobbet till klockan 19. Tänkte hämta sadeln också... Ska tillbaka till stallet och fylla på vatten i läsdriften och i hagarna. 


Ha en fin dag!! 

Kramar Fia (Kan inte låta bli, kolla överlinjen på sparven) 😊😊